időjárás
Hamarosan itt a húsvét, ismét finomságok kerülnek az ünnepi asztalra. Adunk néhány tippet, hogy a húsvéti sonka isteni finom és tökéletes legyen.
Hamarosan érkezik a húsvét. A boltokban már megtalálható a húsvéti sonka. De mielőtt elkezded főzni, jobb ha megfogadsz néhány tippet, hogy isteni és tökéletes legyen az étel az ünnepi asztalon.
A sonkát előző este annyi ideg vízbe áztasd be, ami éppen ellepi, hogy távozzon felőle a felesleges só. Másnap friss vízben tedd fel főni, ízlés szerint adj hozzá 3-4 gerezd fokhagymát, 8-10 szem borsót és 1 babérlevelet, esetleg borókabogyót. Manapság füstölt sertéskarajt,-combot vagy csülköt választanak a főzéshez. A tarját és kötözött sonkát elég 1-2 órán át áztatni, és utána főzheted is. A sonkát tálalásig hagyd a főzőlében, a madzagot elég, ha a fogyasztás előtt szeded le.
A sóban szárított, majd füstölt sonkák könnyen lehetnek túl sósak, ezeket egy egész éjszakára kell beáztatni, és ha ilyet választottál, tegyél mellé még egy-két darab burgonyát is, hogy elvegyenek az erős ízből.
A főzési idő végén hústűvel teszteld le, hogy a sonka elég puha lett-e: ha igen, akkor hagyd benne a levében, míg ki nem hűl. Így szaftosabb lesz a végeredmény. Ha vendégségbe viszel belőle, akkor ne az edénnyel együtt vidd, hanem forrón csomagold egy frissen tartóba és alufóliába, így a folyadék nem gőzöl ki belőle.
Mielőtt felszeleteled a sonkát, itasd le egy kicsit, hogy ne áztassa el a húsvéti tálat, majd vágd fel vékonyan. A maradékból számtalan jó receptet elkészíthetsz, és a főzőlevet se öntsd ki, mert egy jó bableves alapja is lehet.
Ha maradna a sonkából, akkor bátran fagyaszd le, és ugyanezt megteheted a sonka levével is. 1-2 hónapig bátran felhasználhatod utána. A sonkát nagyobb darabokban és ne szeletelve tedd el, mert azok kiolvadva könnyebben kiszáradnak.