Létrehozva: 2021.07.16.

Megpuhult a koviubid? Mutatjuk, hol rontod el

Beindult az uborkatermés, itt az ideje, hogy elkészítsd ezt az egyszerű és egészséges savanyúságot! Ám nincs nagyobb csalódás, mint a megpuhult kovászos uborka. A baj könnyen megelőzhető, mutatjuk!

A megpuhult kovászos uborka minden háziasszonynak csalódás, hiszen elvileg ez a világ egyik legegyszerűbb savanyúsága. A koviubi nem csupán finom, de egészséges is, hiszen a kovászolás során rengeteg jótékony baktérium szaporodik el az üvegben. Amilyen könnyűnek tűnik a recept, annyira egyszerű elrontani; hiszen a kovászolás során kényesen ügyelni kell az egyensúlyokra: nem elég, ha csupán melegben tartod az üveget, ahogyan az sem, milyen és mennyi sót és milyen kenyeret teszel bele. A megpuhult kovászos uborka mögött több ok is meghúzódhat; de ha betartod ezeket a lépéseket, akkor roppanós lesz a végeredmény.

Fotó: pixabay.com

Legyen patyolattiszta az üveg

Fotó: pixabay.com

A kovászolás, erjedés során nem mindegy, hogy milyen baktériumok szaporodnak el: a kenyéren vagy krumplin túl nem lehet semmi az üvegben. Kovászos uborkánál kevesen gondolnak arra, hogy ugyanúgy csírátlanítani kell az üveget, ahogyan befőzés előtt: vagyis vagy tedd 100 Celsius fokos sütőbe fél órára, vagy egy kevés vízzel az alján a mikróba három percre.

Nem mindegy, milyen az uborka

Fotó: pixabay.com

Friss, egészséges és lehetőleg egyforma méretű uborkákat válassz a kovászoláshoz; a legjobb a 8-10 cm-es fürtös uborka. Fontos, hogy ne legyen túlérett, sárga az uborka; a legjobb, ha a magok aprók még, mert ha nagyok, onnan indulhat a puhulás.

Alaposan tisztítsd meg a hozzávalókat

Fotó: pixabay.com

Kovászolás előtt nem elég leöblíteni őket a csap alatt, hiszen az uborka héján maradhatnak apró szennyeződések. Egy tiszta, steril mosogatószivacs dörzsölős felével alaposan súrold le őket, mielőtt az üvegbe tennéd. Ugyanez igaz a kaporra, fokhagymára is: mindent alaposan moss át! Kóstold meg az uborkák végeit, nehogy keserűek legyenek; ha azok, vágd le. Egyetlen keserű darab tönkreteheti az egész koviubit. Ha ezzel megvagy, szurkáld be az uborkákat, vagy vágd be őket mindkét oldalukról, hogy a lé alaposan átjárhassa őket.

Nagyon figyelj a só mennyiségére

Fotó: pixabay.com

Ha előkészítetted az uborkákat, jöhet a rétegezés: a kapor felét tedd az üveg aljába, erre állítva tedd az uborkákat addig, míg meg nem telik az üveg. Ha fokhagymát is használsz, tedd hozzá a gerezdeket is. A tetejére tedd a kapor másik felét, majd öntsd fel vízzel az üveget. Ezt a vizet öntsd egy mérőedénybe, hogy lásd, mennyi sóra lesz szükséged a felöntőléhez. Egy liter vízhez egy evőkanál sóval számolj; érdemes nem jódozott asztali sót használni. Forrald fel a vizet, add hozzá a sót, és ha langyosra hűlt, öntsd az üvegbe.

Jóféle kenyeret válassz

Fotó: Boros Valéria – Facebok, Vali hagyományos konyhája

A felöntőlé után jöhet a kenyér! Nagyon nem mindegy, milyet választasz, hiszen ez indítja be az erjedést. Legjobb a félbarna kenyér, ami nagyobb valószínűséggel készült valódi élesztőből. Arra figyelj, hogy a kenyérszelet makulátlan legyen, alaposan nézd át, hogy ne legyen penészes, állott. A szendvicskenyerek nem alkalmasak kovászoláshoz, könnyen rossz irányba vihetik az erjedést, és folyós lehet az uborka. A kenyeret úgy tedd az üvegbe, hogy a szájáig érjen, és nedvesítse át a felöntőlé.

Ne tedd a napra!

Fotó: pixabay.com

Tévhit, hogy a kovászos uborkának a tűző napon kell állnia: bár tény, hogy az erjedéshez meleg kell, de a napon úgy átforrósodhat az üveg, hogy elpusztulnak az élesztőgombák, más mikroorganizmusok pedig elszaporodnak; így a végeredmény megpuhult kovászos uborka lesz. Az ideális az egyenles, 25-27 Celsius fok körüli hőmérséklet. Meleg, de árnyékos helyen pár napig pihentesd az üveget: időjárás-függő, hogy a negyedik vagy ötödik napon lesz kész. Tegyél az üveg alá egy tálat, mert a lé hajlamos kifutni az érés során. Ha elkészült az uborka, szedd kisebb üvegekbe, és tedd a hűtőbe; 2-3 hétig friss marad.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lemondta a válogatottságot minden idők egyik legjobb focistája

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

vg.hu

Csányi Sándor bejelentette: története legnagyobb bevásárlására készül az OTP – ugrik az árfolyam

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk