Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó
Gyógyteáját mindenki ismeri, és sokan alkalmazzák is, de a csalánnak nem ez az egyetlen felhasználási módja. Mutatjuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani, és azt is, hogy mi mindent készíthetsz belőle!
Mindenki kertjében van csalán, de sokan igyekeznek tűzzel-vassal kiirtani. Pedig ez a hasznos gyógynövény rengeteget segíthet az egészségednek, például hatásos reumás panaszok enyhítésére, teája a felfázás kezelésében kiváló, hiszen számtalan gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmaz. Érdemes tehát leszedni, és felhasználni, de nemcsak gyógynövénynek, hanem konyhai alapanyagként is kiváló, hiszen isteni finomságokat főzhetsz belőle. Hoztunk néhány receptet, melyeket érdemes kipróbálnod. Főzéshez csak addig lehet felhasználni a csalánt, mielőtt virágot hozna, és érdemes szedéskor a legzsengébb hajtásokat levágni. Természetesen célszerű kesztyűt húzni a művelethez!
Csalánleves
Hozzávalók:
fél kg frissen szedett csalánlevél
1 csomag metélőhagyma
1 fej vöröshagyma
1 db burgonya
4 gerezd fokhagyma
1 marék pitypanglevél
1 marék oregánó
Elkészítés:
Forró olajon párold üvegesre a kockákra vágott hagymát, add hozzá a megmosott, összevágott csalánlevelet, a pitypangot és az oregánót. Pár perc párolás után engedd fel vízzel, add hozzá a kockákra vágott krumplit (ez segít besűrűsíteni a levest, így nem kell lisztes habarást készítened).
Fűszerezd a levest sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel, metélőhagymával, majd add hozzá a fokhagymagerezdeket is, és főzd az egészet 20 percig.
Ha megfőtt a leves, húzd le a tűzről, majd botmixerrel pürésítsd. Kevés tejföllel a tetején tálalhatod.
Csalános Gnocchi
Hozzávalók:
1 kg krumpli
20 dkg liszt
1 db tojás
40 dkg csalánlevél
só
Elkészítés:
Főzd meg héjában a krumplit, hagyd kihűlni, majd hámozás után törd át krumplinyomóval. Tedd egy keverőtálba az áttört krumplit, majd add hozzá a lisztet és a tojást. Turmixold a leforrázott csalánlevelet, és add a tésztához. Gyúrd össze a tésztát, ha ragad, adj hozzá még lisztet, hogy rugalmas, jól formázható legyen.
Sodorj a tésztából két centi vastag rudakat, ezeket vágd ujjnyi darabokra. Egy villa hátával nyomkodd meg őket, hogy mintásak legyenek, majd lisztezett felületen hagyd őket pihenni fél órát.
A gnocchit lobogó, sós vízben főzd meg; körülbelül 2-3 perc után jönnek fel a víz felszínére a kis gombócok. A kész gnocchit ki is emelheted a vízből, hagyd lecsepegni és már tálalhatod is.
Pizza csalán feltéttel
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
5 dkg élesztő
1 kk cukor
1 kk só
2,5 dl víz
A feltéthez:
2 ek olaj
2 dl tejföl
20 dkg csalálevél
3 gerezd fokhagyma
15 dkg mozzarella sajt
Elkészítés:
Langyosítsd meg a vizet, futtasd fel benne az élesztőt a cukorral. Szitáld egy nagyobb tálba a lisztet, add hozzá a sót, az élesztős vizet, majd az olajat. Gyúrj lágy pizzatésztát, és hagyd kelni 40 percig.
Míg a tészta kel, készítsd el a feltétet: keverd el tejfölben a lereszelt fokhagymát, forgasd bele a csalánleveleket. Reszeld le a sajtot is.
Lisztezett deszkán nyújtsd kb. egy centi vastagra a tésztát, majd kend meg a csalános-fokhagymás tejföllel. Ezután pakold rá a reszelt sajtot, majd előmelegített sütőben, 220 fokon 10-15 perc alatt süsd készre a pizzát.
Csalánfőzelék
Hozzávalók:
0,5 kg csalánlevél
4 gerezd fokhagyma
2 ek liszt
2 dl tejszín
vaj
2 ek tejföl
só, bors
Elkészítés:
Az alaposan megmosott csalánt főzd 1-2 percig sós vízben, majd szűrd le. Vágd össze nagyobb darabokra a leveleket.
Pirítsd meg a vajon a lisztet, add hozzá a reszelt fokhagymát és a tejszínt. Add hozzá a csalánleveleket, ízesítsd sóval, borssal, és ha kell, vízzel vagy tejjel hígítsd. Pár percig főzd, majd add hozzá a két evőkanál tejfölt. Főtt tojással isteni ebéd vagy vacsora!