Létrehozva: 2024.05.03.

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

Megjelentek azok az árusok az utak mentén, akik magyar eperként próbálják meg eladni az import szamócát. Miről lehet felismerni a magyar epret és a korrekt árust? Most megtudhatod!

Idén is bőven lehet az utak mentén találni mézédes magyar epret kínáló árust. Az ilyen reklámfeliratokkal azonban nem árt vigyázni, mert könnyen kiderülhet, hogy a hangzatos szlogen valójában spanyol vagy görög szamócát takar. Erről lehet felismerni a valóban magyar epret és árust!

Strawberry,Fruits,In,Growth,In,Garden eper árus
Erről lehet felismerni a magyar epret és a korrekt árust. Fotó: lzf /  Shutterstock

Most akkor eper vagy szamóca?

A köznyelvben epernek, földi epernek hívott gyümölcs valójában szamóca, az eper ugyanis fán terem, a kertészetek, őstermelők által termelt szamóca viszont a földhöz nagyon közel, kis méretű, lágyszárú, évelő bokrokon. Vagyis a boltok, árusok polcain lévő eper valójában szamóca.

Lehet már magyar epret kapni?

A fűtött fóliás szamócaszürettel már elkezdődött a hazai gyümölcsszezon, méghozzá április elején. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint a szamóca érése már a fűtetlen fóliasátras termesztésben is elindult, majd április végén, május elején– az időjárás függvényében – a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret.

Megjelentek a zugárusok is

Az Organikus Farm egy TikTok-ra feltöltött videóban úgy fogalmaz, az út mentén árusított szamócák 80%-a spanyol vagy görög eper, amit és lajosmizsei magyar eperként adnak el. A Pénzcentrum szerint ellenük sem a rendőrök, sem a közterület-felügyelők nem tudnak fellépni az ilyen csalókkal szemben. 

Hogyan különböztethetjük meg a hazai epret a külfölditől?

Egyrészt a magyar szamóca állagra nem olyan kemény, mint a külföldi, a levelei pedig frissebbek. Ennek az az oka, hogy a hazai fajtákat tovább lehet érni hagyni, mivel nem kell annyit utaztatni a boltokig, piacokig. A másik segítség az ár: a magyar eper jóval drágább, mint az import, ezt igyekeznek kihasználni az ügyeskedő árusok. Érdemes körülnézni a pult, bolt mögött és ha üres spanyol vagy görög kartondobozokat, rekeszeket látunk, akkor az áru valószínűleg nem hazai. A harmadik szempont az íz. A magyar eper a legtöbb esetben édesebb, finomabb, a termés húsa pedig nem gumiszerű.

Mit tehetünk a zugárusok elkerülése érdekében?

Az Organikus Farm szerint ezt tehetjük azért, hogy biztosra menjünk az árusokat illetően:

  • kérjünk áfás számlát,
  • kérjük meg az eladót, hogy mutassa meg az őstermelői engedélyét,
  • mutasson az árus egy fotót az eperföldről, ahonnan az áru származik.

Ha ezek közül valamelyiket, vagy egyiket sem tudják teljesíteni, valószínű, hogy külföldi szamócával ügyeskedőkkel van dolgunk.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek