Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK
Létrehozva: 2024.04.15.

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk

Némelyik hagyma annyira csíp szeletelés, sütés közben, hogy nem lehet tőle megmaradni a konyhában. Sok házi praktika létezik a hatás enyhítésére, de mutatunk egyet, ami mindig, mindenkinek beválik!

A magyar konyhában gyakori alapanyag a vöröshagyma, így mindenkinek megvan az élmény, amikor szeletelés közben ablakot kell nyitni, vagy ki kell szaladni a konyhából megmosni a szemét. Rengeteg praktikát osztanak meg egymással az asszonyok, hogyan lehet a szemcsípést megúszni, például, hogy áztasd hideg vízbe a hagymákat, vagy vegyél egy korty vizet a szádba – de ezek vagy működnek, vagy nem, hiszen vannak igencsak mérges hagymák, amik minden próbálkozás ellenére megríkatnak főzés közben. 

Young,Beautiful,Hispanic,Woman,Cutting,Onion,Crying,At,The,Kitchen
Némelyik hagyma kegyetlenül tud csípni Fotó: Krakenimages.com /  Shutterstock

De miért csíp?

A hagymában nagy mennyiségben találhatók kénvegyületek, melyeket azért termel a növény, hogy ne egyék meg az állatok – és egyébként ezeknek is köszönheti a gyógyhatását. Ha megvágod a hagymát, a növényt alkotó sejtekből enzimek szabadulnak fel, melyek reakcióba lépnek a kénnel, és egy olyan gáz halmazállapotú vegyületet alkotnak, ami a levegőben szállva irritálja a szemet – ezért jönnek a könnyek. Vízzel érintkezve a vegyület felbomlik ugyan, de mivel vágás közben szabadul fel, ezért nem sokat ér, ha az egész hagymákat áztatod szeletelés előtt.

Nem víz, tűz kell ellene!

Többen tapasztalták már, hogy a hagymából kiszabaduló vegyületeket semlegesíti a nyílt láng – vagyis ha hagymaszeletelés közben begyújtod az egyik gázrózsát, akkor megúszod könnyek nélkül. Ezt a módszert kipróbálhatod akkor is, ha elektromos tűzhelyet használsz; egyszerűen csak gyújts egy gyertyát a hagymaszeleteléshez. Minél nagyobb a tűz, annál hatásosabb a módszer, de természetesen első a biztonság! Egyetlen gyertya is elegendő, ha elég közel teszed a vágódeszkához; persze arra figyelj, hogy szeletelés közben ne borítsd fel. Hogy miért működik a módszer, arra több magyarázat is lehetséges, az egyik, hogy a tűz semlegesíti, elégeti a hagymából kiszabaduló ként még azelőtt, hogy eljutna a szemedig. Egy másik elmélet szerint az égés miatt kevesebb oxigén kerül a levegőbe, így a szembe is. Bármi is az oka, a lényeg, hogy érdemes tenni vele egy próbát, ha nem akarsz legközelebb könnyek között szeletelni!

 

origo.hu

Repülővel vitte a magyar pólóst az olimpiára a büszke édesapa - képek

ripost.hu

Szándékosan fellibbent Tolvai Reni miniruhája - Forró fotó

borsonline.hu

Felfedte az univerzum: 3 csillagjegy a múltban rekedt, ez az ő átkuk

mandiner.hu

Reuters: Addig keménykednek az ukránok, míg a szlovákok tényleg lekapcsolják a villanyt

metropol.hu

Itt a részlet, amely végleg lebuktatta Novozánszki Fanni gyilkosát

mandiner.hu

Baljós előjel: a brüsszeli lap bemutatta az Európai Bizottság legújabb célpontjait

ripost.hu

Pár nap, és milliárdok találnak rá az igaz szerelemre – ígéri a jós

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. július 27-28.: Tedd, amire szívből vágysz!

ripost.hu

Miért viselkedik így Milák Kristóf? Kitálalt a világbajnok legenda

ripost.hu

Ezek nem lehetnek majd a gyerekeknél szeptembertől az iskolában: itt a lista!

ripost.hu

„Harcosként emelkedsz fel az angyalok közé” – összeomlott a gyásztól a magyar olimpikon

ripost.hu

Svéd uborkasaláta télire: ha így rakod el, friss és roppanós marad

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Cukkini fordítva: próbáld ki ezt az isteni sajtkrémes pitét

FAZÉK

Így készül a török lecsó, kóstold meg te is

FAZÉK

Tedd az uborkát a mosogatógépbe és nem bánod meg

FAZÉK

Mit csinálj a cukkinivel, ha ontja a kert? Mutatjuk!

FAZÉK

Ne dobd ki a dinnyehéjat, eszméletlen, mire jó

FAZÉK

Svéd uborkasaláta télire: ha így rakod el, friss és roppanós marad

FAZÉK

Olcsó vacsora: Villámgyorsan elkészül az isteni krumpligombóc

FAZÉK

Megégett a pirospaprika a bográcsban? Így mentsd meg a pörköltet