Létrehozva: 2024.07.31.

Ha így készíted a szilvásgombócot, soha többé nem durran ki

Ez a finomság friss szilvából az igazi, itt az ideje, hogy elkészítsd! Ha szeretnéd, hogy főzés közben tuti egyben maradjanak a gombócok, érdemes néhány apróságra odafigyelned.

A korai szilvák máris érnek, a zöldségesnél, piacon jó áron tudsz friss gyümölcsöt venni, vagy a saját fádról finom, zamatos szilvát szedni. Most érdemes szilvásgombócot készíteni belőle, hiszen ez a magyar étel friss alapanyagokból az igazi - természetesen úgy, hogy a tésztát is magad gyúrod! Ám megesik, hogy hiába minden odafigyelés és gondosság, szétrepednek a gombócok főzés közben. Ennek több oka is lehet; mutatjuk, min múlik, egyben maradnak-e vagy sem.

Plum,Dumplings,With,Brown,Suggar,On,The,Wooden,Table
Most a legfinomabb a szilvás gombóc! / Fotó: pilipphoto / Shutterstock

Legtöbbször a tészta a ludas

A szilvásgombóc tésztájának rugalmasnak, strapabírónak kell lennie, ezért nem mindegy, miből készül. A krumpli legyen magas keményítő tartalmú – általában a fehér héjú burgonyákkal nem lőhetsz mellé. A liszt mennyiségét is jól el kell találni, hiszen itt nem mindig lehet dekára megmondani mennyi kell, mert van vizesebb, illetve kevésbé vizesebb krumpli. Amikor összeállítod a tésztát, első körben kevesebb lisztet adj hozzá, mint amennyit a recept ír, majd folyamatosan, gyúrás közben adagold, hogy ne legyen túl sok. A tészta akkor jó, ha lágy, de nem ragacsos. Amikor összeállítod a gombócot, az  egymáshoz érő tésztaszéleket gondosan tapaszd össze. 

Túl nagy a szilva

De az is megeshet, hogy nem is a tésztán múlik a dolog, hanem azon, hogy mennyi töltelék kerül a gombócba. A kinyújtott, 10×10 cm-es tésztalapokba kisebb szilvákat érdemes tenni; ha nagy fajtát vásároltál, vágd ketté a szemeket.

Sok gombóc van a fazékban

A szilvásgombócokat lobogó, forró vízben kell főzni, de ha túl sokat teszel be egyszerre, megsérülnek, ahogy mozognak a fazékban. Egyszerre legfeljebb 5-6 darabot helyezz a vízbe, majd ha feljöttek a felszínre, várj pár másodpercet, csak aztán vedd ki őket. Mielőtt a prézlibe forgatnád a gombócokat, várj pár percet, hogy hűljenek, mert a frissen kiszedett gombócok sokkal sérülékenyebbek, és forgatás közben is szétnyílhatnak.

Szilvás gombóc recept

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 20-30 dkg liszt
  • 1 ek búzadara
  • 1 ek vaj
  • 30 dkg szilva
  • 1 tojás
  • só, panírmorzsa

Elkészítés:

  • Héjastul főzd meg a krumplit, még melegen hámozd meg és törd át. Várd meg, míg kihűl.
  • A krumplihoz add hozzá a tojást, a vajat, a búzadarát, majd fokozatosan adagolva a lisztet. Gyúrd addig a tésztát, míg eléri a megfelelő állagot, vagyis legyen rugalmas, puha, de már ne ragadjon a felülete.
  • Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. egy centi vastagságúra, és vágd 10x10-es négyzetekre. A négyzetek közepére helyezz el egy-egy szilvát, amire szórj egy csipet cukrot és fahéjat. Fogd össze a négyzetek négy sarkát, majd formázz belőlük a két tenyered között gombócot.
  • Lobogó, enyhén sós vízben főzd meg őket; ha feljöttek a felszínre, várj egy percet, és aztán vedd ki őket. Hagy kicsit hűlni a gombócokat, majd forgasd meg őket a pirított zsemlemorzsában. Extra tipp: ha vajban pirítod a zsemlemorzsát olaj helyett, sokkal finomabb lesz!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek