A mandátumok 61 százalékát kapná a Fidesz, ha most lennének a választások

POLITIK
FAZÉK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.12.16. 12:30

5 hétig készül a basturma, ilyen finomat még nem ettél

Recept, ami nemcsak szokatlan, de nagyon kevesen ismerik hazánkban. 5 hétig készül a basturma, ezt neked is ismerned kell!

Szerző Ripost

5 hétig készül ez a szokatlan sonka! A basturma vagy pastirma egy erősen fűszerezett, levegőn szárított marhahús, melyet Albániában, Örményországban, Bosznia-Hercegovinában, Romániában, Bulgáriában, Egyiptomban, Görögországban, Cipruson, Irakban, Észak-Macedóniában, Azerbajdzsánban, Törökországban és Grúziában is fagyasztanak. Általában október-novemberben szárítják a húst ezeken a tájakon. Eredetileg az ókori örmény és török konyhából származtatják.

5 hétig készül a basturma
5 hétig készül a basturma  Fotó: Ripost 

5 hétig készül ez az isteni hús!

Kösd fel a nadrágod, mert várnod kell rá egy ideig, hogy megkóstold ezt a finomságot. Hazánkban ezt a "sonkát" házilag karajból is készítik. Mi most a sertéshúsból készült receptet hoztuk el nektek. Isteni ez az étel.

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéskaraj 
  • 1 kg só
  • 1 tk koriander
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk fokhagyma őrlemény
  • 1-1 tk fekete és fehér őrölt bors

Így készítsd el:

  1. A sertéskarajt egy nagyobb jénaiba alaposan ágyazd bele a sóba. A karaj alá és fölé is szórj, és az oldalaira is kerüljön belőle. Fedd le a tetejét, és 3 napig hagyd a sóban pihenni.
  2. 12 óránként ellenőrizd, és kend át a sóval. A keletkezett folyadékot, öntsd le róla. Ha szükséges, sózd újra. 
  3. 3 nap után tisztítsd le. Tiszta jénaiba tedd bele, és vízbe áztasd be 3 órára. 
  4. A fűszereket keverd össze. A vízből vedd ki a húst, és itasd fel róla egy papírtörlő segítségével.
  5. Tedd a száraz húst egy tálcára és alaposan fűszerezd meg. Csomagold bele egy légáteresztő szövetbe. Ügyesen tekert bele és tekerd körbe egy madzaggal, hosszába és keresztbe is, jó alaposan, és 3-5 hétre lógasd fel, egy jól szellőző helyre. 
  6. Majd csomagold ki, vékony szeletekre vágva tálalhatod is.

Jó étvágyat!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek