Tarol az epres bodzaszörp, ebből készül a legfinomabb limonádé
Minden ízében benne van a nyár, nem véletlen népszerű a bodzaszörp. Érdemes megbolondítani egy kis eperrel, hiszen a két íz tökéletesen passzol egymáshoz. Mutatjuk, hogyan készítsd el!
Már virágzik a bodza, és ezzel kezdetét veszi a befőzőszezon, hiszen isteni szörpöt lehet készíteni belőle – sőt, akár télre is tartósíthatod. Nem csupán az íze miatt érdemes készíteni, de azért is, mert ez a hűsítő ital csillapítja a köhögést, és erősíti az immunrendszert. Ha szeretnél valami igazi különlegességet készíteni idén, akkor bolondítsd meg egy kicsit: az epres bodzaszörpnek nincs párja, a két íz fantasztikus harmóniában van egymással – és az elkészítés sem bonyolultabb, mint a hagyományos szörpé.
Epres bodzaszörp
Hozzávalók:
1 kosár bodzavirág (kb. 50 fej)
5 db bio citrom
fél kg eper
3 liter víz
1 kg cukor
2 evőkanál étkezési citromsav
Elkészítés:
Forrald fel a vizet a cukorral, és hagyd visszahűlni, majd add hozzá a citromsavat.
Alaposan tisztítsd meg a bodzavirágot: szedd le a zöld kocsányokat, az elhalt részeket és a rovarokat. Fontos, hogy ne mosd meg, mert akkor lemosod az illatos virágport is!
Vágd karikákra a citromot, darabold négybe az epreket.
Legalább egy éjszakán át hagyd állni a keveréket, majd szűrd le, és töltsd jól zárható üvegekbe a kész szörpöt. Így a hűtőben 8-10 napig eláll.
Dunsztolással tartósíthatod is a szörpöt.
Így gyűjtsd be az illatos virágokat
Út mentén, szennyezett helyeken soha ne szedj virágot: réteken, akácosokban, erdőkben érdemes gyűjteni, de ha van bokor a kertedben, onnan is szedhetsz.
Napos, száraz időben indulj begyűjtőkörútra, amikor nincs harmat, pára a virágernyőkön; a legjobb a kora délutáni időszak.
A bodzavirág akkor áll készen a szedésre, ha a középső részen található virágok még gumósak, de a szélén már kinyíltak.