FAZÉK

Így gombázz Budapesten!

Unod a bolti, papírízû csiperkét? Húzz tornacipőt és buszozz ki az erdőbe! Ha szerencséd van, olyan vasárnapi ebédet kirándulsz össze, hogy a sztárséfek is könyörögni fognak a receptért!
  • Szerző: Ripost

Végre meleg van és esik az eső: ilyenkor a természetjáróknak úgy kezd villogni a gomba a szemük előtt, mint a rajzfilmfiguráknak a dollárjel. Persze egy igazi gombász az élete árán sem árulná el a tuti lelőhelyeket, de mi adunk néhány támpontot, hogy merre indulj.


Persze nem buszmegállószintre bontva (annyira jó fejek még mi sem vagyunk), de ha gyakran sétálsz a város környékén és felismered a fő fafajtákat, onnantól már nem lesz nehéz dolgod. Csak az, hogy te érj oda elsőnek!

Ha teleszedted a kosarat, irány egy hivatalos gombavizsgáló
Soha ne állj neki úgy főzni, hogy nem látta egy szakértő az alapanyagot – Magyarországon több olyan gombafaj is terem, ami halálos mérget tartalmaz! Még ha nem is ezekbe futsz bele, egy jó kis májkárosodást a többi, „kevésbé veszélyes” fajtától is be lehet szerezni!


Õzlábgomba

Belépő szintnek számít, mert rengeteg helyen megterem. Keress egy akácos ligetet, egy bükkerdőt vagy akár egy bokrosabb rétet: ha lábszárközépig vagy térdig érő gombát látsz, az tuti, hogy őzláb lesz. Kiskorában úgy néz ki, mint egy dobverő, a nagyoknak pedig hosszú, fehér lába, nagy, barna foltos kalapja és fodros gallérja van.

Így főzd meg:
A szárát tekerd le, a kalapját pedig töltsd meg mindenféle finomsággal – fűszeres túróval vagy májpástétommal, süsd meg alaposan egy serpenyőben és fogadd a gratulációkat!


Galambgomba

Szintén nem nehéz felismerni: a fenyvesektől a tölgyesekig bárhol rábukkanhatsz. Akár 10 cm magasra is megnőhet, a szára és a lemezei mindig fehérek (ezt a kalapja alá kukkantva tudod ellenőrizni.) A kalapja lehet zöld, piros vagy lila – ezek körül a piros gyakran csípős, de ezt majd kiválogatja neked a gombaszakértő.

Így főzd meg:
Klasszikus gombapörköltnek vagy svédgombának isteni!


Szegfűgomba

Inkább a réteket szereted? A te műfajod az apró szegfűgomba!
Csoportokban nő a fű között, pár centis, halványbarna, hullámos kalapú, illatos kis gombákat keress. Leginkább a birkalegelőkön érzi jól magát, de sajnos Budapest környékén kevés réten kószálnak nyájak: ha ilyet találsz, a családi ereklyeként őrizd az infót és menj vissza néhány hetente.

Így főzd meg:
Ha szegfűgombából csinálod, a tiéd lehet a világ legjobb csipetkés gombalevese!


Pöfeteg

Fehér és pufi , elöregedett korában pedig a világ legjobb gyerekjátéka, mert ha megnyomogatod, füstölve eregeti a spóráit. A rétektől a fenyvesekig bárhol rábukkanhatsz.  A fél-egy centis mérettől a focilabdányi kapitális példányokig terjedhet a mérete.

Így főzd meg:
A piciket inkább dobd levesbe vagy savanyítsd, a nagyobbakat érdemes kirántani – az állaga és a markáns íze miatt mindenki kezet csókol majd!


Gyilkos galóca

Az egyetlen gomba, amit tanítanak az általánosban: zöldessárga kalapú, fehér tönkű, bocskorral és gallérral rendelkező, 7-20 cm magas, mindig feltűnően egészséges gomba. A bocskor a tojás alakú burok maradványa, amiből kinő.
Nagyon is mennyiségben is halálosan mérgező! A mérgezés tünetei csak a felszívódás után jelentkeznek, ezért a gyomormosás egyáltalán nem, de gyakran az azonnali dialízis sem tud segíteni az áldozatokon!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?