Létrehozva: 2024.06.29.

Héjával vagy héj nélkül kell befőzni a sárgabarack lekvárt?

A befőzőszezon kedvence ez a gyümölcs, a legtöbbször lekvárt készítenek belőle az asszonyok. De vajon rajta kell hagyni a héjat, vagy le kell hámozni?

Ha tudsz beszerezni olcsón sárgabarackot, netán van saját, bőtermő fád, akkor vétek lenne kihagyni ezt a különleges ízű lekvárt a befőzésből! Isteni finom, egészséges, tele van rostokkal, olyan hasznos ásványi anyagokkal, mint a foszfor, a kén és a magnézium, és igazi lélekmelegítő a téli zimankós időben. Aki rendszeresen befőz, mindenkinek van egy tuti receptje a sárgabaracklekvárra: van, aki fahéjjal teszi pikánsabbá, mások megbolondítják egy kevés vaníliával, és az összetevőkben nem is szokott vita lenni a háziasszonyok között, hiszen ahány ház, annyi szokás. Az a kérdés azonban, hogy kell-e hámozni befőzés előtt a barackot, már eléggé megosztó. Összegyűjtöttük az érveket a hámozás mellett és ellene!

Apricot,Jam,In,Glass,Jar,And,Fresh,Apricots
Kell hámozni vagy nem kell? Fotó: Elena.Katkova / Shutterstock

Macerásabb, de finomabb héj nélkül

A hámozás-pártiak szerint sokkal finomabb az a sárgabaracklekvár, amelyiknél leszedték a héjat a gyümölcsről, hiszen a héjtól enyhén kesernyés íze lesz. Ez a módszer időigényes, hiszen a több kilónyi barackról leszedni a héjat babra munka: forrásban lévő vízbe kell tenni három percre a gyümölcsöket, majd ugyanennyi időre hideg vízbe, és utána egy húzással is jön a héj. Viszont akik így teszik el a lekvárt, azt mondák, megéri a plusz munkát a gazdagabb, teltebb barack-íz. Állítólag azt is megfigyelték, hogy a héj nélkül főzött baracklekvár kevésbé hajlamos a barnulásra.  

Sűrűbb lesz, ha benne van a héja is

Kevesebb a munka a lekvárral, ha nem hámozzuk meg, állítják azok, akik rajta hagyják a barackon a héjat lekvárfőzés előtt. Ráadásul nemcsak a hámozás idejét spórolják meg, de a főzését is, hiszen a héjban rengeteg a pektin, ez pedig gyorsabban besűrűsíti a lekvárt. Aki a darabosabb lekvárt szereti, egyszerűen szétfőzi a héjat, de van, aki botmixerrel pürésíti, hogy egységes legyen. Ha így készíted el a lekvárt, akkor nagyon alaposan át kell válogatnod a gyümölcsöket, hiszen a lekvárba csak makulátlan gyümölcs kerülhet; amelyiken akár csak egy foltot is látsz, azt inkább egyétek meg nyersen.

 

origo.hu

Újra medvenyomokat találtak a Bükkben

ripost.hu

Óriási hiszti a franciáknál a nagy meccs előtt az Eb-n

borsonline.hu

Gór Nagy Mária a megcsalást már nem bocsátotta meg

magyarnemzet.hu

Minden, amit a ma induló otthonfelújítási programról tudni érdemes

life.hu

Intim fotókon Shakira és új szerelme., aki az Emily Párizsban szívtiprója - VIDEÓ

vg.hu

Nem kizárt az újabb háború Európában, veszélyben Magyarország teljes jogú EU-s tagsága – heti összefoglaló

ripost.hu

Itt a nagy szerelem teszt: most kiderült, mi hozza el számodra az igazit!

mindmegette.hu

Ide menj a friss barackért, itt az országos Szedd magad lista

ripost.hu

Kitálalt a profi betörő: ez a 6 biztonsági hiba, amit mindenki elkövet otthon

ripost.hu

Fuldoklik az idegességtől a magyar sztárséf, botrány, amit valaki megtett a Michelin-csillagos étteremében

ripost.hu

Vírusjárvány tört ki egy népszerű olasz üdülőhelyen

ripost.hu

Hihetetlen, mi történik, ha megeszed a görögdinnye magját

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Kevert meggyes gáztepsiben: Így készül a legfinomabb nyári sütemény

FAZÉK

Így lesz legfinomabb a kolbászos tojásrántotta

FAZÉK

100 éves lett a magyarok kedvenc sajtja, így készítsd el olcsón te is otthon

FAZÉK

Soha többet ne dobd el a tejes dobozt, hihetetlen, mire használhatod

FAZÉK

3 hűsítő nyári leves

FAZÉK

Egyetlen tojásból készül a nagyi parádés málnás desszertje

FAZÉK

Rengeteg idén az ingyen gyümölcs: mire jó a fosóka, vagy szebb nevén mirabella szilva?

FAZÉK

Új felállásban tarol a világbajnok magyar kaja: kóstold meg a rakott nokedlit