RETRO RÁDIÓ

Erre figyelj, ha sonkát veszel húsvétra

Létrehozva2024. 03. 27. 10:00

Nincs is annál nagyobb csalódás, mint amikor a drágán vett húsvéti sonka rossz ízű, esetleg teljesen szétfő, vagy rágós marad. Mutatjuk, hogyan tudod kiválasztani az üzletben a tökéletes darabot!

Sonka nélkül nincs húsvét, de nagyon nem mindegy, milyet választasz, hiszen sokszor hiába tűnik jónak az árusnál, óriási csalódás lesz a főzés után. Nemcsak a minőségre érdemes figyelni, de arra is, hogy milyen fajtát szeretnél venni, hiszen van, aki a hagyományos, füstöltre esküszik, másnak bejönnek a gyorspácoltak is. Sokszor még az ár sem garancia arra, hogy finom sonkát fogsz hazavinni; mutatjuk, mi mindenre kell figyelni az üzletben!

Variety,Of,Raw,Meat,And,Sausages,In,Butcher,Shop,On
A legtutibb, ha megbízható hentesnél veszed a sonkát. Fotó: Giorgio Rossi /  Shutterstock

Mi van a címkén?

Ha bevásárlóközpontban veszed a sonkát, nehéz eligazodni a sok fajta között, de érdemes megnézni a címkét, amin kötelezően rajta kell legyen, hogy milyen állatból készült a sonka, nyers vagy főtt-e, és az is, hogyan pácolták, füstölték. Ha az van írva a sonkára, hogy füstölt, az jelentheti azt is, hogy keményfával füstölték, de azt is, hogy füstaromát párologtattak a légtérbe. Az viszont biztos, hogy a „füstölt ízű” megjelölés azt jelenti, hogy valamilyen eljárással füstaromát juttattak a sonkába (például injektálással). Aki az igazi füstölt sonka ízt keresi, annak érdemes kerülnie a gyorspácolt vagy füstölt ízű sonkákat.

Az igazi ízekért irány a piac!

Ha idén szeretnél hagyományos füstölésű sonkát tenni az asztalra, a legjobb, ha a kedvenc hentesednél, vagy a piacon veszed meg, hiszen a nagyáruházakban nehéz a rengeteg gyorspácolt, vákuumcsomagolt termék között megtalálni a hagyományosan füstölt sonkát. Érdemes kézbe venni a sonkát, megnézni, hogy ne legyen túl kemény, beszáradt, és az is fontos, hogy ne engedjen levet. 

A gyorspácoltban kevesebb a hús

Finom húsvéti menüt lehet ezekből a sonkákból is varázsolni, és sokan választják a hagyományos füstölésű helyett ezeket, mert olcsóbbak. De csupán az ára miatt nem mindig érdemes ezt venni, ugyanis hiába olcsóbb, a hagyományos sonkában 1 kilónyi anyagban sokkal több a koncentrált hús, mint a gyorspácoltakban – ezek ugyanis többnyire vizesebbek, így lehet, hogy nem sokkal olcsóbb a végén, mint a hagyományos. Van, aki nemcsak az ár miatt dönt a gyorspácolt mellett, hanem azért is, mert sokkal hamarabb megfő; míg a hagyományos sonkát annyi órán át kell főzni, ahány kiló, ezeket a húskészítményeket sokkal rövidebb ideig, ezt általában a címkén jelzik is. Ha órákig főződ, akkor ehetetlenül szétfő, erre érdemes odafigyelni!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.