tóth gabi
Nincs is annál nagyobb csalódás, mint amikor a drágán vett húsvéti sonka rossz ízű, esetleg teljesen szétfő, vagy rágós marad. Mutatjuk, hogyan tudod kiválasztani az üzletben a tökéletes darabot!
Sonka nélkül nincs húsvét, de nagyon nem mindegy, milyet választasz, hiszen sokszor hiába tűnik jónak az árusnál, óriási csalódás lesz a főzés után. Nemcsak a minőségre érdemes figyelni, de arra is, hogy milyen fajtát szeretnél venni, hiszen van, aki a hagyományos, füstöltre esküszik, másnak bejönnek a gyorspácoltak is. Sokszor még az ár sem garancia arra, hogy finom sonkát fogsz hazavinni; mutatjuk, mi mindenre kell figyelni az üzletben!
Mi van a címkén?
Ha bevásárlóközpontban veszed a sonkát, nehéz eligazodni a sok fajta között, de érdemes megnézni a címkét, amin kötelezően rajta kell legyen, hogy milyen állatból készült a sonka, nyers vagy főtt-e, és az is, hogyan pácolták, füstölték. Ha az van írva a sonkára, hogy füstölt, az jelentheti azt is, hogy keményfával füstölték, de azt is, hogy füstaromát párologtattak a légtérbe. Az viszont biztos, hogy a „füstölt ízű” megjelölés azt jelenti, hogy valamilyen eljárással füstaromát juttattak a sonkába (például injektálással). Aki az igazi füstölt sonka ízt keresi, annak érdemes kerülnie a gyorspácolt vagy füstölt ízű sonkákat.
Az igazi ízekért irány a piac!
Ha idén szeretnél hagyományos füstölésű sonkát tenni az asztalra, a legjobb, ha a kedvenc hentesednél, vagy a piacon veszed meg, hiszen a nagyáruházakban nehéz a rengeteg gyorspácolt, vákuumcsomagolt termék között megtalálni a hagyományosan füstölt sonkát. Érdemes kézbe venni a sonkát, megnézni, hogy ne legyen túl kemény, beszáradt, és az is fontos, hogy ne engedjen levet.
A gyorspácoltban kevesebb a hús
Finom húsvéti menüt lehet ezekből a sonkákból is varázsolni, és sokan választják a hagyományos füstölésű helyett ezeket, mert olcsóbbak. De csupán az ára miatt nem mindig érdemes ezt venni, ugyanis hiába olcsóbb, a hagyományos sonkában 1 kilónyi anyagban sokkal több a koncentrált hús, mint a gyorspácoltakban – ezek ugyanis többnyire vizesebbek, így lehet, hogy nem sokkal olcsóbb a végén, mint a hagyományos. Van, aki nemcsak az ár miatt dönt a gyorspácolt mellett, hanem azért is, mert sokkal hamarabb megfő; míg a hagyományos sonkát annyi órán át kell főzni, ahány kiló, ezeket a húskészítményeket sokkal rövidebb ideig, ezt általában a címkén jelzik is. Ha órákig főződ, akkor ehetetlenül szétfő, erre érdemes odafigyelni!