Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK
Létrehozva: 2024.04.11.

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

Gyógyteáját mindenki ismeri, és sokan alkalmazzák is, de a csalánnak nem ez az egyetlen felhasználási módja. Mutatjuk, miért érdemes rendszeresen fogyasztani, és azt is, hogy mi mindent készíthetsz belőle!

Mindenki kertjében van csalán, de sokan igyekeznek tűzzel-vassal kiirtani. Pedig ez a hasznos gyógynövény rengeteget segíthet az egészségednek, például hatásos reumás panaszok enyhítésére, teája a felfázás kezelésében kiváló, hiszen számtalan gyulladáscsökkentő vegyületet tartalmaz. Érdemes tehát leszedni, és felhasználni, de nemcsak gyógynövénynek, hanem konyhai alapanyagként is kiváló, hiszen isteni finomságokat főzhetsz belőle. Hoztunk néhány receptet, melyeket érdemes kipróbálnod. Főzéshez csak addig lehet felhasználni a csalánt, mielőtt virágot hozna, és érdemes szedéskor a legzsengébb hajtásokat levágni. Természetesen célszerű kesztyűt húzni a művelethez!

Young,Nettle,Leaves,In,Pot,On,Rustic,Background,,Stinging,Nettles,
Ne bosszankodj a csalán miatt a kertben, inkább főzd meg! Fotó: Julia Sudnitskaya / Shutterstock

Csalánleves

Isteni, könnyű ebéd a csalánleves. Fotó:  Ripost

Hozzávalók:

  • fél kg frissen szedett csalánlevél
  • 1 csomag metélőhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db burgonya
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 marék pitypanglevél
  • 1 marék oregánó

Elkészítés: 

  • Forró olajon párold üvegesre a kockákra vágott hagymát, add hozzá a megmosott, összevágott csalánlevelet, a pitypangot és az oregánót. Pár perc párolás után engedd fel vízzel, add hozzá a kockákra vágott krumplit (ez segít besűrűsíteni a levest, így nem kell lisztes habarást készítened). 
  • Fűszerezd a levest sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel, metélőhagymával, majd add hozzá a fokhagymagerezdeket is, és főzd az egészet 20 percig. 
  • Ha megfőtt a leves, húzd le a tűzről, majd botmixerrel pürésítsd. Kevés tejföllel a tetején tálalhatod.

 

Csalános Gnocchi

Egyszerűen csak keverd a csalánt a tésztához. Fotó:  Ripost

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 20 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 40 dkg csalánlevél

Elkészítés:

  • Főzd meg héjában a krumplit, hagyd kihűlni, majd hámozás után törd át krumplinyomóval. Tedd egy keverőtálba az áttört krumplit, majd add hozzá a lisztet és a tojást. Turmixold a leforrázott csalánlevelet, és add a tésztához. Gyúrd össze a tésztát, ha ragad, adj hozzá még lisztet, hogy rugalmas, jól formázható legyen. 
  • Sodorj a tésztából két centi vastag rudakat, ezeket vágd ujjnyi darabokra. Egy villa hátával nyomkodd meg őket, hogy mintásak legyenek, majd lisztezett felületen hagyd őket pihenni fél órát.
  • A gnocchit lobogó, sós vízben főzd meg; körülbelül 2-3 perc után jönnek fel a víz felszínére a kis gombócok. A kész gnocchit ki is emelheted a vízből, hagyd lecsepegni és már tálalhatod is.

 

Pizza csalán feltéttel

Különleges, finom pizzát készíthetsz belőle. Fotó:  Ripost

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kk cukor
  • 1 kk só
  • 2,5 dl víz

A feltéthez:

  • 2 ek olaj
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg csalálevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg mozzarella sajt

Elkészítés:

  • Langyosítsd meg a vizet, futtasd fel benne az élesztőt a cukorral. Szitáld egy nagyobb tálba a lisztet, add hozzá a sót, az élesztős vizet, majd az olajat. Gyúrj lágy pizzatésztát, és hagyd kelni 40 percig.
  • Míg a tészta kel, készítsd el a feltétet: keverd el tejfölben a lereszelt fokhagymát, forgasd bele a csalánleveleket. Reszeld le a sajtot is.
  • Lisztezett deszkán nyújtsd kb. egy centi vastagra a tésztát, majd kend meg a csalános-fokhagymás tejföllel. Ezután pakold rá a reszelt sajtot, majd előmelegített sütőben, 220 fokon 10-15 perc alatt süsd készre a pizzát.

Csalánfőzelék

Főzeléknek is megállja a helyét a csalán! Fotó:  Ripost

Hozzávalók:

  • 0,5 kg csalánlevél
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek liszt
  • 2 dl tejszín
  • vaj
  • 2 ek tejföl
  • só, bors

Elkészítés:

  • Az alaposan megmosott csalánt főzd 1-2 percig sós vízben, majd szűrd le. Vágd össze nagyobb darabokra a leveleket. 
  • Pirítsd meg a vajon a lisztet, add hozzá a reszelt fokhagymát és a tejszínt. Add hozzá a csalánleveleket, ízesítsd sóval, borssal, és ha kell, vízzel vagy tejjel hígítsd. Pár percig főzd, majd add hozzá a két evőkanál tejfölt. Főtt tojással isteni ebéd vagy vacsora!

 

origo.hu

Repülővel vitte a magyar pólóst az olimpiára a büszke édesapa - képek

ripost.hu

Miért viselkedik így Milák Kristóf? Kitálalt a világbajnok legenda

borsonline.hu

Kiabálás és sírás a reptéren: Káoszba fulladt Ákos útja Tusványos felé

magyarnemzet.hu

Elárulta a szakértő, hogy játszhatja ki Magyarország az ukránok olajstopját

ripost.hu

Akikért hiába teszel meg bármit: ez a 4 csillagjegy a leghálátlanabb mind közül

hirtv.hu

Vezércikk: Magyarország nem akarja viszont zsarolni Ukrajnát, de az nem járja, hogy ők zsarolnak minket + videó

ripost.hu

Ezek nem lehetnek majd a gyerekeknél szeptembertől az iskolában: itt a lista!

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. július 27.: a Skorpiónak vidám napja lesz, a Halak szeretetet sugároz a környezetére

ripost.hu

Belép a Merkúr a Szűz jegyébe: ennek a 3 csillagjegynek segít rendbe hozni az életét

ripost.hu

Most már hivatalos Harry herceg hazatérése: de vajon hogy fogadja őt a királyi család?

ripost.hu

„Harcosként emelkedsz fel az angyalok közé” – összeomlott a gyásztól a magyar olimpikon

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Cukkini fordítva: próbáld ki ezt az isteni sajtkrémes pitét

FAZÉK

Így készül a török lecsó, kóstold meg te is

FAZÉK

Tedd az uborkát a mosogatógépbe és nem bánod meg

FAZÉK

Mit csinálj a cukkinivel, ha ontja a kert? Mutatjuk!

FAZÉK

Ne dobd ki a dinnyehéjat, eszméletlen, mire jó

FAZÉK

Svéd uborkasaláta télire: ha így rakod el, friss és roppanós marad

FAZÉK

Olcsó vacsora: Villámgyorsan elkészül az isteni krumpligombóc

FAZÉK

Megégett a pirospaprika a bográcsban? Így mentsd meg a pörköltet