tóth gabi
Vétek lenne kidobni, hiszen isteni finom íze van! Ha elkészült a sonka, és kihűlt a lé, inkább tedd el későbbre, mennyei ételeket készíthetsz a használatával!
A főtt füstölt sonka vagy csülök leve kincset ér, hiszen telis-tele van finom ízekkel, ezért kár lenne kiönteni; inkább tedd félre, és később rengeteg étel alapja lehet. A sonkát hosszú órákig kell főzni, van, aki fűszerezi a főzőlevet szemes borssal, vöröshagymával, fokhagymával, babérlevéllel, de akkor is pazar, ha semmit nem teszel hozzá. A készre főtt sonkát a levében kell hagyni kihűlni, így szaftosabb lesz; utána a főzőlevet öntsd kisebb edényekbe, és fagyaszd le! Így később bármikor előveheted, hogy felturbózd vele az ebédet. De mi mindent lehet belőle készíteni? Mutatjuk!
Főzz belőle levest
Ha bablevest készítesz, elő a húsvéti sonka főzőlevével! Használd ezt a víz helyett, de már akkor is pazar lesz a végeredmény, ha fele-fele arányban használod. Bármilyen zöldséglevest is feldobhatsz vele, tegyél minél több zöldséget, hogy átvegyék a füstös-sós ízt. Ha szereted a krémleveseket, azokba is bátran tehetsz, a tejszínes vagy tejfölös ízvilághoz jól passzol a sonka íze.
Készíts vele főzeléket
Ha hüvelyesekből készítesz tápláló főzeléket, érdemes sonkalét használni víz helyett, hiszen legyen szó akár bab-, akár lencse-, vagy sárgaborsó-főzelékről, mindnek jól áll a füstös íz.
Főzd meg benne a tésztát
Ha tésztás ételt tervezel, érdemes a sonkalében megfőzni, így átveszi a füstös ízt a tészta, és akár egy bolognait, akár túrós csuszát készítesz, mind pikáns, különleges lesz.
A krumplinak is jól áll
A tört krumplinak szánt burgonyát megfőzheted a sonkalében, tökéletesen passzol a sült húsokhoz. De a sonka levével főtt krumplifőzelék is mennyei!