RETRO RÁDIÓ

Őrület, mi derült ki a sárgarépáról: most biztosan csodálkozni fogsz

Létrehozva2025. 04. 21. 12:00

Azt mindenki tudja, hogy egészséges, ezen nincs is vita. Viszont sokan úgy vélik, a főtt sárgarépa sokkal kevesebb vitamint és tápanyagot tartalmaz, mint a nyers. Erről azonban meglepő információt közölt egy kutatás...

Minél több zöldséget fogyasztasz naponta, annál jobb, ezt már mindenki kívülről tudja. Széles körben elterjedt nézet az is, hogy a nyers zöldségek a legegészségesebbek, hiszen megmarad a vitamintartalmuk; de úgy néz ki, hogy ebből a sorból a főtt sárgarépa kilóg. Ugyanis a főzés során meglepő dolog történik vele, állítja egy kutatás, melyet egy kínai egyetemen készítettek. 

Egészségesebb a főtt sárgarépa, mint a nyers?
Nem rosszabb a főtt sárgarépa, mint a nyers, sőt! Fotó: YURENIA NATALLIA /  Shutterstock

Nem minden zöldség egészségesebb nyersen

A legtöbb zöldségre igaz, hogy akkor teszel a szervezeteddel a legjobbat, ha nyersen fogyasztod őket, például salátának vagy köretnek, de akadnak bőven olyanok is, melyekből főzve jobban tudja a testünk hasznosítani a tápanyagokat, antioxidánsokat. Tipikusan ilyen a főtt sárgarépa is. 

Jobban táplál a főtt sárgarépa

Ennek a zöldségnek nyersen is óriási a tápanyag-tartalma, de a vastag növényi sejtfalak miatt a béta-karotin tartalom mindössze 25%-át tudja hasznosítani a szervezetünk – míg főzve a sejtfalak károsodnak, így könnyebben fel tudja venni a karotint az emésztőrendszer. A béta-karotint a szervezetünk az A-vitaminná alakítja; ennek a vitaminnak fontos szerepe van a látás és a bőr egészségének fenntartásában, erősíti az immunrendszert, segít védekezni a fertőző betegségek ellen.

Mi a helyzet a glikémiás indexszel?

Aki figyel az étkezésére, vagy diétázik, az tudja, hogy minden élelmiszernek van egy GI indexe, ami azt mutatja meg, hogy a fogyasztása után milyen gyorsan szívódik fel a benne található szénhidrát – vagyis milyen sebességgel emeli meg a vércukorszintet. A glikémiás index egy 0-100-ig terjedő skálán sorolja be a táplálékokat; például a cukrozott üdítőitaloké és a fehér kenyéré 90 felett van. Ezt azért fontos figyelni, ha tudatosan étkezel, mert nagyon nem mindegy, milyen gyorsan emelkedik meg a vércukorszint, hiszen a gyors emelkedést gyors esés is követi, ami erős éhségérzetet okoz. Érdemes ezért alacsony glikémiás indexű, vagyis lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó ételeket fogyasztani. Jó hír, hogy mind a nyers, mind a főtt sárgarépa ezek közé tartozik, mindkét állapotban 47 a glikémiás index, ami jónak számít, hiszen általában 60 felett számít magasnak az érték.

Mindkét formájában egészséges

A jó hír, hogy a nyers és a főtt sárgarépa csakis jót tehet veled, így bátran készítsd úgy, ahogy éppen szükséged van rá: salátákba nyersen, levesekbe, köretnek főtten. Magas a vitamin- és rosttartalma, kevés kalóriát tartalmaz, mégis nagyon tápláló. A minőségre érdemes figyelni, igyekezz helyben termett répát vásárolni, mert a szállítás és tárolás során csökken a zöldség vitamintartalma, és ne hűtőben, hanem kamrában tárold. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.