Létrehozva: 2024.11.10.

Ez a titka a tökéletes sült gesztenyének, ne hagyd ki ezt a lépést

Ki mondta, hogy csak a karácsonyi vásárokban lehet enni ebből a csemegéből? Magadnak is egyszerűen elkészítheted, és érdemes is, hiszen most lehet friss gesztenyét kapni. Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes!

Novemberben megkezdődik az egészen karácsonyig tartó sültgesztenye-szezon, amikor is nemcsak a vásárokban, de a piacokon is megérezheted a finom, semmihez sem fogható illatot. Forgalmas, népszerű helyeken bármikor tudsz venni sült gesztenyét, igaz, elég sokba kerül. Érdemes tehát otthon elkészíteni! Szerencsére nem bonyolult, kezdő konyhatündéreknek is sikerélmény, de pár dologra nem árt odafigyelni.

Chestnuts,In,A,Pan,On,A,Wooden,Background
Otthon is készíthetsz isteni finom sült gesztenyét, de az áztatást ne felejtsd el! Fotó: Fischeron /  Shutterstock

Már a vásárlásnál eldől, jó lesz-e

Ha csak lehetséges, ne az előre csomagolt, hálós kiszerelésű gesztenyét válaszd a boltban, hanem olyat, amit te válogathatsz, vagyis súlyra adják. Itt ugyanis meg tudod nézni, mennyire jók a szemek: nyomkodd meg őket, és csak azokat vedd meg, amelyek jó kemények. A gesztenye külseje is árulkodó, ha szép, fényes és sima a felülete, akkor tényleg érdemes megvenni. Kicsit meg is rázogathatod a szemeket, ha ugyanis kotyog, akkor nem lesz finom. Érdemes megszagolni is: ne legyen állott, dohos szaga. Ha nem sütöd meg rögtön a vásárlás után, akkor ne nejlonzacskóban tárold, hogy ne fülledjen be.

Sok múlik az előkészületeken

Áztatás nélkül nem lesz az igazi a gesztenye, ezen semmiképpen ne spórolj, legalább 2-3 órát álljanak a vízben, de a legjobb, ha egész éjszakára ott tudod hagyni őket. Persze csak az után, hogy bevágtad a tetejüket X alakban. A vágásra azért van szükség, hogy fogyasztás előtt könnyű legyen leszedni a gesztenye héját. Éles késsel, vagy tapétavágóval a legcélszerűbb elvégezni a műveletet, de közben nagyon vigyázz a kezedre!

Legyen minél forróbb a sütő

Az áztatás után csepegtesd le a gesztenyéket, majd tedd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és 220-240 fokon fél órán át süsd őket. Érdemes tenni egy kis edényt a sütő aljába, amiben egy kevés víz van, így a gőz is puhítja a gesztenyeszemeket. A szétnyíltak a gesztenyék, esetleg némelyiknek meg is feketedett a héja, akkor készen vannak, kiveheted őket a sütőből. Érdemes egy pár percre zárható dobozba vagy konyharuhába tenni őket, hogy a párától tovább puhulhassanak. De ne hagyd őket teljesen kihűlni: egyrészt melegen finomabb, másrészt így könnyebb megszabadítani őket a héjuktól.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek