RETRO RÁDIÓ

Tarol az epres bodzaszörp, ebből készül a legfinomabb limonádé

Tarol az epres bodzaszörp, ebből készül a legfinomabb limonádé
Létrehozva2022. 05. 29. 08:00

Minden ízében benne van a nyár, nem véletlen népszerű a bodzaszörp. Érdemes megbolondítani egy kis eperrel, hiszen a két íz tökéletesen passzol egymáshoz. Mutatjuk, hogyan készítsd el!

Már virágzik a bodza, és ezzel kezdetét veszi a befőzőszezon, hiszen isteni szörpöt lehet készíteni belőle – sőt, akár télre is tartósíthatod. Nem csupán az íze miatt érdemes készíteni, de azért is, mert ez a hűsítő ital csillapítja a köhögést, és erősíti az immunrendszert. Ha szeretnél valami igazi különlegességet készíteni idén, akkor bolondítsd meg egy kicsit: az epres bodzaszörpnek nincs párja, a két íz fantasztikus harmóniában van egymással – és az elkészítés sem bonyolultabb, mint a hagyományos szörpé.

Fotó: Shutterstock


 

Epres bodzaszörp

Hozzávalók:

  • 1 kosár bodzavirág (kb. 50 fej)
  • 5 db bio citrom
  • fél kg eper
  • 3 liter víz
  • 1 kg cukor
  • 2 evőkanál étkezési citromsav
Fotó: Ripost

 

Elkészítés:

  • Forrald fel a vizet a cukorral, és hagyd visszahűlni, majd add hozzá a citromsavat.
  • Alaposan tisztítsd meg a bodzavirágot: szedd le a zöld kocsányokat, az elhalt részeket és a rovarokat. Fontos, hogy ne mosd meg, mert akkor lemosod az illatos virágport is!
  • Vágd karikákra a citromot, darabold négybe az epreket.
  • Rétegezd egy nagyobb befőttes üvegbe a virágfejeket, a citromot és az epret, majd öntsd rájuk a cukros-citromsavas levet.
  • Legalább egy éjszakán át hagyd állni a keveréket, majd szűrd le, és töltsd jól zárható üvegekbe a kész szörpöt. Így a hűtőben 8-10 napig eláll.
  • Dunsztolással tartósíthatod is a szörpöt.
Fotó: Ripost

Így gyűjtsd be az illatos virágokat

  • Út mentén, szennyezett helyeken soha ne szedj virágot: réteken, akácosokban, erdőkben érdemes gyűjteni, de ha van bokor a kertedben, onnan is szedhetsz.
  • Napos, száraz időben indulj begyűjtőkörútra, amikor nincs harmat, pára a virágernyőkön; a legjobb a kora délutáni időszak.
  • A bodzavirág akkor áll készen a szedésre, ha a középső részen található virágok még gumósak, de a szélén már kinyíltak.
  • A szedéskor legyen nálad egy éles olló vagy metszőolló; a virágokat a szárrésszel együtt metszd le.
  • Lazán rakva, kosarakba gyűjtsd őket, hogy ne törjenek össze.
  • A feldolgozáskor a vastag kocsányokat, szárrészeket vágd le.


 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.