kulcsár edina
Ahogy megyünk bele a nyárba, úgy hatalmasodik el a szorgalmas háziasszonyokon a befőzési láz, sokan idén is a szörpökkel nyitják a szezont. Érdemes is üvegbe zárni a sok illatos-zamatos finomságot, töltsük fel a kamrát a természet kincseivel!
Sokan berzenkednek tőle, hiszen úgy képzelik el a levendulaszörpöt, mintha szappanos lét kéne meginni. De ez egy téves gondolat, ebben a szörpben a levendulaíz szinte csak egy fuvallat, mely egészen különlegessé teszi a hűsítő italt. Egy nagy pohár levendulaszörp jéggel és citrommal fölteszi a nyári napra a koronát!
Hozzávalók
• sok-sok levendulavirág
• 3 kg cukor
• 3 liter víz
• 3 ek. citromsav
Így készül
1. Csipkedjük bele a virágfejeket egy lábosba. Öntsünk rá 3 liter vizet, majd nyomjuk le egy fedővel a virágokat, hogy mindegyik fej elmerüljön. Hagyjuk állni 1 éjszakára.
2. Másnap a vízben ázó virágokra tegyünk 3 ek. citromsavat. Azonnal belilul a folyadék színe. Még fél órát hagyjuk állni a fedő alatt a lét, majd szűrjük le. Ha gyengén ereszti a színét a beáztatott levendula, akkor állhat hosszabb ideig is a citromsavval.
3. A lila alaplét tegyük fel forrni, közben adjuk hozzá a 3 kg cukrot. Mire felforr, elolvad a cukor és kész a szörp.
4. Forralással sterilizált üvegekben tegyük dunsztba.
Ha nem jutsz hozzá levendulához, egyéb kerti vagy vadon élő növényekből is készíthetsz szörpöt. Mutatjuk a lehetőségeket:
Ez a szörp nem virágból vagy gyümölcsből, hanem a fügefa leveléből készül! Összeállítása rendkívül egyszerű, egyáltalán nem kell vele pepecselni. A végeredmény pedig varázslatosan finom, egyedi ízvilágú, élénkzöld, hűsítő szörp. Íze sokakat a fügére vagy a kókuszra emlékeztet, van, aki szerint egyszerűen csak zöld fű aromája van. Egy biztos: nagy kánikulában jéggel-citrommal igen jól esik elkortyolgatni egy nagy pohárral belőle.
Hozzávalók:
+ 1 citrom
Így készül:
A hozzávalókból főzzünk szirupot. Hűtsük le. Csavarjuk bele 1 citrom levét és 5 megmosott fügefalevéllel turmixoljuk össze. Szűrjük üvegbe, hűtőben tartva egy hétig szörpként fogyasztható. Vízzel hígítva nagyon finom nyári üdítő italt kapunk.
FONTOS! Ezt a szörpöt mindig frissen készítsük el! Nem érdemes forralással és dunsztolással tartósítani, ugyanis a hő hatására elveszíti varázslatosan szép zöld színét. Szerencsére egész nyáron készíthető, mivel a fügebokornak csak a levele kell hozzá.
Aki igazán csodás üde és friss illatokra vágyik a poharába, feltétlenül készítse el ezt a szörpöt. Citromszeletekkel, friss fűszernövény levelekkel, jégkockával kínálva igazán kívánatos innivaló. Ráadásul a férfiakat is elcsábíthatjuk vele, hiszen több koktélnak is éppen ez az ízvilág az alapja.
Hozzávalók
10 csokor menta vagy citromfű
2 kg cukor
2 l víz
2 db citrom
50 g citromsav
Elkészítés
Mossuk jól át a menta- vagy citromfűleveleket. Majd egy méretes fazékban rétegezzük a felkarikázott citrommal. Öntsük fel vízzel és tegyük egy napra hűvös helyre. Másnap tegyük bele a cukrot, illetve a citromsavat és forraljuk fel. Ha kész, szedjük le a tetejéről a citromot és a leveleket, és öntsük steril üvegekbe a szörpöt. Ezután tegyük az üvegeket takarók közé, száraz dunsztba, másnap mehetnek a kamrapolcra az üvegek.
Hozzávalók:
ELKÉSZÍTÉS:
A bodzavirágot megmosás nélkül (!) tegyük a 3 literes befőttesüvegbe. A cukrot és a citromsavat oldjuk fel 3 liter vízben. Az egyik citrom levét facsarjuk bele. Öntsünk a bodzavirágokra annyi vizet, hogy majdnem megteljen az üveg. A másik két citromot karikázzuk fel és tegyük szintén az üvegbe. Egy éjszakán át áztassuk a virágot, másnap szűrjük üvegekbe és dunsztoljuk ki! Így hónapokig friss marad, tartósítószer nélkül! A szörp nem lesz túlságosan sűrű, de az íze sokkal tisztább és finomabb így!
Így dunsztoljuk a szörpöt:
Állítsuk a lezáratlan szörpös üvegeket vízzel teli lábosba és forraljuk addig, míg az üvegeken belül gyöngyözni kezd a szörp. Forrón zárjuk le az üvegeket, törölközőbe bugyolálva egy napig hagyjuk dunsztolódni.