Újabb hangfelvétel: "Magyar Péter egy nárcisztikus p*cs"

INSIDER
Létrehozva: 2024.03.02.

Óriási hiba, amit a krumpli főzésekor a legtöbb nő elkövet

Krumplit főzni a világ legegyszerűbb dolga, és mindenki tudja, hogyan kell csinálni; de mégis van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy tökéletes legyen.

Legyen szó akár egy tört krumpliról, akár salátáról, kicsit mindig más lesz a főtt krumpli íze, és ez nem véletlen van így. A krumplifőzés egyike azoknak a konyhai műveleteknek, amiket nagyon nehéz elrontani, mégis van pár dolog, amit sokszor még a legrutinosabb háziasszonyok is rosszul csinálnak. Mutatjuk, mik ezek!

Woman,Adding,Potato,To,Cooking,Pot,In,Kitchen
Nagy hiba, ha forró vízbe tesszük a krumplit! Fotó: Pixel-Shot /  Shutterstock

Mindig ugyanúgy főzzük

Alapból az ember csak felteszi sós, hideg vízben főni a meghámozott burgonyát, és 10-15 perc főzés után kész is van. Ám nagy hiba mindig ugyanígy készíteni, hiszen nagyon nem mindegy, mihez kell a főtt krumpli! Míg egy krumplipüréhez érdemes jól szétfőzni, addig egy rakott krumplihoz már érdemes inkább csak félig megfőzni, és akkor sem érdemes túl sokáig forralni, ha salátát készítünk belőle. 

Nem válogatunk a fajtákban

Sokan nem foglalkoznak azzal, hogy melyik burgonyafajta mire való, egyszerűen csak kiválasztják a legszebb darabokat a boltban, és megfőzik. Pedig érdemes figyelni a héj színét és a krumpli alakját, hiszen például a magasabb keményítőtartalmú, sárga héjú burgonyák kevésbé főnek szét, így salátának és rakott krumplinak ezek az ideálisak; míg a barna héjú, közepes keményítőtartalmú burgonyákból lesz a legfinomabb paprikás krumpli és burgonyapüré. 

Túl sok vizet használunk

Ahhoz, hogy a legtöbbet kihozzuk a krumpliból, vagyis minél jobban megőrizze az ízét a főzés során, bőven elegendő, ha csak annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen csak ellepi. A krumplit mindig hideg, sós vízben kell főzni, és ha felforrt, takaréklángra kell kapcsolni, hogy lassan főjön. Így 10-15 perc alatt el is készül.

Sokáig hagyjuk ázni

Rossz szokás, mégis sokan csinálják, hogy a vízben hagyják a krumplit, ne hűljön ki, míg elkészül a főétel, például a rántott hús. Így azonban kiáznak az ízanyagok, és kevésbé lesz finom a főtt krumpli; érdemes azonnal leszűrni, ahogy elkészült, a melegen tartást pedig jól hőszigetelő edényben megoldani.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek