RETRO RÁDIÓ

Ha így készíted a szilvásgombócot, soha többé nem durran ki

Létrehozva2024. 07. 31. 12:00

Ez a finomság friss szilvából az igazi, itt az ideje, hogy elkészítsd! Ha szeretnéd, hogy főzés közben tuti egyben maradjanak a gombócok, érdemes néhány apróságra odafigyelned.

A korai szilvák máris érnek, a zöldségesnél, piacon jó áron tudsz friss gyümölcsöt venni, vagy a saját fádról finom, zamatos szilvát szedni. Most érdemes szilvásgombócot készíteni belőle, hiszen ez a magyar étel friss alapanyagokból az igazi - természetesen úgy, hogy a tésztát is magad gyúrod! Ám megesik, hogy hiába minden odafigyelés és gondosság, szétrepednek a gombócok főzés közben. Ennek több oka is lehet; mutatjuk, min múlik, egyben maradnak-e vagy sem.

Plum,Dumplings,With,Brown,Suggar,On,The,Wooden,Table
Most a legfinomabb a szilvás gombóc! / Fotó: pilipphoto / Shutterstock

Legtöbbször a tészta a ludas

A szilvásgombóc tésztájának rugalmasnak, strapabírónak kell lennie, ezért nem mindegy, miből készül. A krumpli legyen magas keményítő tartalmú – általában a fehér héjú burgonyákkal nem lőhetsz mellé. A liszt mennyiségét is jól el kell találni, hiszen itt nem mindig lehet dekára megmondani mennyi kell, mert van vizesebb, illetve kevésbé vizesebb krumpli. Amikor összeállítod a tésztát, első körben kevesebb lisztet adj hozzá, mint amennyit a recept ír, majd folyamatosan, gyúrás közben adagold, hogy ne legyen túl sok. A tészta akkor jó, ha lágy, de nem ragacsos. Amikor összeállítod a gombócot, az  egymáshoz érő tésztaszéleket gondosan tapaszd össze. 

Túl nagy a szilva

De az is megeshet, hogy nem is a tésztán múlik a dolog, hanem azon, hogy mennyi töltelék kerül a gombócba. A kinyújtott, 10×10 cm-es tésztalapokba kisebb szilvákat érdemes tenni; ha nagy fajtát vásároltál, vágd ketté a szemeket.

Sok gombóc van a fazékban

A szilvásgombócokat lobogó, forró vízben kell főzni, de ha túl sokat teszel be egyszerre, megsérülnek, ahogy mozognak a fazékban. Egyszerre legfeljebb 5-6 darabot helyezz a vízbe, majd ha feljöttek a felszínre, várj pár másodpercet, csak aztán vedd ki őket. Mielőtt a prézlibe forgatnád a gombócokat, várj pár percet, hogy hűljenek, mert a frissen kiszedett gombócok sokkal sérülékenyebbek, és forgatás közben is szétnyílhatnak.

Szilvás gombóc recept

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 20-30 dkg liszt
  • 1 ek búzadara
  • 1 ek vaj
  • 30 dkg szilva
  • 1 tojás
  • só, panírmorzsa

Elkészítés:

  • Héjastul főzd meg a krumplit, még melegen hámozd meg és törd át. Várd meg, míg kihűl.
  • A krumplihoz add hozzá a tojást, a vajat, a búzadarát, majd fokozatosan adagolva a lisztet. Gyúrd addig a tésztát, míg eléri a megfelelő állagot, vagyis legyen rugalmas, puha, de már ne ragadjon a felülete.
  • Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. egy centi vastagságúra, és vágd 10x10-es négyzetekre. A négyzetek közepére helyezz el egy-egy szilvát, amire szórj egy csipet cukrot és fahéjat. Fogd össze a négyzetek négy sarkát, majd formázz belőlük a két tenyered között gombócot.
  • Lobogó, enyhén sós vízben főzd meg őket; ha feljöttek a felszínre, várj egy percet, és aztán vedd ki őket. Hagy kicsit hűlni a gombócokat, majd forgasd meg őket a pirított zsemlemorzsában. Extra tipp: ha vajban pirítod a zsemlemorzsát olaj helyett, sokkal finomabb lesz!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.