
Így készül a világ legrégebbi édessége, csak 2 hozzávalóból
Már az ókorból is tártak fel gasztronómiai leleteket. Ez az édesség a mersu, már Mezopotámiában is készítették. Isteni ízek találkoznak benne, mutatjuk a receptjét.
Isteni finomság receptjét találtuk meg a múlt emlékei között. Ez az édesség csak két összetevőből áll, édes és sós ízek keveredése, sok benne a fehérje, természetes cukrot tartalmaz, igazi energiabomba, és már az ókorban is fogyasztották.

Édesség története
Az ókori Mezopotámia híres az első írott emlékeiről, de innen származnak az első lejegyzett desszert receptek is. Mersu, a világ legrégebbi édessége nemcsak a kora miatt érdekes finomság. A gasztrotörténelem egyik jelentős lelete még Hamurapi idejéből származik, i.e. 1750-ből. A Yale Egyetem Babiloni gyűjteményében található 3 agyagtábla egyikén látható a mersu receptje. Ez valójában a világ első "szakácskönyve". Az emberek szokásait jegyezték fel ezekre az agyagtáblákra, és így kerül bele a recept is.
Mersu alapvetően datolyát és pisztáciát tartalmaz. A pisztácia már i.e. 6700 óta az ókori keleti népek étrendjébe tartozott, a datolyát pedig szentként tisztelték Mezopotámiában, mert összefüggésbe hozták a termékenységgel és az élet körforgásával. Így azt a következtetést lehet levonni, hogy ez az édesség ünnepi étel lehetett.
Mersu desszertgolyók
Hozzávalók:
- 2 csésze pisztácia
- 2 csésze magozott datolya
Így készítsd el:
- Hámozd meg a pisztáciákat, és helyezd bele őket egy mozsárba, majd zúzd porrá úgy, hogy maradjanak benne darabkák is.
- Mosd meg a magozott datolyákat, aprítsd fel késsel, majd nyomd szét őket a mozsárban, míg híg masszát nem kapsz. Ha túl sűrűnek érzed, akkor adj hozzá egy kevéske vizet.
- A datolyamasszát gyúrd hozzá a pisztácia kétharmadához, és formálj belőle golyókat.
- A kész golyócskákat pedig forgasd meg a maradék pisztáciában.
- Ha édesebben szeretnéd egy kis mézet csorgathatsz a kész Mersu golyókra.
Jó étvágyat!






