RETRO RÁDIÓ

3 trükk, amivel tökéletesen szaftos és ízletes lesz a húsvéti sonka

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2025. 03. 25. 18:30

Hamarosan itt a húsvét, ismét finomságok kerülnek az ünnepi asztalra. Adunk néhány tippet, hogy a húsvéti sonka isteni finom és tökéletes legyen.

Hamarosan érkezik a húsvét. A boltokban már megtalálható a húsvéti sonka. De mielőtt elkezded főzni, jobb ha megfogadsz néhány tippet, hogy isteni és tökéletes legyen az étel az ünnepi asztalon

Húsvéti sonka Traditional,Hungarian,Easter,Food,On,A,Table
Húsvéti sonka az asztalon/Fotó: Turbeky Eszter Melinda

Húsvéti sonka 

A sonkát előző este annyi ideg vízbe áztasd be, ami éppen ellepi, hogy távozzon felőle a felesleges só. Másnap friss vízben tedd fel főni, ízlés szerint adj hozzá 3-4 gerezd fokhagymát, 8-10 szem borsót és 1 babérlevelet, esetleg borókabogyót. Manapság füstölt sertéskarajt,-combot vagy csülköt választanak a főzéshez. A tarját és kötözött sonkát elég 1-2 órán át áztatni, és utána főzheted is. A sonkát tálalásig hagyd a főzőlében, a madzagot elég, ha a fogyasztás előtt szeded le.

3 tipp a tökéletes sonkához

Ízek

A sóban szárított, majd füstölt sonkák könnyen lehetnek túl sósak, ezeket egy egész éjszakára kell beáztatni, és ha ilyet választottál, tegyél mellé még egy-két darab burgonyát is, hogy elvegyenek az erős ízből.

Hogyan teszteld?

A főzési idő végén hústűvel teszteld le, hogy a sonka elég puha lett-e: ha igen, akkor hagyd benne a levében, míg ki nem hűl. Így szaftosabb lesz a végeredmény. Ha vendégségbe viszel belőle, akkor ne az edénnyel együtt vidd, hanem forrón csomagold egy frissen tartóba és alufóliába, így a folyadék nem gőzöl ki belőle. 

Tálalás

Mielőtt felszeleteled a sonkát, itasd le egy kicsit, hogy ne áztassa el a húsvéti tálat, majd vágd fel vékonyan. A maradékból számtalan jó receptet elkészíthetsz, és a főzőlevet se öntsd ki, mert egy jó bableves alapja is lehet.

+ tipp:

Ha maradna a sonkából, akkor bátran fagyaszd le, és ugyanezt megteheted a sonka levével is. 1-2 hónapig bátran felhasználhatod utána. A sonkát nagyobb darabokban és ne szeletelve tedd el, mert azok kiolvadva könnyebben kiszáradnak.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.