FAZÉK

Óriási viták a sárgabaracklekvár körül! Mi az igazság?

A sárgabaracklekvár méltán lett a lekvárok királynője. Azonban nem is gondolnád, hogy ennek a zamatos, üvegbe zárt csodának a befőzése milyen vitát vált ki a háziasszonyok között.
  • Szerző: Ripost

Az egyik megosztó a cukor mennyisége! 

Míg nagymamáink 1kg gyümölcshöz akár 50 dkg cukrot is tettek, addig manapság sokan cukor nélkül teszik el a lekvárokat. Minél kevesebb cukrot tartalmaz, annál jobban kijön a gyümölcs eredeti íze, zamata és sokkal egészségesebb is.

Nem a cukor tartósítja ugyanis a lekvárt!

Héjával, vagy a héja nélkül főzzük be a sárgabarackot?

Ha héjával készíted a lekvárt, figyelj, hogy csak hibátlan gyümölcs kerüljön a fazékba. Magozd ki, aztán darálhatod, turmixolhatod is. A héjával főzött lekvár sűrűbb lesz.

A héj nélkül készített lekvárok befőzésére egy kicsit több idő kell, de aki így készíti, az esküszik erre a módszerre, mert szerintük a héjától kesernyésebb lesz az íze és könnyebben meg is barnul. A héját úgy tudod a leggyorsabban lehúzni, ha néhány másodpercre forró vízbe teszed (majd hidegbe, hogy ne égesse szét a kezed)!

Fortélyok

- Minél érettebb a gyümölcs, annál kevesebb cukrot kell majd beletenni!

- Magas, vastag aljú lábosban érdemes főzni, így nem ég le, nem bugyog ki!

- Ha most nincs időd, vagy kedved lekvárt befőzni, télen is megteheted, tedd addig a gyümölcsöt a fagyasztóba!

- Minél tovább főzöd, annál sűrűbb lesz!

- Ha leszeded a levét, remek ivólének és gyorsabban végzel!

- Csak a végén add hozzá a cukrot, így a gyümölcs jobban megőrzi a színét.

- Sütőben, 160 fokon 3 óra alatt elkészül. Nincs égési sérülés, nem kell kevergetni és nem tud leégni!

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Nincs karácsony töltött káposzta nélkül – klasszikus recept a Mindmegettétől

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?