3 hónapja

Így készül az isteni levendulaszörp

Ahogy megyünk bele a nyárba, úgy hatalmasodik el a szorgalmas háziasszonyokon a befőzési láz, sokan idén is a szörpökkel nyitják a szezont. Érdemes is üvegbe zárni a sok illatos-zamatos finomságot, töltsük fel a kamrát a természet kincseivel!

 

Levendulaszörp

Sokan berzenkednek tőle, hiszen úgy képzelik el a levendulaszörpöt, mintha szappanos lét kéne meginni. De ez egy téves gondolat, ebben a szörpben a levendulaíz szinte csak egy fuvallat, mely egészen különlegessé teszi a hűsítő italt. Egy nagy pohár levendulaszörp jéggel és citrommal fölteszi a nyári napra a koronát!

Homemade,Lavender,Syrup,In,Glass,Bottles,And,A,Bouquet,Of
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók
• sok-sok levendulavirág
• 3 kg cukor
• 3 liter víz
• 3 ek. citromsav

Így készül

1. Csipkedjük bele a virágfejeket egy lábosba. Öntsünk rá 3 liter vizet, majd nyomjuk le egy fedővel a virágokat, hogy mindegyik fej elmerüljön. Hagyjuk állni 1 éjszakára. 

2. Másnap a vízben ázó virágokra tegyünk 3 ek. citromsavat. Azonnal belilul a folyadék színe. Még fél órát hagyjuk állni a fedő alatt a lét, majd szűrjük le. Ha gyengén ereszti a színét a beáztatott levendula, akkor állhat hosszabb ideig is a citromsavval. 

3. A lila alaplét tegyük fel forrni, közben adjuk hozzá a 3 kg cukrot. Mire felforr, elolvad a cukor és kész a szörp.

4. Forralással sterilizált üvegekben tegyük dunsztba. 

 

Ha nem jutsz hozzá levendulához, egyéb kerti vagy vadon élő növényekből is készíthetsz szörpöt. Mutatjuk a lehetőségeket: 

 

Fügefalevél szörp

Fotó: Fejes-Kleine Judit

Ez a szörp nem virágból vagy gyümölcsből, hanem a fügefa leveléből készül! Összeállítása rendkívül egyszerű, egyáltalán nem kell vele pepecselni. A végeredmény pedig varázslatosan finom, egyedi ízvilágú, élénkzöld, hűsítő szörp. Íze sokakat a fügére vagy a kókuszra emlékeztet, van, aki szerint egyszerűen csak zöld fű aromája van. Egy biztos: nagy kánikulában jéggel-citrommal igen jól esik elkortyolgatni egy nagy pohárral belőle.

Hozzávalók:

  • 5 nagy fügefalevél
  • 7 dl víz
  • 30 dkg cukor
  • 15 g citromsav

+ 1 citrom

Így készül:

A hozzávalókból főzzünk szirupot. Hűtsük le. Csavarjuk bele 1 citrom levét és 5 megmosott fügefalevéllel turmixoljuk össze. Szűrjük üvegbe, hűtőben tartva egy hétig szörpként fogyasztható. Vízzel hígítva nagyon finom nyári üdítő italt kapunk.

FONTOS! Ezt a szörpöt mindig frissen készítsük el! Nem érdemes forralással és dunsztolással tartósítani, ugyanis a hő hatására elveszíti varázslatosan szép zöld színét. Szerencsére egész nyáron készíthető, mivel a fügebokornak csak a levele kell hozzá.

Menta és citromfűszörp

Homemade,Mint,Syrup,On,A,White,Wooden,Table,,Vertical
Fotó: Shutterstock

Aki igazán csodás üde és friss illatokra vágyik a poharába, feltétlenül készítse el ezt a szörpöt. Citromszeletekkel, friss fűszernövény levelekkel, jégkockával kínálva igazán kívánatos innivaló. Ráadásul a férfiakat is elcsábíthatjuk vele, hiszen több koktélnak is éppen ez az ízvilág az alapja. 

Hozzávalók

10 csokor menta vagy citromfű

2 kg cukor

2 l víz 

2 db citrom

50 g citromsav

Elkészítés

Mossuk jól át a menta- vagy citromfűleveleket. Majd egy méretes fazékban rétegezzük a felkarikázott citrommal. Öntsük fel vízzel és tegyük egy napra hűvös helyre. Másnap tegyük bele a cukrot, illetve a citromsavat és forraljuk fel. Ha kész, szedjük le a tetejéről a citromot és a leveleket, és öntsük steril üvegekbe a szörpöt. Ezután tegyük az üvegeket takarók közé, száraz dunsztba, másnap mehetnek a kamrapolcra az üvegek. 

 

Bodzaszörp

Hozzávalók:

  • 40-50 bodzavirág tányér
  • 1+2 citrom felkarikázva
  • 1 kg cukor
  • 1 tk. citromsav
Fotó: Shutterstock

ELKÉSZÍTÉS:

A bodzavirágot megmosás nélkül (!) tegyük a 3 literes befőttesüvegbe. A cukrot és a citromsavat oldjuk fel 3 liter vízben. Az egyik citrom levét facsarjuk bele. Öntsünk a bodzavirágokra annyi vizet, hogy majdnem megteljen az üveg. A másik két citromot karikázzuk fel és tegyük szintén az üvegbe. Egy éjszakán át áztassuk a virágot, másnap szűrjük üvegekbe és dunsztoljuk ki! Így hónapokig friss marad, tartósítószer nélkül! A szörp nem lesz túlságosan sűrű, de az íze sokkal tisztább és finomabb így! 

Így dunsztoljuk a szörpöt:

Állítsuk a lezáratlan szörpös üvegeket vízzel teli lábosba és forraljuk addig, míg az üvegeken belül gyöngyözni kezd a szörp. Forrón zárjuk le az üvegeket, törölközőbe bugyolálva egy napig hagyjuk dunsztolódni.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!