MEDICINA

Döb­be­ne­tes, mit művel a nők­kel a ta­ka­rí­tás

Egy új ku­ta­tás sze­rint a rend­sze­res ta­ka­rí­tás, és a vegy­sze­rek be­lé­leg­zése na­gyon rosszat tesz a nők tü­de­jé­nek, akár napi 20 ci­ga­ret­tá­val is felér. Ér­de­kes módon vi­szont a férfi­akra nem hat.

Norvég kutatók 6235 résztvevő tüdejét vizsgálták, majd 20 év múlva újra vizsgálatnak vetették alá a résztvevőket. Egyúttal a takarítási szokásaikat is feltérképezték, külön rákérdezve a folyékony és szórófejes tisztítószerek használatára, és arra, hogy csak otthon takarítanak-e, vagy ez a foglalkozásuk.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Az eredmények arra utalnak, hogy 20 év alatt azoknak a nőknek is csökkent a tüdőkapacitása, akik mindössze hetente egyszer takarították ki a lakást – a csökkenés körülbelül azzal volt egyenértékű, mint ha az illető napi 20 szál cigit szívott volna el. A hivatásszerűen takarítók esetében még nagyobb mértékű volt a károsodás. Érdekes módon viszont a férfiak tüdejére nem hatottak a takarítószerek, akkor sem, ha otthon takarítottak, és akkor sem, ha ez volt a foglalkozásuk.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A kutatók szerint a fertőtlenítő adalékok és az ammónia is irritálhatja a tüdőt, és annak hegesedését okozhatja. Érdekes, hogy e tekintetben nincs különbség a sprayk és a folyékony tisztítószerek között. Ez utóbbi eredmény egyébként meglepte a tudósokat, mert a sprayk esetében várták a rosszabb hatást. A tüdőkapacitás csökkenését valószínűleg az irritáló anyagok miatt fellépő tartós gyulladás okozza, de a takarítószerek akár asztmát is kiválthatnak. Az idő múlásával a tüdő kapacitása amúgy is csökken, ezt gyorsítja fel a tisztítószerek használata. A férfiak tüdeje viszont jobban ellenáll az irritáló anyagoknak – a tisztítószerek mellett a dohányfüstnek és a fűrészpornak is. Nem kizárt azonban, hogy a férfiak kevésbé alaposan takarítanak, ezért érvényesül náluk kevésbé a roncsoló hatás.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A kutatók szerint a legtöbb takarításhoz kapcsolódó feladat elvégzéséhez elég egy mikroszálas törlő, és némi víz, esetleg ecet vagy szódabikarbóna. Ha pedig mégis tisztítószereket használunk, mindenképp gondoskodjunk arról, hogy a helyiség jól szellőzzön.