Létrehozva: 2024.11.17. 12:00

Soha többet nem durran ki a hurka, ha beveted ezt a trükköt

Fejedelmi lakoma a hideg időben egy jó kis sült hurka, főleg, ha házi disznótorost tudsz szerezni. Az élményt azonban elronthatja, ha sütés közben szétreped. Szerencsére van megoldás, hogy ez ne forduljon elő.

Eljött a hurka-kolbász szezon; utóbbinak a sütése senkinek nem okoz gondot, de a hurkával még a legrutinosabbaknak is meggyűlhet a baja. Ugyanis hiába figyel oda az ember a sütési időre, szétrepedhet a hurka. Sok tanácsot lehet hallani, hogy ezt megelőzd, az egyik leggyakoribb, hogy szurkáljuk meg sütés előtt – mondanunk sem kell, hogy ilyenkor is simán szétdurranhat, a másik pedig, hogy kenjük be egy kis zsírral. A biztos megoldás azonban nem ezekben van: ha nem szeretnéd, hogy szétrepedjen a hurka, áztasd hideg vízbe sütés előtt, és nem mindegy az sem, hány fok van a sütőben.

Closeup,Of,Traditional,Hungarian,Meat,Foodish,Name,Is,Hurka
Tökéletes lesz a hurka, ha erre a pár dologra odafigyelsz! Fotó: acceptphoto /  Shutterstock

Kis láng is elég neki

Míg a sülteknek 180-200 fokos sütő kell, a hurka akkor lesz a legfinomabb, és akkor marad egyben, ha legfeljebb 150 fokon sütöd. Ugyanis ha hirtelen nagy hőt kap, a bél túl gyorsan nyúlik ki, és szétszakad. Mindez 140-150 fokon kisebb eséllyel fordul elő; és így is tökéletesre sül 30-40 perc alatt. 

Ne felejtsd el beáztatni

Ha frissen készült hurkát készítesz, akkor persze erre semmi szükség, de általában ritkán vagyunk olyan szerencsések, hogy egyenesen a disznótorról kerül az asztalra, inkább az jellemző, hogy hetekkel az elkészülése után sütjük a hurkát. Ennyi idő alatt azonban a hurka külseje és a bél rengeteg vizet veszít, és emiatt rugalmatlanná válik. Sütésnél aztán a hurka belseje kitágul, és ettől durran ki a bél. Sütés előtt tehát áztasd 30 percet hideg vízben a hurkákat, így felvesznek annyi vizet, hogy a külsejük ismét rugalmas legyen.

 

További tippek:

  • Ha több hurkát sütsz, vagy kolbászt is teszel mellé a tepsibe, figyelj arra, hogy ne érjenek egymáshoz, ugyanis ettől is kidurranhat.
  • Mindig hideg sütőbe tedd a hurkát, hogy fokozatosan melegedjen fel.
  • Sütéskor önts a hurka alá 1 dl vizet, így folyamatosan nedvességet kap.
  • A forgatással légy óvatos, ilyenkor is szétrepedhet; két kanállal fordítsd meg a hurkákat.


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek