
Őrület, mi derült ki a sárgarépáról: most biztosan csodálkozni fogsz
Azt mindenki tudja, hogy egészséges, ezen nincs is vita. Viszont sokan úgy vélik, a főtt sárgarépa sokkal kevesebb vitamint és tápanyagot tartalmaz, mint a nyers. Erről azonban meglepő információt közölt egy kutatás...
Minél több zöldséget fogyasztasz naponta, annál jobb, ezt már mindenki kívülről tudja. Széles körben elterjedt nézet az is, hogy a nyers zöldségek a legegészségesebbek, hiszen megmarad a vitamintartalmuk; de úgy néz ki, hogy ebből a sorból a főtt sárgarépa kilóg. Ugyanis a főzés során meglepő dolog történik vele, állítja egy kutatás, melyet egy kínai egyetemen készítettek.

Nem minden zöldség egészségesebb nyersen
A legtöbb zöldségre igaz, hogy akkor teszel a szervezeteddel a legjobbat, ha nyersen fogyasztod őket, például salátának vagy köretnek, de akadnak bőven olyanok is, melyekből főzve jobban tudja a testünk hasznosítani a tápanyagokat, antioxidánsokat. Tipikusan ilyen a főtt sárgarépa is.
Jobban táplál a főtt sárgarépa
Ennek a zöldségnek nyersen is óriási a tápanyag-tartalma, de a vastag növényi sejtfalak miatt a béta-karotin tartalom mindössze 25%-át tudja hasznosítani a szervezetünk – míg főzve a sejtfalak károsodnak, így könnyebben fel tudja venni a karotint az emésztőrendszer. A béta-karotint a szervezetünk az A-vitaminná alakítja; ennek a vitaminnak fontos szerepe van a látás és a bőr egészségének fenntartásában, erősíti az immunrendszert, segít védekezni a fertőző betegségek ellen.
Mi a helyzet a glikémiás indexszel?
Aki figyel az étkezésére, vagy diétázik, az tudja, hogy minden élelmiszernek van egy GI indexe, ami azt mutatja meg, hogy a fogyasztása után milyen gyorsan szívódik fel a benne található szénhidrát – vagyis milyen sebességgel emeli meg a vércukorszintet. A glikémiás index egy 0-100-ig terjedő skálán sorolja be a táplálékokat; például a cukrozott üdítőitaloké és a fehér kenyéré 90 felett van. Ezt azért fontos figyelni, ha tudatosan étkezel, mert nagyon nem mindegy, milyen gyorsan emelkedik meg a vércukorszint, hiszen a gyors emelkedést gyors esés is követi, ami erős éhségérzetet okoz. Érdemes ezért alacsony glikémiás indexű, vagyis lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó ételeket fogyasztani. Jó hír, hogy mind a nyers, mind a főtt sárgarépa ezek közé tartozik, mindkét állapotban 47 a glikémiás index, ami jónak számít, hiszen általában 60 felett számít magasnak az érték.
Mindkét formájában egészséges
A jó hír, hogy a nyers és a főtt sárgarépa csakis jót tehet veled, így bátran készítsd úgy, ahogy éppen szükséged van rá: salátákba nyersen, levesekbe, köretnek főtten. Magas a vitamin- és rosttartalma, kevés kalóriát tartalmaz, mégis nagyon tápláló. A minőségre érdemes figyelni, igyekezz helyben termett répát vásárolni, mert a szállítás és tárolás során csökken a zöldség vitamintartalma, és ne hűtőben, hanem kamrában tárold.






