RETRO RÁDIÓ

Ettől a trükktől lesz tökéletes a csülkös bableves

Létrehozva2024. 03. 04. 10:00

Ahány ház, annyi recept, de abban mindenki egyetért, hogy a bableves füstölt csülökkel az igazi! Mutatjuk, hogyan lesz a legfinomabb!

Hiába van egy jó recepted, ha néhány alapvető trükk nincs a tarsolyodban, nem lesz tökéletes a csülkös bableves. A legnagyobb titka, hogy türelmesnek kell lenni, hiszen mind a füstölt csülök, mind a bab sokáig fő, így olyan napokra érdemes betervezni, amikor bőven jut idő főzni. Ez a tartalmas leves nemcsak finom, de energiában gazdag, ráadásul olyan kiadós, hogy egész hétvégén jóllakik belőle a család. Mutatjuk, hogyan tudod tökélyre fejleszteni a recepted!

Traditional,Hungarian,Bean,Soup,With,Smoked,Pork,Meat
Tökéletes ebéd a csülkös bableves! Fotó: meszigabi /  Shutterstock

Jóféle csülökkel kezdődik

Kerüld a gyorspácolt, füstízű, vagyis ízesített húsokat, inkább áldozz a csülökre egy kicsivel több pénzt, de az legyen jóféle: vagyis hagyományos eljárással füstölt. Ezeket a húsokat sózzák füstölés előtt, így érdemes őket hideg vízben áztatni főzés előtt.

Egy kis kolbász is elfér benne

Bár a füstölt ízt a csülök adja, egy kevés kolbásztól csak teltebb, gazdagabb lesz a bableves, bátran tegyél bele legalább egy szál minőségi lángolt vagy füstölt kolbászt.

Készítsd elő a babot is

A legszebben nagy szemű tarkababbal mutat a leves, de bármilyen megfelel. A lényeg, hogy a szárazbabot egy éjszakára hideg vízbe kell áztatni, így gyorsabban megfő másnap.

Csülkös bableves recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg tarkabab
  • 60 dkg füstölt csülök
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 8 db egész bors
  • 4 szál sárgarépa
  • 3 szál petrezselyemgyökér
  • 1 db zeller
  • 2 db babérlevél
  • 1 ek sertészsír
  • 3 dkg liszt
  • 1 kávéskanál pirospaprika

Elkészítés:

  • Előző este áztasd be a csülköt és az átválogatott babot egy-egy tál hideg vízbe; másnap, főzés előtt szűrd le őket.
  • Hámozd meg a fokhagyma felét, tedd egy teatojásba a borssal együtt. Tisztítsd meg a zöldségeket, vágd őket karikákra, a zellert kisebb kockákra.
  • Tedd fel a húst főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi; fedő alatt, kis lángon főzd félpuhára kb. 50 perc alatt. Ekkor add hozzá a babot, a babérlevelet, a teatojásba zárt fokhagymát és borsot, és főzd addig, míg a bab meg nem puhul. Ekkor add hozzá a zöldségeket is, és főzd puhára az egészet.
  • Készíts közben rántást: tisztítsd meg a maradék fokhagymát, reszeld le, és pirítsd meg az egy evőkanál olvasztott sertészsíron, majd add hozzá a lisztet. Ha megpirult a liszt, húzd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát, majd öntsd fel 3 dl hideg vízzel, és keverd simára.
  • Add hozzá a rántást a leveshez, majd fedő nélkül, lassú lángon forrald fel. Pár percig rotyogtasd, majd vedd le a tűzről a levest. Tejföllel, friss házi kenyérrel tálalva az igazi!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.