
Ettől a trükktől lesz tökéletes a csülkös bableves
Ahány ház, annyi recept, de abban mindenki egyetért, hogy a bableves füstölt csülökkel az igazi! Mutatjuk, hogyan lesz a legfinomabb!
Hiába van egy jó recepted, ha néhány alapvető trükk nincs a tarsolyodban, nem lesz tökéletes a csülkös bableves. A legnagyobb titka, hogy türelmesnek kell lenni, hiszen mind a füstölt csülök, mind a bab sokáig fő, így olyan napokra érdemes betervezni, amikor bőven jut idő főzni. Ez a tartalmas leves nemcsak finom, de energiában gazdag, ráadásul olyan kiadós, hogy egész hétvégén jóllakik belőle a család. Mutatjuk, hogyan tudod tökélyre fejleszteni a recepted!

Jóféle csülökkel kezdődik
Kerüld a gyorspácolt, füstízű, vagyis ízesített húsokat, inkább áldozz a csülökre egy kicsivel több pénzt, de az legyen jóféle: vagyis hagyományos eljárással füstölt. Ezeket a húsokat sózzák füstölés előtt, így érdemes őket hideg vízben áztatni főzés előtt.
Egy kis kolbász is elfér benne
Bár a füstölt ízt a csülök adja, egy kevés kolbásztól csak teltebb, gazdagabb lesz a bableves, bátran tegyél bele legalább egy szál minőségi lángolt vagy füstölt kolbászt.
Készítsd elő a babot is
A legszebben nagy szemű tarkababbal mutat a leves, de bármilyen megfelel. A lényeg, hogy a szárazbabot egy éjszakára hideg vízbe kell áztatni, így gyorsabban megfő másnap.
Csülkös bableves recept
Hozzávalók:
- 25 dkg tarkabab
- 60 dkg füstölt csülök
- 1 szál füstölt kolbász
- 4 gerezd fokhagyma
- 8 db egész bors
- 4 szál sárgarépa
- 3 szál petrezselyemgyökér
- 1 db zeller
- 2 db babérlevél
- 1 ek sertészsír
- 3 dkg liszt
- 1 kávéskanál pirospaprika
Elkészítés:
- Előző este áztasd be a csülköt és az átválogatott babot egy-egy tál hideg vízbe; másnap, főzés előtt szűrd le őket.
- Hámozd meg a fokhagyma felét, tedd egy teatojásba a borssal együtt. Tisztítsd meg a zöldségeket, vágd őket karikákra, a zellert kisebb kockákra.
- Tedd fel a húst főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi; fedő alatt, kis lángon főzd félpuhára kb. 50 perc alatt. Ekkor add hozzá a babot, a babérlevelet, a teatojásba zárt fokhagymát és borsot, és főzd addig, míg a bab meg nem puhul. Ekkor add hozzá a zöldségeket is, és főzd puhára az egészet.
- Készíts közben rántást: tisztítsd meg a maradék fokhagymát, reszeld le, és pirítsd meg az egy evőkanál olvasztott sertészsíron, majd add hozzá a lisztet. Ha megpirult a liszt, húzd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát, majd öntsd fel 3 dl hideg vízzel, és keverd simára.
- Add hozzá a rántást a leveshez, majd fedő nélkül, lassú lángon forrald fel. Pár percig rotyogtasd, majd vedd le a tűzről a levest. Tejföllel, friss házi kenyérrel tálalva az igazi!






