tóth gabi
Ez a finomság friss szilvából az igazi, itt az ideje, hogy elkészítsd! Ha szeretnéd, hogy főzés közben tuti egyben maradjanak a gombócok, érdemes néhány apróságra odafigyelned.
A korai szilvák máris érnek, a zöldségesnél, piacon jó áron tudsz friss gyümölcsöt venni, vagy a saját fádról finom, zamatos szilvát szedni. Most érdemes szilvásgombócot készíteni belőle, hiszen ez a magyar étel friss alapanyagokból az igazi - természetesen úgy, hogy a tésztát is magad gyúrod! Ám megesik, hogy hiába minden odafigyelés és gondosság, szétrepednek a gombócok főzés közben. Ennek több oka is lehet; mutatjuk, min múlik, egyben maradnak-e vagy sem.
A szilvásgombóc tésztájának rugalmasnak, strapabírónak kell lennie, ezért nem mindegy, miből készül. A krumpli legyen magas keményítő tartalmú – általában a fehér héjú burgonyákkal nem lőhetsz mellé. A liszt mennyiségét is jól el kell találni, hiszen itt nem mindig lehet dekára megmondani mennyi kell, mert van vizesebb, illetve kevésbé vizesebb krumpli. Amikor összeállítod a tésztát, első körben kevesebb lisztet adj hozzá, mint amennyit a recept ír, majd folyamatosan, gyúrás közben adagold, hogy ne legyen túl sok. A tészta akkor jó, ha lágy, de nem ragacsos. Amikor összeállítod a gombócot, az egymáshoz érő tésztaszéleket gondosan tapaszd össze.
De az is megeshet, hogy nem is a tésztán múlik a dolog, hanem azon, hogy mennyi töltelék kerül a gombócba. A kinyújtott, 10×10 cm-es tésztalapokba kisebb szilvákat érdemes tenni; ha nagy fajtát vásároltál, vágd ketté a szemeket.
A szilvásgombócokat lobogó, forró vízben kell főzni, de ha túl sokat teszel be egyszerre, megsérülnek, ahogy mozognak a fazékban. Egyszerre legfeljebb 5-6 darabot helyezz a vízbe, majd ha feljöttek a felszínre, várj pár másodpercet, csak aztán vedd ki őket. Mielőtt a prézlibe forgatnád a gombócokat, várj pár percet, hogy hűljenek, mert a frissen kiszedett gombócok sokkal sérülékenyebbek, és forgatás közben is szétnyílhatnak.
Hozzávalók:
Elkészítés: