RETRO RÁDIÓ

Végre kiderült az igazság a koffeinmentes kávéról, mutatjuk kinek szabad meginni

Létrehozva2025. 03. 29. 08:30

Vannak, akiknek le kell mondaniuk a hagyományosról ilyen-olyan okok miatt. De egészséges, vagy éppen ártalmas a koffeinmentes kávé? Ennek jártunk utána.

Nagyon hasonlít az íze, illata, külleme a hagyományos kávééhoz, és rengetegen vannak, akik csak ezt fogyaszthatják. A koffeinmentes kávé azonban megosztja az embereket, van, aki szerint teljesen felesleges ezt inni! Hiszen ha valaki nem ihat koffeint, akkor inkább válassza a semmit, de emellett vannak, akik szerint meg egyenesen ártalmas. Emellett még az sem igaz, hogy egyáltalán nincs benne koffein, ugyanis a legtöbbször minimális mennyiségben marad benne. De mi az igazság, jó alternatíva a koffeinmentes kávé, vagy érdemes más után nézni?

Sokak szerint veszélyes lehet a koffeinmentes kávé.
Jó vagy sem a koffeinmentes kávé? Fotó: Bits And Splits

Kémiai úton vonják ki a koffeint

A gyártók többféle módszerrel koffeinmentesítik a hagyományos kávét, általában a még pörköletlen kávészemeket víz, és különféle vegyi anyagok segítségével áztatják, vagy gőzölik. Általában ezek az anyagok az aktív szén, az etil-acetát, a szuperkritikus szén-dioxid és a metilén-klorid. Utóbbi szokott aggodalmat okozni az emberekben, hiszen veszélyes anyagról van szó: kis mennyiségben belélegezve a metilén-klorid gáz rossz hatással lehet a központi idegrendszerre, fejfájást, szédülést, köhögést vagy zihálást okozhat. Szakemberek szerint azonban nincs aggodalomra ok, hiszen a koffeinmentes kávé gyártása során szigorú feltételeknek kell megfelelni, a kész termék legfeljebb 0,001% metilén-kloridot tartalmaz. Az Amerikai Kémiai Társaság állásfoglalása szerint a koffeinmentes kávéban lévő metilén-klorid mennyisége határérték alatti, így biztonságos a fogyasztása.

Antioxidánsokban gazdag

A hagyományos kávéból tehát kivonják a koffeint, de ezzel a kávé jó tulajdonságai megmaradnak: magas az antioxidáns-tartalma, ez segít az oxidatív stressz ártalmainak csökkentésében. Kutatások szerint a koffeinmentes vagy a hagyományos kávé rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a cukorbetegségek kialakulásának kockázatát, támogatja a szív- és érrendszer egészségét, és az emésztésünkre is jó hatással lehet. 

Kinek jó megoldás a koffeinmentes kávé?

Adódhatnak olyan élethelyzetek, egészségi állapotok, amikor a koffeinbevitel csökkentésére, vagy a koffein teljes elhagyására van szükség. Terhesség vagy szoptatás alatt például érdemes az orvossal egyeztetni, hogy a kismama számára mi a biztonságos koffeinszint. Azoknak is tanácsos csökkenteni a koffeinbevitelt, akik alvási nehézségekkel küzdenek, szorongástól és stressztől szenvednek, szív- érrendszeri megbetegedésük, gyomorfekélyük vagy savas refluxuk van. 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.