
Minden ízében benne van a nyár, nem véletlen népszerű a bodzaszörp. Érdemes megbolondítani egy kis eperrel, hiszen a két íz tökéletesen passzol egymáshoz. Mutatjuk, hogyan készítsd el!
Már virágzik a bodza, és ezzel kezdetét veszi a befőzőszezon, hiszen isteni szörpöt lehet készíteni belőle – sőt, akár télre is tartósíthatod. Nem csupán az íze miatt érdemes készíteni, de azért is, mert ez a hűsítő ital csillapítja a köhögést, és erősíti az immunrendszert. Ha szeretnél valami igazi különlegességet készíteni idén, akkor bolondítsd meg egy kicsit: az epres bodzaszörpnek nincs párja, a két íz fantasztikus harmóniában van egymással – és az elkészítés sem bonyolultabb, mint a hagyományos szörpé.

Epres bodzaszörp
Hozzávalók:
- 1 kosár bodzavirág (kb. 50 fej)
- 5 db bio citrom
- fél kg eper
- 3 liter víz
- 1 kg cukor
- 2 evőkanál étkezési citromsav

Elkészítés:
- Forrald fel a vizet a cukorral, és hagyd visszahűlni, majd add hozzá a citromsavat.
- Alaposan tisztítsd meg a bodzavirágot: szedd le a zöld kocsányokat, az elhalt részeket és a rovarokat. Fontos, hogy ne mosd meg, mert akkor lemosod az illatos virágport is!
- Vágd karikákra a citromot, darabold négybe az epreket.
- Rétegezd egy nagyobb befőttes üvegbe a virágfejeket, a citromot és az epret, majd öntsd rájuk a cukros-citromsavas levet.
- Legalább egy éjszakán át hagyd állni a keveréket, majd szűrd le, és töltsd jól zárható üvegekbe a kész szörpöt. Így a hűtőben 8-10 napig eláll.
- Dunsztolással tartósíthatod is a szörpöt.

Így gyűjtsd be az illatos virágokat
- Út mentén, szennyezett helyeken soha ne szedj virágot: réteken, akácosokban, erdőkben érdemes gyűjteni, de ha van bokor a kertedben, onnan is szedhetsz.
- Napos, száraz időben indulj begyűjtőkörútra, amikor nincs harmat, pára a virágernyőkön; a legjobb a kora délutáni időszak.
- A bodzavirág akkor áll készen a szedésre, ha a középső részen található virágok még gumósak, de a szélén már kinyíltak.
- A szedéskor legyen nálad egy éles olló vagy metszőolló; a virágokat a szárrésszel együtt metszd le.
- Lazán rakva, kosarakba gyűjtsd őket, hogy ne törjenek össze.
- A feldolgozáskor a vastag kocsányokat, szárrészeket vágd le.







