RETRO RÁDIÓ

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2024. 05. 03. 10:00

Megjelentek azok az árusok az utak mentén, akik magyar eperként próbálják meg eladni az import szamócát. Miről lehet felismerni a magyar epret és a korrekt árust? Most megtudhatod!

Idén is bőven lehet az utak mentén találni mézédes magyar epret kínáló árust. Az ilyen reklámfeliratokkal azonban nem árt vigyázni, mert könnyen kiderülhet, hogy a hangzatos szlogen valójában spanyol vagy görög szamócát takar. Erről lehet felismerni a valóban magyar epret és árust!

Strawberry,Fruits,In,Growth,In,Garden eper árus
Erről lehet felismerni a magyar epret és a korrekt árust. Fotó: lzf /  Shutterstock

Most akkor eper vagy szamóca?

A köznyelvben epernek, földi epernek hívott gyümölcs valójában szamóca, az eper ugyanis fán terem, a kertészetek, őstermelők által termelt szamóca viszont a földhöz nagyon közel, kis méretű, lágyszárú, évelő bokrokon. Vagyis a boltok, árusok polcain lévő eper valójában szamóca.

Lehet már magyar epret kapni?

A fűtött fóliás szamócaszürettel már elkezdődött a hazai gyümölcsszezon, méghozzá április elején. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint a szamóca érése már a fűtetlen fóliasátras termesztésben is elindult, majd április végén, május elején– az időjárás függvényében – a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret.

Megjelentek a zugárusok is

Az Organikus Farm egy TikTok-ra feltöltött videóban úgy fogalmaz, az út mentén árusított szamócák 80%-a spanyol vagy görög eper, amit és lajosmizsei magyar eperként adnak el. A Pénzcentrum szerint ellenük sem a rendőrök, sem a közterület-felügyelők nem tudnak fellépni az ilyen csalókkal szemben. 

Hogyan különböztethetjük meg a hazai epret a külfölditől?

Egyrészt a magyar szamóca állagra nem olyan kemény, mint a külföldi, a levelei pedig frissebbek. Ennek az az oka, hogy a hazai fajtákat tovább lehet érni hagyni, mivel nem kell annyit utaztatni a boltokig, piacokig. A másik segítség az ár: a magyar eper jóval drágább, mint az import, ezt igyekeznek kihasználni az ügyeskedő árusok. Érdemes körülnézni a pult, bolt mögött és ha üres spanyol vagy görög kartondobozokat, rekeszeket látunk, akkor az áru valószínűleg nem hazai. A harmadik szempont az íz. A magyar eper a legtöbb esetben édesebb, finomabb, a termés húsa pedig nem gumiszerű.

Mit tehetünk a zugárusok elkerülése érdekében?

Az Organikus Farm szerint ezt tehetjük azért, hogy biztosra menjünk az árusokat illetően:

  • kérjünk áfás számlát,
  • kérjük meg az eladót, hogy mutassa meg az őstermelői engedélyét,
  • mutasson az árus egy fotót az eperföldről, ahonnan az áru származik.

Ha ezek közül valamelyiket, vagy egyiket sem tudják teljesíteni, valószínű, hogy külföldi szamócával ügyeskedőkkel van dolgunk.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.