FAZÉK

Így lehet télen is friss, roppanós koviubid, mutatjuk a trükköt!

Ha szeretnéd télen is élvezni ezt a nyári savanyúságot, akkor itt az ideje, hogy felvedd a befőzési listádra! Ha így teszed el, még decemberben is olyan lesz, mint a frissen készült...
  • Szerző:

A kovászos uborka télire nagyszerű ötlet, ám sokan mégse mernek belefogni. Hiszen félő, hogy megromlik, mások pedig azért nem rakják el ezt a nyári savanyúságot, mert a tartósítás során puhává válhat az uborka. Való igaz, nedves dunsztban megfőnek az uborkák, és a végeredmény nem lesz roppanós; ám ezzel a recepttel egyáltalán nem kell főznöd őket. Ha ezzel a módszerrel készíted, akkor decemberben pontosan ugyanolyan uborkát fogsz enni, mint amilyet nyáron. Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes a kovászos uborka télire!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Első lépésként készítsd el a kovászos uborkát ugyanúgy, ahogyan nyárra tennéd: van, aki kenyérrel, mások krumplival indítják meg az erjedést, sokan fokhagymával szeretik, de van, aki anélkül készíti. Ha nincs még bevált recepted, itt találhatsz segítséget: ezzel a módszerrel tökéletes és roppanós lesz a kovászos uborka.

Fotó: Pixabay.com

Ha elkészült a friss, ropogós koviubid, öntsd egy külön edénybe a levét, majd vedd ki az uborkákat az üvegből. Minden uborkát alaposan moss meg, hogy se egy apró szennyeződés, se egy pici kenyérdarab ne maradjon rajta; ugyanígy járj el a kaporral, fokhagymával is. Akárcsak a többi befőzésnél, itt is arra kell ügyelned, hogy minden patyolattiszta legyen. Az üvegeket, fedőket csírátlanítsd, és a megtisztított zöldségeket pakold vissza beléjük. Ha ezzel megvagy, tedd félre az üvegeket, és vedd elő a levet.

Fotó: Pixabay.com

Szűrd le a kovászos uborka levét először egy teaszűrőn, majd egy kávéfilteren vagy textilpelenkán, hogy biztosan ne maradjanak benne kenyérdarabok. Ezután a levet tedd fel forrni a tűzhelyre. Pár percig forrald, majd öntsd a forró levet az üvegekbe. Azonnal zárd le az üvegeket, majd állítsd őket fejre 10-15 percre. Utána mehetnek szárazdunsztba, ahol hagyd őket 1-2 nap alatt kihűlni. Így nem főzöd az uborkát, roppanós marad, és nem romlik meg. Ha igazán biztosra akarsz menni, a léhez tehetsz egy csipet nátrium-benzoátot is, de azok a háziasszonyok, akik csinálták már tartósítószer nélkül, azt mondják, hogy így nem romlik meg; és télen is friss, ropogós kovászos uborkát tehetsz az asztalra.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?