tóth gabi
Fejedelmi lakoma ebédre egy finom sült oldalas, de gyakori, hogy hiába a gondos sütés, kiszárad, rágós lesz. Egy olyan trükköt mutatunk, amivel ez nem fordulhat elő!
Nemigen találkozni olyan emberrel, aki azt mondaná, hogy nem szereti a sült oldalast, nem véletlen, hogy a magyar háztartásokban gyakran készítik ezt a mennyei ételt. Akkor tökéletes, ha kívül ropogósra sül, de belül szaftos, omlós marad, és nem mindegy a fűszerezés sem: van, aki csak sót, borsot és fokhagymát tesz rá, mások mézzel és mustárral készítik, de isteni zöldfűszerekkel is, például rozmaringgal vagy majoránnával. De bármelyik változat mellett is döntesz, jó, ha a van a tarsolyodban egy trükk, amitől nem szárad ki, alaposan átsül, és szaftos lesz belül.
Első körben tisztítsd meg az oldalast, távolítsd el a hártyát, ha pedig csontszilánkok vannak rajta, mosd le folyó vízben. Ha a hűtőből frissen vetted ki, várd meg sütés előtt, hogy szoba-hőmérsékletűre melegedjen a hús. Ezután jöhet a fűszerezés; kend be egy leheletvékony mustárréteggel az oldalast. Ettől nem lesz mustáríze, viszont a savasság miatt jobban felpuhulnak sütés közben a rostok, ráadásul a fűszer is jobban a rátapad a húsra. A mustár után szórd meg ízlés szerint a fűszerekkel, sózd, majd tedd rá egy sütőpapírra a húst, és jó alaposan csomagold bele! A sütőpapírba csomagolt oldalast pedig alufóliába is bugyoláld be, lehetőleg légmentesen. Ezután jöhet a sütés: 135-140 Celsius fokos, előmelegített sütőben süsd 2-2,5 órán keresztül a becsomagolt húst. Ezután csomagold ki a fóliából, sütőpapírból, majd kend meg barbeque-szósszal, és tedd vissza a sütőbe: 200-220 fokon süsd ropogósra. Isteni, tökéletes sült oldalas lesz a végeredmény!