Már virágzik a bodza, készülj fel a szörpszezonra! Isteni egészséges, frissítő, egész nyáron jól fog esni, de még télire is tartalékolhatsz belőle.
A befőzőszezon a bodzával kezdődik, ideje az üvegeket és a fazekat elővenni! A házi bodzaszörp különleges, bárkit levesz a lábáról. Tele van C-vitaminnal, gyógyhatása is ismert, jó vízhajtó, segíti az emésztést. Mutatjuk a szörp receptjét!
A maradék cukrot karamellizáld. Amikor kész az égetett cukor, nagyon óvatosan, adagonként önts rá 1 liter vizet. Nagyon vigyázz, mert fröcskölhet!
A szirupot addig forrald, amíg a cukor teljesen felolvad a vízben. Majd öntsd hozzá az 5 literes cukorsziruphoz, és jól forrald össze. Vedd le a tűzről és tedd félre.
Hagyd kihűlni és utána tedd bele a bodzavirágokat, a szeletekre vágott citromot, a citromsavat és a nátrium-benzoátot. Fedd le. Hagyd a szörpöt érlelődni 4-5 napig. Időnként keverd meg. Majd a végén szűrd le és sterilizált üvegekbe töltsd bele. Érdemes dunsztolni, hogy valóban sokáig elálljon.