Létrehozva: 2022.05.29.

Tarol az epres bodzaszörp, ebből készül a legfinomabb limonádé

Minden ízében benne van a nyár, nem véletlen népszerű a bodzaszörp. Érdemes megbolondítani egy kis eperrel, hiszen a két íz tökéletesen passzol egymáshoz. Mutatjuk, hogyan készítsd el!

Már virágzik a bodza, és ezzel kezdetét veszi a befőzőszezon, hiszen isteni szörpöt lehet készíteni belőle – sőt, akár télre is tartósíthatod. Nem csupán az íze miatt érdemes készíteni, de azért is, mert ez a hűsítő ital csillapítja a köhögést, és erősíti az immunrendszert. Ha szeretnél valami igazi különlegességet készíteni idén, akkor bolondítsd meg egy kicsit: az epres bodzaszörpnek nincs párja, a két íz fantasztikus harmóniában van egymással – és az elkészítés sem bonyolultabb, mint a hagyományos szörpé.

Fotó: Shutterstock


 

Epres bodzaszörp

Hozzávalók:

  • 1 kosár bodzavirág (kb. 50 fej)
  • 5 db bio citrom
  • fél kg eper
  • 3 liter víz
  • 1 kg cukor
  • 2 evőkanál étkezési citromsav
Fotó: Ripost

 

Elkészítés:

  • Forrald fel a vizet a cukorral, és hagyd visszahűlni, majd add hozzá a citromsavat.
  • Alaposan tisztítsd meg a bodzavirágot: szedd le a zöld kocsányokat, az elhalt részeket és a rovarokat. Fontos, hogy ne mosd meg, mert akkor lemosod az illatos virágport is!
  • Vágd karikákra a citromot, darabold négybe az epreket.
  • Rétegezd egy nagyobb befőttes üvegbe a virágfejeket, a citromot és az epret, majd öntsd rájuk a cukros-citromsavas levet.
  • Legalább egy éjszakán át hagyd állni a keveréket, majd szűrd le, és töltsd jól zárható üvegekbe a kész szörpöt. Így a hűtőben 8-10 napig eláll.
  • Dunsztolással tartósíthatod is a szörpöt.
Fotó: Ripost

Így gyűjtsd be az illatos virágokat

  • Út mentén, szennyezett helyeken soha ne szedj virágot: réteken, akácosokban, erdőkben érdemes gyűjteni, de ha van bokor a kertedben, onnan is szedhetsz.
  • Napos, száraz időben indulj begyűjtőkörútra, amikor nincs harmat, pára a virágernyőkön; a legjobb a kora délutáni időszak.
  • A bodzavirág akkor áll készen a szedésre, ha a középső részen található virágok még gumósak, de a szélén már kinyíltak.
  • A szedéskor legyen nálad egy éles olló vagy metszőolló; a virágokat a szárrésszel együtt metszd le.
  • Lazán rakva, kosarakba gyűjtsd őket, hogy ne törjenek össze.
  • A feldolgozáskor a vastag kocsányokat, szárrészeket vágd le.


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek