POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.10.
Módosítva: 2024.05.10.

Az ukránok orosz lakótelepeket lőnek

Lakóházakat és autókat is eltaláltak.

Az ukrán fegyveres erők Belgorod elleni támadásában legalább hét felnőtt és egy gyermek sérült meg. Lakóházakat és autókat is eltaláltak.

 

A Vjacseszlav Gladkov Belgorod területi kormányzó Telegram-csatornáján megosztott képen megrongálódott lakóház látható Belgorodban 2024. március 16-án, miután ukrán tüzérségi támadás érte a várost. Forrás: MTI/EPA/Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó

Az ukrán fegyveres erők az oroszországi Belgorodot támadták az éjszaka. Az első információk szerint hét felnőtt és egy gyermek megsérült, valamint lakóházakat és autókat rongáltak meg,  jelentette Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó a Telegram csatornáján. 

 

Belgorod városát és a régiót az ukrán fegyveres erők légitámadása érte. Lakóházakat és autókat vettek célba. Az előzetes információk szerint nyolcan sérültek meg: hét felnőtt és egy gyermek. Négy embert a belgorodi 2-es számú mentőcsapat a városba szállított, ahol minden szükséges segítséget megkapnak. További három sérültnek nyújtottak helyszíni orvosi segítséget, de ők megtagadták a kórházba szállítást

– írta a Telegramon. 

A régióban a támadás következtében 19 lakóház 34 lakásában és egy magánházban történt pusztítás, 37 járműben tettek kárt az ukránok. 

Egy ukrán nagy hatótávolságú drón csapást mért csütörtökön az oroszországi Baskírföldön lévő, a Gazprom orosz óriásvállalathoz tartozó szalavati kőolajfinomítóra – közölte az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) az Ukrajinszka Pravda hírportállal. A drón eltalált egy krakkoló – szénhidrogént tartalmazó anyagot hevítéssel átalakító – egységet. Az SZBU kiemelte, hogy a drónjuk történelmi rekordot állított fel, mivel 1500 kilométer távolságot tett meg.

A Gazprom Nyeftyehim Szalavat Oroszország egyik legnagyobb olajfinomító és petrolkémiai termelőkomplexuma. Benzin, gázolaj és egyéb kőolajtermékek gyártására specializálódott – írta az ukrán hírportál.

Az SZBU-nál arról is beszámoltak, hogy drónjaik eltaláltak két olajátrakodó telepet az oroszországi Krasznodari területen, az Anapa melletti Jurovka faluban.

Az SZBU szerint ezek az olajraktárak olyan átrakodó létesítmények, amelyekből a Krím félszigeten lévő orosz csapatokat látják el üzemanyaggal.

Az Ukrajinszka Pravda visszautalt arra, hogy az orosz média csütörtökre virradó éjjel történt dróntámadásról számolt be Jurovka községben, és arról is írt, hogy az oroszországi Belgorod városában robbanások történtek, és nagykiterjedésű tüzek keletkeztek.

Az ukrán hírportál arra emlékeztetett, hogy az ukrán szakszolgálatok az esetek zömében hivatalosan nem kommentálják az orosz hadiipari komplexum és a védelmi ipart tápláló oroszországi létesítmények elleni dróntámadásokat, ugyanakkor az SZBU és a katonai hírszerzés többször is hangsúlyozta, hogy ezek legitim célpontok, mivel Ukrajna az ellene tíz éve megindított háborúban erőfölénnyel rendelkező agresszor országgal áll szemben.

Nazar Volosin, a keleti országrészben harcoló Horticja hadműveleti és stratégiai csapatcsoport szóvivője egy csütörtöki tévéműsorban elmondta, hogy katonáik megsemmisítették az orosz támadócsoportok egy részét, amelyeknek sikerült benyomulniuk egy üzembe a donyecki régióban, Krasznohorivka városában.

Az orosz veszteség mértékéről nem ejtett szót.

Biztosított afelől, hogy az ukrán erők visszatartják az orosz csapatok előrenyomulását Krasznohorivkában és környékén, ahol heves harcok dúlnak.

Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka arról számolt be, hogy az éjjel az ukrán légvédelem 17 Sahid csapásmérő drónt semmisített meg Odessza térségében abból a húszból, amellyel Oroszország Ukrajnát támadta.

Az ukrán vezérkar csütörtöki harctéri helyzetjelentése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg megközelítette a 479 ezret. Az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett 11 orosz harckocsit, 23 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 47 drónt.

Ukrajna leállította két vízerőművének működését – számolt be csütörtökön az Ukrhidroenerho állami vállalat.

A tájékoztatás szerint május 8-án jelentős károkat tapasztaltak a vízerőművekben, emiatt kivonták őket a termelésből – írta a vállalat a Telegramon.

Az Ukrhidroenerho hozzátette, hogy „ma Ukrajna teljes vízerőművi generációja pusztító károkat szenvedett, a megsemmisült berendezések helyreállítása jelentős erőfeszítéseket és pénzügyi forrásokat igényel”.

A vállalat nem közölte a vízerőművek nevét, és azt sem, hogy mennyi időre szüntették meg a működésüket.

Egy nappal korábban Vlagyimir Rogov, az „Együtt vagyunk Oroszországgal” nevű zaporizzsjai székhelyű mozgalom elnöke a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta, hogy az orosz erők május 8-án reggel rakétacsapásokat mértek a Kijev által ellenőrzött Zaporizzsjában lévő Dnyiprói (Dnyeperi) vízerőműre és egy ipari telephelyre.

Korábban Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter azt mondta, hogy az ország az utóbbi időben gigantikus mennyiségű energiatermelési kapacitást veszített.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója arról tájékoztatott, hogy megrongálódott a Kanyivszkei és a Dnyiprói (Dnyeperi) vízerőmű, valamint a Zmijivi hőerőmű.

Az ország energiaügyi minisztériuma a Kijevi terület legnagyobb energiatermelő létesítményének, a Tripilszka hőerőműnek teljes megsemmisüléséről számolt be.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint az ország teljes energetikai rendszerének több mint fele megsérült. Az ukrán Nemzeti Bank az energiarendszer nehéz helyzete miatt a villamosenergia-tarifák jelentős emelkedését vetítette előre.

Oroszország ismét tömegesen támadta a levegőből Ukrajna energetikai rendszerét – közölték szerdán Kijevben.

Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter a közösségi médiában arról számolt be, hogy az orosz hadsereg hat régió energiatermelő és -elosztó létesítményeit támadta az éjszaka folyamán. Mint mondta: Poltava (keleti), Kirovohrad (középső), Zaporizzsja (déli), Lviv, Ivano-Frankivszk és Vinnyicja (nyugati) megyét érték csapások.

A szakemberek dolgoznak a károk helyreállításán, pontos mértékük meghatározása folyamatban van – tette hozzá. „Az ellenség el akarja venni tőlünk azt a képességünket, hogy megfelelő mennyiségben termeljünk és továbbítsunk villamos energiát” – írta a miniszter. Felszólította a lakosságot, hogy „a győzelemhez való hozzájárulásként” takarékoskodjanak az árammal.

 

A helyi hatóságok szerdán a nap végi lehetséges áramkimaradásokra figyelmeztettek, az országos szolgáltató „különösen nehéz” helyzetet jósolt az újabb „masszív” orosz támadást követően.

„Az ellenség nem adja fel a terveit, hogy megfossza az ukránokat a fénytől. Újabb masszív támadás érte energiaiparunkat”

– írta a Telegramon Haluscsenko.

A délen fekvő Herszon városa is „részben áram nélkül maradt” az „ellenséges csapások” miatt – közölte Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója az egyik népszerű üzenetküldő alkalmazáson.

Az Ukrenerho országos áramszolgáltató vállalat figyelmeztetett, hogy „18 órától 23 óráig Ukrajna-szerte áramkimaradások lehetségesek”. Arra kérte ügyfeleit, „takarékosan használják az áramot”, hogy megbirkózzanak a várhatóan „különösen nehéz” helyzettel.

„Az oroszok újabb hatalmas csapást mértek a hő- és vízerőművekre” – panaszolta az üzemeltető, hozzátéve, hogy március 22. óta ez volt az ötödik „masszív” támadás az energiahálózat ellen.

A DTEK, az ukrán energiaszektor legnagyobb magánbefektetője szerint három hőerőmű „súlyosan megrongálódott”. Hozzátette: létesítményeit a háború 2022. februári kezdete óta mintegy 180 alkalommal bombázták, ebből ötször az elmúlt hat hétben.

Az ukrán légierő azt állította, hogy az Oroszország által kilőtt 55 rakétából 39-et, valamint a 21 támadó drónból 20-at lelőtt. A kijevi, fővárosi katonai parancsnokság közölte, hogy minden közeledő objektumot elfogtak.

Az ukrán hatóságok beszámolója szerint az éjszaka folyamán legalább hat ember megsérült: egy a déli Dnyipropetrovszk régióban, kettő a Kijev melletti Brováriban, és legalább két másik a fővárosban.

Kijev város katonai közigazgatása azt közölte, hogy orosz Tu-95MS stratégiai bombázók több manőverező robotrepülőgéppel támadták a fővárost, amelynek véderőit három órára magas készültségbe helyezték. Mindegyik rakétát megsemmisítették – tette hozzá. A vasúti infrastruktúrát is célba vették Herszon megyében.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek