kulcsár edina
Vendéglőben eheted, menzán is adják, és otthon is elkészítheted a nagy kedvenced. Ha olyan ízt szeretnél kapni, mint amilyet a nagyi készített, akkor tuti nem követhetsz el hibákat! Mutatjuk a nagy titkokat.
Minden magyar család rendszeresen készít rakott krumplit, és ma már a vega változata is egyre népszerűbb. Ha a nagyi isteni rakott krumpliját szeretnéd elkészíteni, akkor bizony érdemes odafigyelni arra, hogy ne rontsd el. Készítsd elő türelmesen, és figyelj oda, mi az ami belekerül, ne kövess el bakikat! Az alapanyagok nagyon fontosak!
Már azt a hibát elkövetheted az elején, hogy nem a legmegfelelőbb krumplit teszed bele a kedvencedbe. A piros-barnás héjú fajták a legjobbak, a sárgásak kevésbé tömörek. Ezek nagyon könnyen széteshetnek. Főzd meg őket héjában 15 perc alatt. Csak utána hámozd meg, és vágd fel nagyjából 1 cm-es szeletekre.
2 kg burgonyához 8 db normál nagyságú tojást főzz meg keményre, és karikázd vékonyan fel őket.
Ne válassz túl puha kolbászt, mert nehezen kezelhető, a szárazból meg nem sül ki elég zsír. Jó minőségű lángolt kolbászt válassz, de kérhetsz tanácsot a hentestől is. Serpenyőben süsd elő a héj nélküli karikákat 3 ek olajon, és tedd félre a zsiradékot.
Természetesen a 20% tejföl a legjobb a nagyi receptjéhez. Könnyen kenhető, de még egy kevés tejszínnel is összekeverheted.
Ne vidd túlzásba! A kolbász elég magyaros ízt ad a rakott krumplinak. Rétegezéskor kevés sót és borsot használj.
A tetejére tehetsz reszelt sajtot is.
Tűzálló edénybe kezd a krumplival, aztán mehet rá a tojás, a kolbász, és a tejföl. Legfelülre krumpli kerüljön, és azt kend be tejföllel, locsold meg a kolbász zsírjával, és utána mehet rá a sajt. De a tejfölbe is keverheted a reszelt sajtot.
Előmelegített sütőben 180 C fokon süsd nagyjából 30 percig, amíg a teteje el nem kezd barnulni.
Jó étvágyat!
forrás: mindmegette.hu