tóth gabi
Az eperszezon elején vagyunk, ezért a népszerű gyümölcs ára most csökkenőben vannak. Milyen a külföldről behozott eper és milyen a magyar, mennyi az ára? Körülnéztünk a piacon és még egy szupertitkos receptet is megtudtunk.
Itt az eperszezon! A Ripost körülnézett a piacon, melyik fajta jó, mennyibe kerül és miért érdemes a magyar termést választani.
A friss epret hajnalban szedik és azonnal szállítják a nagybani piacra, ahol a kereskedők közvetlenül találkoznak a termelővel.
Megnézzük, milyen minőségű és méretű az eper. A magyar eper sokkal jobb, ízre is, meg állagra is, mint a külföldi. Az import eper éretlen, amikor csomagolják, fújnak rá valami szert, hogy tovább bírja, majd azonnal hűtőbe teszik. Általában 3-4 nap a szállítási idő, míg a magyarnál maximum fél nap alatt ér a kereskedőhöz a gyümölcs
– mondta Zoli, aki zöldséges a Nagycsarnokban. A magyar epret tőről szedik, nincsen utókezelés, nem tárolják hűtőben és frissen kerül a kereskedőhöz. Az eper nem utólag érő típus, mint a banán, így a külföldről szállított rakományok egy része megromlik, mire az üzletbe ér a gyümölcs. Az íze is sokkal finomabb a hazainak, teltebb, édesebb és nem gumis, felfújt állagú.
A hűtőben tárolás nem tesz jót az epernek, mert hidegen teljesen más az íze és a sok páralecsapódás sem tesz jót ennek a gyümölcsnek. Mi magyar epret árulunk, amelyet innen kocsival 40 percre termelnek. Ráadásul sokkal jobban szeretik a vevők a magyar epret
– magyarázta Bene Barbara kereskedő, aki azt is elmondta, hogy mi a különbség a szamóca és az eper között. "A szamóca kisebb méretű, de sokkal édesebb íze van. Csak a vásárlók gyakran abban a tévhitben vannak, hogy a nagy eper a jobb, miközben ez nem igaz" – folytatta a kereskedő.
Az eper rövid ideig kapható szezonális termék, így az ára is ennek megfelelően változik. A kezdeti 5-6 ezer forintos kilónkénti ára a szezonban jó ideig csökken. A különbség már érezhető a piacokon, bár a hazai gyümölcs 1680-2000 forint közötti ára még magasabb az importnál. Kétféle eper érkezik hazánkba. Az egyik a görög eper, amely nagyobb méretű, de gumisabb állagú, a másik a szerb, ami kisebb és savanykásabb ízű. Piaci körképünk idején a Szerbiából származó eper ára volt a legkedvezőbb: kilóját 1490 forintért sok helyen árulták. A nagyobb szemű görög eperből egy kilogramm 1590 forintért volt kapható a piacon, de az üzletekben is hasonló az ára. Kisméretű mézédes szamócát viszont találtunk 1200 forintért, amelyről a kereskedők is elismerően nyilatkoztak. Ez a fajta nemcsak gyümölcsként finom, hanem isteni eperlevesnek vagy lekvárnak. Barbara meg is osztotta velünk receptjét, amely nemcsak egészséges, hanem a kezdő szakácsok is könnyen elkészíthetik.
Könnyen elkészíthető rebarbarás eperleves
"Két szál rebarbarát apróra vágva vízben sűrűre főzök, vaníliás cukorral ízesítem, majd az eperrel összeturmixolom, és kész is az isteni finom leves. A gyerekeim is imádják"– adta meg a titkos receptjét Bene Barbara. Mi is kipróbáltuk, tényleg finom ez a percek alatt elkészíthető eperleves.