RETRO RÁDIÓ

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk

Létrehozva2024. 04. 15. 14:00

Némelyik hagyma annyira csíp szeletelés, sütés közben, hogy nem lehet tőle megmaradni a konyhában. Sok házi praktika létezik a hatás enyhítésére, de mutatunk egyet, ami mindig, mindenkinek beválik!

A magyar konyhában gyakori alapanyag a vöröshagyma, így mindenkinek megvan az élmény, amikor szeletelés közben ablakot kell nyitni, vagy ki kell szaladni a konyhából megmosni a szemét. Rengeteg praktikát osztanak meg egymással az asszonyok, hogyan lehet a szemcsípést megúszni, például, hogy áztasd hideg vízbe a hagymákat, vagy vegyél egy korty vizet a szádba – de ezek vagy működnek, vagy nem, hiszen vannak igencsak mérges hagymák, amik minden próbálkozás ellenére megríkatnak főzés közben. 

Young,Beautiful,Hispanic,Woman,Cutting,Onion,Crying,At,The,Kitchen
Némelyik hagyma kegyetlenül tud csípni Fotó: Krakenimages.com /  Shutterstock

De miért csíp?

A hagymában nagy mennyiségben találhatók kénvegyületek, melyeket azért termel a növény, hogy ne egyék meg az állatok – és egyébként ezeknek is köszönheti a gyógyhatását. Ha megvágod a hagymát, a növényt alkotó sejtekből enzimek szabadulnak fel, melyek reakcióba lépnek a kénnel, és egy olyan gáz halmazállapotú vegyületet alkotnak, ami a levegőben szállva irritálja a szemet – ezért jönnek a könnyek. Vízzel érintkezve a vegyület felbomlik ugyan, de mivel vágás közben szabadul fel, ezért nem sokat ér, ha az egész hagymákat áztatod szeletelés előtt.

Nem víz, tűz kell ellene!

Többen tapasztalták már, hogy a hagymából kiszabaduló vegyületeket semlegesíti a nyílt láng – vagyis ha hagymaszeletelés közben begyújtod az egyik gázrózsát, akkor megúszod könnyek nélkül. Ezt a módszert kipróbálhatod akkor is, ha elektromos tűzhelyet használsz; egyszerűen csak gyújts egy gyertyát a hagymaszeleteléshez. Minél nagyobb a tűz, annál hatásosabb a módszer, de természetesen első a biztonság! Egyetlen gyertya is elegendő, ha elég közel teszed a vágódeszkához; persze arra figyelj, hogy szeletelés közben ne borítsd fel. Hogy miért működik a módszer, arra több magyarázat is lehetséges, az egyik, hogy a tűz semlegesíti, elégeti a hagymából kiszabaduló ként még azelőtt, hogy eljutna a szemedig. Egy másik elmélet szerint az égés miatt kevesebb oxigén kerül a levegőbe, így a szembe is. Bármi is az oka, a lényeg, hogy érdemes tenni vele egy próbát, ha nem akarsz legközelebb könnyek között szeletelni!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.