Magyar Péter trágár szavakkal gyalázta a gyermekotthon vezetőjét

POLITIK
Létrehozva: 2024.03.04.

Ettől a trükktől lesz tökéletes a csülkös bableves

Ahány ház, annyi recept, de abban mindenki egyetért, hogy a bableves füstölt csülökkel az igazi! Mutatjuk, hogyan lesz a legfinomabb!

Hiába van egy jó recepted, ha néhány alapvető trükk nincs a tarsolyodban, nem lesz tökéletes a csülkös bableves. A legnagyobb titka, hogy türelmesnek kell lenni, hiszen mind a füstölt csülök, mind a bab sokáig fő, így olyan napokra érdemes betervezni, amikor bőven jut idő főzni. Ez a tartalmas leves nemcsak finom, de energiában gazdag, ráadásul olyan kiadós, hogy egész hétvégén jóllakik belőle a család. Mutatjuk, hogyan tudod tökélyre fejleszteni a recepted!

Traditional,Hungarian,Bean,Soup,With,Smoked,Pork,Meat
Tökéletes ebéd a csülkös bableves! Fotó: meszigabi /  Shutterstock

Jóféle csülökkel kezdődik

Kerüld a gyorspácolt, füstízű, vagyis ízesített húsokat, inkább áldozz a csülökre egy kicsivel több pénzt, de az legyen jóféle: vagyis hagyományos eljárással füstölt. Ezeket a húsokat sózzák füstölés előtt, így érdemes őket hideg vízben áztatni főzés előtt.

Egy kis kolbász is elfér benne

Bár a füstölt ízt a csülök adja, egy kevés kolbásztól csak teltebb, gazdagabb lesz a bableves, bátran tegyél bele legalább egy szál minőségi lángolt vagy füstölt kolbászt.

Készítsd elő a babot is

A legszebben nagy szemű tarkababbal mutat a leves, de bármilyen megfelel. A lényeg, hogy a szárazbabot egy éjszakára hideg vízbe kell áztatni, így gyorsabban megfő másnap.

Csülkös bableves recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg tarkabab
  • 60 dkg füstölt csülök
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 8 db egész bors
  • 4 szál sárgarépa
  • 3 szál petrezselyemgyökér
  • 1 db zeller
  • 2 db babérlevél
  • 1 ek sertészsír
  • 3 dkg liszt
  • 1 kávéskanál pirospaprika

Elkészítés:

  • Előző este áztasd be a csülköt és az átválogatott babot egy-egy tál hideg vízbe; másnap, főzés előtt szűrd le őket.
  • Hámozd meg a fokhagyma felét, tedd egy teatojásba a borssal együtt. Tisztítsd meg a zöldségeket, vágd őket karikákra, a zellert kisebb kockákra.
  • Tedd fel a húst főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi; fedő alatt, kis lángon főzd félpuhára kb. 50 perc alatt. Ekkor add hozzá a babot, a babérlevelet, a teatojásba zárt fokhagymát és borsot, és főzd addig, míg a bab meg nem puhul. Ekkor add hozzá a zöldségeket is, és főzd puhára az egészet.
  • Készíts közben rántást: tisztítsd meg a maradék fokhagymát, reszeld le, és pirítsd meg az egy evőkanál olvasztott sertészsíron, majd add hozzá a lisztet. Ha megpirult a liszt, húzd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát, majd öntsd fel 3 dl hideg vízzel, és keverd simára.
  • Add hozzá a rántást a leveshez, majd fedő nélkül, lassú lángon forrald fel. Pár percig rotyogtasd, majd vedd le a tűzről a levest. Tejföllel, friss házi kenyérrel tálalva az igazi!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek