időjárás
Vannak, akiknek le kell mondaniuk a hagyományosról ilyen-olyan okok miatt. De egészséges, vagy éppen ártalmas a koffeinmentes kávé? Ennek jártunk utána.
Nagyon hasonlít az íze, illata, külleme a hagyományos kávééhoz, és rengetegen vannak, akik csak ezt fogyaszthatják. A koffeinmentes kávé azonban megosztja az embereket, van, aki szerint teljesen felesleges ezt inni! Hiszen ha valaki nem ihat koffeint, akkor inkább válassza a semmit, de emellett vannak, akik szerint meg egyenesen ártalmas. Emellett még az sem igaz, hogy egyáltalán nincs benne koffein, ugyanis a legtöbbször minimális mennyiségben marad benne. De mi az igazság, jó alternatíva a koffeinmentes kávé, vagy érdemes más után nézni?
A gyártók többféle módszerrel koffeinmentesítik a hagyományos kávét, általában a még pörköletlen kávészemeket víz, és különféle vegyi anyagok segítségével áztatják, vagy gőzölik. Általában ezek az anyagok az aktív szén, az etil-acetát, a szuperkritikus szén-dioxid és a metilén-klorid. Utóbbi szokott aggodalmat okozni az emberekben, hiszen veszélyes anyagról van szó: kis mennyiségben belélegezve a metilén-klorid gáz rossz hatással lehet a központi idegrendszerre, fejfájást, szédülést, köhögést vagy zihálást okozhat. Szakemberek szerint azonban nincs aggodalomra ok, hiszen a koffeinmentes kávé gyártása során szigorú feltételeknek kell megfelelni, a kész termék legfeljebb 0,001% metilén-kloridot tartalmaz. Az Amerikai Kémiai Társaság állásfoglalása szerint a koffeinmentes kávéban lévő metilén-klorid mennyisége határérték alatti, így biztonságos a fogyasztása.
A hagyományos kávéból tehát kivonják a koffeint, de ezzel a kávé jó tulajdonságai megmaradnak: magas az antioxidáns-tartalma, ez segít az oxidatív stressz ártalmainak csökkentésében. Kutatások szerint a koffeinmentes vagy a hagyományos kávé rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a cukorbetegségek kialakulásának kockázatát, támogatja a szív- és érrendszer egészségét, és az emésztésünkre is jó hatással lehet.
Adódhatnak olyan élethelyzetek, egészségi állapotok, amikor a koffeinbevitel csökkentésére, vagy a koffein teljes elhagyására van szükség. Terhesség vagy szoptatás alatt például érdemes az orvossal egyeztetni, hogy a kismama számára mi a biztonságos koffeinszint. Azoknak is tanácsos csökkenteni a koffeinbevitelt, akik alvási nehézségekkel küzdenek, szorongástól és stressztől szenvednek, szív- érrendszeri megbetegedésük, gyomorfekélyük vagy savas refluxuk van.