tóth gabi
Fejedelmi lakoma a hideg időben egy jó kis sült hurka, főleg, ha házi disznótorost tudsz szerezni. Az élményt azonban elronthatja, ha sütés közben szétreped. Szerencsére van megoldás, hogy ez ne forduljon elő.
Eljött a hurka-kolbász szezon; utóbbinak a sütése senkinek nem okoz gondot, de a hurkával még a legrutinosabbaknak is meggyűlhet a baja. Ugyanis hiába figyel oda az ember a sütési időre, szétrepedhet a hurka. Sok tanácsot lehet hallani, hogy ezt megelőzd, az egyik leggyakoribb, hogy szurkáljuk meg sütés előtt – mondanunk sem kell, hogy ilyenkor is simán szétdurranhat, a másik pedig, hogy kenjük be egy kis zsírral. A biztos megoldás azonban nem ezekben van: ha nem szeretnéd, hogy szétrepedjen a hurka, áztasd hideg vízbe sütés előtt, és nem mindegy az sem, hány fok van a sütőben.
Kis láng is elég neki
Míg a sülteknek 180-200 fokos sütő kell, a hurka akkor lesz a legfinomabb, és akkor marad egyben, ha legfeljebb 150 fokon sütöd. Ugyanis ha hirtelen nagy hőt kap, a bél túl gyorsan nyúlik ki, és szétszakad. Mindez 140-150 fokon kisebb eséllyel fordul elő; és így is tökéletesre sül 30-40 perc alatt.
Ne felejtsd el beáztatni
Ha frissen készült hurkát készítesz, akkor persze erre semmi szükség, de általában ritkán vagyunk olyan szerencsések, hogy egyenesen a disznótorról kerül az asztalra, inkább az jellemző, hogy hetekkel az elkészülése után sütjük a hurkát. Ennyi idő alatt azonban a hurka külseje és a bél rengeteg vizet veszít, és emiatt rugalmatlanná válik. Sütésnél aztán a hurka belseje kitágul, és ettől durran ki a bél. Sütés előtt tehát áztasd 30 percet hideg vízben a hurkákat, így felvesznek annyi vizet, hogy a külsejük ismét rugalmas legyen.
További tippek: