RETRO RÁDIÓ

5 hétig készül a basturma, ilyen finomat még nem ettél

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2024. 12. 16. 12:30

Recept, ami nemcsak szokatlan, de nagyon kevesen ismerik hazánkban. 5 hétig készül a basturma, ezt neked is ismerned kell!

5 hétig készül ez a szokatlan sonka! A basturma vagy pastirma egy erősen fűszerezett, levegőn szárított marhahús, melyet Albániában, Örményországban, Bosznia-Hercegovinában, Romániában, Bulgáriában, Egyiptomban, Görögországban, Cipruson, Irakban, Észak-Macedóniában, Azerbajdzsánban, Törökországban és Grúziában is fagyasztanak. Általában október-novemberben szárítják a húst ezeken a tájakon. Eredetileg az ókori örmény és török konyhából származtatják.

5 hétig készül a basturma
5 hétig készül a basturma  Fotó: Ripost 

5 hétig készül ez az isteni hús!

Kösd fel a nadrágod, mert várnod kell rá egy ideig, hogy megkóstold ezt a finomságot. Hazánkban ezt a "sonkát" házilag karajból is készítik. Mi most a sertéshúsból készült receptet hoztuk el nektek. Isteni ez az étel.

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéskaraj 
  • 1 kg só
  • 1 tk koriander
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk fokhagyma őrlemény
  • 1-1 tk fekete és fehér őrölt bors

Így készítsd el:

  1. A sertéskarajt egy nagyobb jénaiba alaposan ágyazd bele a sóba. A karaj alá és fölé is szórj, és az oldalaira is kerüljön belőle. Fedd le a tetejét, és 3 napig hagyd a sóban pihenni.
  2. 12 óránként ellenőrizd, és kend át a sóval. A keletkezett folyadékot, öntsd le róla. Ha szükséges, sózd újra. 
  3. 3 nap után tisztítsd le. Tiszta jénaiba tedd bele, és vízbe áztasd be 3 órára. 
  4. A fűszereket keverd össze. A vízből vedd ki a húst, és itasd fel róla egy papírtörlő segítségével.
  5. Tedd a száraz húst egy tálcára és alaposan fűszerezd meg. Csomagold bele egy légáteresztő szövetbe. Ügyesen tekert bele és tekerd körbe egy madzaggal, hosszába és keresztbe is, jó alaposan, és 3-5 hétre lógasd fel, egy jól szellőző helyre. 
  6. Majd csomagold ki, vékony szeletekre vágva tálalhatod is.

Jó étvágyat!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.