5 hétig készül ez a szokatlan sonka! A basturma vagy pastirma egy erősen fűszerezett, levegőn szárított marhahús, melyet Albániában, Örményországban, Bosznia-Hercegovinában, Romániában, Bulgáriában, Egyiptomban, Görögországban, Cipruson, Irakban, Észak-Macedóniában, Azerbajdzsánban, Törökországban és Grúziában is fagyasztanak. Általában október-novemberben szárítják a húst ezeken a tájakon. Eredetileg az ókori örmény és török konyhából származtatják.
5 hétig készül ez az isteni hús!
Kösd fel a nadrágod, mert várnod kell rá egy ideig, hogy megkóstold ezt a finomságot. Hazánkban ezt a "sonkát" házilag karajból is készítik. Mi most a sertéshúsból készült receptet hoztuk el nektek. Isteni ez az étel.
Hozzávalók:
1 kg sertéskaraj
1 kg só
1 tk koriander
1 tk kakukkfű
1 tk pirospaprika
1 tk fokhagyma őrlemény
1-1 tk fekete és fehér őrölt bors
Így készítsd el:
A sertéskarajt egy nagyobb jénaiba alaposan ágyazd bele a sóba. A karaj alá és fölé is szórj, és az oldalaira is kerüljön belőle. Fedd le a tetejét, és 3 napig hagyd a sóban pihenni.
12 óránként ellenőrizd, és kend át a sóval. A keletkezett folyadékot, öntsd le róla. Ha szükséges, sózd újra.
3 nap után tisztítsd le. Tiszta jénaiba tedd bele, és vízbe áztasd be 3 órára.
A fűszereket keverd össze. A vízből vedd ki a húst, és itasd fel róla egy papírtörlő segítségével.
Tedd a száraz húst egy tálcára és alaposan fűszerezd meg. Csomagold bele egy légáteresztő szövetbe. Ügyesen tekert bele és tekerd körbe egy madzaggal, hosszába és keresztbe is, jó alaposan, és 3-5 hétre lógasd fel, egy jól szellőző helyre.
Majd csomagold ki, vékony szeletekre vágva tálalhatod is.