Létrehozva: 2024.05.06.

Szuperélelmiszernek tartják és most van a szezonja: két hét alatt felére csökkent az eper ára

Az eperszezon elején vagyunk, ezért a népszerű gyümölcs ára most csökkenőben vannak. Milyen a külföldről behozott eper és milyen a magyar, mennyi az ára? Körülnéztünk a piacon és még egy szupertitkos receptet is megtudtunk.

Szerző Oszlányi Gyöngyvér

Itt az eperszezon! A Ripost körülnézett a piacon, melyik fajta jó, mennyibe kerül és miért érdemes a magyar termést választani.

Az import eper olcsóbb, mint a magyar, de az íze nem olyan jó  Fotó: Oszlányi Gyöngyvér

Miért jobb a magyar eper?

A friss epret hajnalban szedik és azonnal szállítják a nagybani piacra, ahol a kereskedők közvetlenül találkoznak a termelővel.

Megnézzük, milyen minőségű és méretű az eper. A magyar eper sokkal jobb, ízre is, meg állagra is, mint a külföldi. Az import eper éretlen, amikor csomagolják, fújnak rá valami szert, hogy tovább bírja, majd azonnal hűtőbe teszik. Általában 3-4 nap a szállítási idő, míg a magyarnál maximum fél nap alatt ér a kereskedőhöz a gyümölcs

– mondta Zoli, aki zöldséges a Nagycsarnokban. A magyar epret tőről szedik,  nincsen utókezelés, nem tárolják hűtőben és frissen kerül a kereskedőhöz. Az eper nem utólag érő típus, mint a banán, így a külföldről szállított rakományok egy része megromlik, mire az üzletbe ér a gyümölcs. Az íze is sokkal finomabb a hazainak, teltebb, édesebb és nem gumis, felfújt állagú.

A hűtőben tárolás nem tesz jót az epernek, mert hidegen teljesen más az íze és a sok páralecsapódás sem tesz jót ennek a gyümölcsnek.  Mi magyar epret árulunk, amelyet innen kocsival 40 percre termelnek. Ráadásul sokkal jobban szeretik a vevők a magyar epret

 – magyarázta Bene Barbara kereskedő, aki azt is elmondta, hogy mi a különbség a szamóca és az eper között. "A szamóca kisebb méretű, de sokkal édesebb íze van. Csak a vásárlók gyakran abban a tévhitben vannak, hogy a nagy eper a jobb, miközben ez nem igaz" – folytatta a kereskedő. 

A Szerbiából származó eper kisebb és savanyúbb ízű, mint a magyar  Fotó: Oszlányi Gyöngyvér

Az eper ára látványosan csökken a szezon kezdetén

Az eper rövid ideig kapható szezonális termék, így az ára is ennek megfelelően változik. A kezdeti  5-6 ezer forintos kilónkénti ára a szezonban jó ideig csökken. A különbség már érezhető a piacokon, bár a hazai gyümölcs 1680-2000 forint közötti ára még magasabb az importnál. Kétféle eper érkezik hazánkba. Az egyik a görög eper, amely nagyobb méretű, de gumisabb állagú, a másik a szerb, ami kisebb és savanykásabb ízű. Piaci körképünk idején a Szerbiából származó eper ára volt a legkedvezőbb: kilóját 1490 forintért sok helyen árulták. A nagyobb szemű görög eperből egy kilogramm 1590 forintért volt kapható a piacon, de az üzletekben is hasonló az ára. Kisméretű mézédes szamócát viszont találtunk 1200 forintért, amelyről a kereskedők is elismerően nyilatkoztak. Ez a fajta nemcsak gyümölcsként finom, hanem isteni eperlevesnek vagy lekvárnak. Barbara meg is osztotta velünk receptjét, amely nemcsak egészséges, hanem a kezdő szakácsok is könnyen elkészíthetik.

Percek alatt elkészíthető a rebarbarás eperleves. Fotó: Oszlányi Gyöngyvér

Könnyen elkészíthető rebarbarás eperleves

"Két szál rebarbarát apróra vágva vízben sűrűre főzök, vaníliás cukorral ízesítem, majd az eperrel összeturmixolom, és kész is az isteni finom leves. A gyerekeim is imádják"– adta meg a titkos receptjét Bene Barbara. Mi is kipróbáltuk, tényleg finom ez a percek alatt elkészíthető eperleves.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek