tóth gabi
Indul az eperszezon, már mindenütt megjelent ez az édes és ízletes gyümölcs. Ne hagyd megromlani, ez a trükk segít abban, hogy tovább friss maradjon!
Bár az április vége elég hűvös, de mégis hamarabb jelent meg az eper a piacokon. Nem igazán olcsó, de hamarosan a "Szedd magad!" akciók is beindulnak. A friss eper egy áldás, nemcsak csodaszép, de sokunk nagy kedvence is, annyira édes! Előfordul, hogy nem fogy el azonnal, viszont nagyon vigyázz vele, mert hamar romlik! Gondolom ismerős neked is, a puha, bolyhos, sőt penészes darab. Még néha a hűtőben is előfordul, hogy megromlanak. Ez a néhány trükk viszont segít abban, hogy hosszabb ideig eltartsd az epret fagyasztás nélkül is.
Jobban jársz, ha frissen szeded magad az epret. Nézd át szemenként, amelyik sérült, vagy puhább azt fogyaszd el hamarabb! Azokat tárold, amelyek a legszebbek, teljesen épek. A penészest dobd ki, bár ha ügyesen szeded az epret, nem is lesz közöttük ilyen.
Ne mosd meg az összes epret, csak azokat a szemeket, amit meg szeretnél enni. A többit inkább mosatlanul, tedd a hűtőbe, ne érje őket víz!
Bár nagyon jól mutat a gyümölcsöstálban az eper, de nagyon kényes. Csak akkor szabad szobahőmérsékleten hagyni, ha nagyon rövid időn belül megeszitek. Ha nem fogyasztjátok el egy órán belül, akkor inkább azonnal a hűtőbe kell tenni.
Egyáltalán nem mindegy hogyan teszed be az epret a hűtőbe. Nagyon könnyen sérülnek a szemek. Ne ömleszd össze őket egy dobozba, mert összetörnek, és gyorsabban megromlanak. Vegyél egy műanyag dobozt, béleld ki őket papírtörlővel, egyesével helyezd rá a mosatlan szemeket, minden sor közé rakj a papírból, hogy felszívja a nedvességet és így tovább marad friss a gyümölcs.
Fogj egy tálat, keverj benne össze 8 rész vizet és 1 rész almaecetet. Tedd bele az epreket. Hagyd ázni pár percig, majd vedd ki a szemeket és jó alaposan öblítsd le őket vízzel. Így is hosszabb ideig elállnak majd a szemek.
Természetesen ilyenkor le is fagyaszthatod a gyümölcsöt, nagyon jó megoldás, ha vakum csomagolásban teszed. De ez már hosszútávú tárolás és természetesen csak a legszebb szemekkel tudod ezt megtenni.