Évek óta véres terror a nyugat-európai karácsonyi vásárokon

POLITIK
Létrehozva: 2024.05.10.

Jön az eperszezon: itt van minden, amit tudni érdemes a magyar szamócáról

Várhatóan mikor kezd el csökkenni a hazai szamóca ára, illetve hol és mikor érdemes nagyobb tételben ebből a hazai gyümölcsből vásárolni? A hozzáértők szerint ilyen lesz az idei eperszezon!

Már javában tart a 2024-es szamócaszezon, és több helyen magyar földön termett eperhez is hozzá lehet jutni. Mennyibe kerül most ez a gyümölcs és érdemes-e még várni, hátha olcsóbb lesz? Ezt üzenik a szakértők a lekvárbefőzőknek!

2024.05.08 eper
 Rengetegen imádják ezt a zamatos gyümölcsöt! Fotó: Bánkúti Sándor

Ezt érdemes tudni a hazai eperszezonról

Hazánkban mintegy 600-750 hektáron foglalkoznak szamócatermesztéssel, a legnagyobb termőterületek Baranya, Bács-Kiskun és Pest vármegyében vannak. A magyar szamóca jellemzően három fázisban jelenik meg a piacon, április elején-közepén a fűtött fóliás termés kerül a piacokra, boltokba, ezt követően április második felében érik a fűtetlen fóliás gyümölcs, május elejétől pedig érkezik a nagyobb mennyiségben termelt szabadföldi szamóca. A hazai termés így áprilistól júniusig kitart-olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.

Így alakul idén a magyar szamóca ára

Mivel az eper rövid ideig kapható szezonális termék, így az ára is ennek megfelelően változik. A kezdeti 5-6000 forintos kilónkénti ára a szezonban jó ideig csökken, de vajon meddig? A magyar első osztályú eper március elején még 4800–5000 forintba került a Budapesti Nagybani Piacon, április végén már csak 1800–2000 forintba. Május elején az egyik diszkontlánc a 25-35 milliméter átmérőjű, negyedkilós kiszerelésben árult magyar epret 5996 forintért árulta kilónként, a kisebb bódék viszont 2500 Ft-os áron kezdték el árulni a magyar fűtetlen fóliás epret ugyanekkor. A lajosmizsei eper a szezonnak ebben a szakaszában (május eleje) 2500 forintos kilónkénti áron volt kapható, most pedig már inkább 2300 forintba kerül egy kiló belőle.

Ezért is érdemesebb a magyar szamócát venni

A magyar eper sokkal jobb, ízre is, meg állagra is, mint a külföldi. Az import eper éretlen, amikor csomagolják, fújnak rá valami szert, hogy tovább bírja, majd azonnal hűtőbe teszik. Általában 3-4 nap a szállítási idő, míg a magyarnál maximum fél nap alatt ér a kereskedőhöz a gyümölcs- mondta egy zöldséges a Ripostnak. A magyar epret viszont tőről szedik, nincsen utókezelés, nem tárolják hűtőben és frissen kerül a kereskedőhöz.

2024.05.08
Meddig érdemes várni a nagyobb mennyiségű magyar eper vásárlásával? Fotó: Bánkúti Sándor

Meddig érdemes várni a nagyobb mennyiség vásárlásával?

A szakértők szerint az eperszezon május 10. körül pörög fel majd igazán, amikor is már nagyobb mennyiségben megérkezik a piacra a szabadföldi termés, ami az árak csökkenéséhez vezet majd. Vagyis a fűtetlen fóliás eper áránál is olcsóbb lesz a szabadföldi magyar eper. Hogy pontosan mikor jelenik meg az ilyen fajta eper a piacon, nagyban függ az időjárástól. A szabadföldi eper ára tavaly egyébként 2000 forint körül alakult kilónként és várhatóan idén is ennyi lesz.

Sokat spórolhatunk azzal, ha magunknak szedjük

Kivárás helyett érdemes lehet ellátogatni az egyik Szedd Magad eperföldre azoknak, akik befőzési mennyiséget szeretnének vásárolni magyar szamócából. Sok helyen már megnyitottak az ilyen akciókat kínáló eperföldek, többi kertészet pedig május 10-re tervezi a nyitást. A vásárlók számára nyitott eperföldek elhelyezkedéséről, nyitvatartásáról és az egyéb feltételekről érdemes előre tájékozódni, például itt vagy itt. Ami pedig az árakat illeti: a 

  • Budapest környéki területeken (Erdbeerland-Hungária Kft. eperföldjei) kilónként 960 forintért lehet magyar szamócához jutni, ha magunk szedjük le. 
  • Áporkán 1700 forint egy kiló magunknak leszedett eper ára, 
  • Győr-Moson-Sopron vármegyén pedig 10 kiló alatt 980 Ft/kg, nagyobb mennyiség esetén pedig már 930 forintért is hozzá lehet jutni-írja a Világgazdaság.

Így készíthető eperdzsem tartósítószer nélkül

A mindmegette.hu-n található recept szerint 3kg eperből, 1,2kg cukorból a következőképp készíthető finom dzsem: az epreket alapos, többszöri mosás után megtisztítjuk, és egy nagyobb, 6-7 literes fazékba rétegezzük a cukorral. Jól szellőző konyharuhával letakarva 24 órát állni hagyjuk. Ezután feltesszük a tűzhelyre, burgonyatörővel kicsit törünk rajta-sok eperszem így is egyben és darabos marad-felforraljuk (5 dl eperlevet üvegbe szörpnek kimertem, hogy kicsit sűrűbb legyen), és a forrástól számított 20 percig, közepes hőfokon (jól rotyogjon) főzzük-keverjük, közben többször lehabozzuk. A forró lekvárt kimosott és kiszárított üvegekbe, majdnem színültig töltjük, a fémtetőt erősen rácsavarjuk, 5 percre fejtetőre állítjuk, majd visszafordítva szárazdunsztba tesszük. Minimum 24 órát hagyjuk dunsztolódni, majd felcímkézhetjük, és a végleges helyére tehetjük.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek