Létrehozva: 2024.06.29.

Héjával vagy héj nélkül kell befőzni a sárgabarack lekvárt?

A befőzőszezon kedvence ez a gyümölcs, a legtöbbször lekvárt készítenek belőle az asszonyok. De vajon rajta kell hagyni a héjat, vagy le kell hámozni?

Ha tudsz beszerezni olcsón sárgabarackot, netán van saját, bőtermő fád, akkor vétek lenne kihagyni ezt a különleges ízű lekvárt a befőzésből! Isteni finom, egészséges, tele van rostokkal, olyan hasznos ásványi anyagokkal, mint a foszfor, a kén és a magnézium, és igazi lélekmelegítő a téli zimankós időben. Aki rendszeresen befőz, mindenkinek van egy tuti receptje a sárgabaracklekvárra: van, aki fahéjjal teszi pikánsabbá, mások megbolondítják egy kevés vaníliával, és az összetevőkben nem is szokott vita lenni a háziasszonyok között, hiszen ahány ház, annyi szokás. Az a kérdés azonban, hogy kell-e hámozni befőzés előtt a barackot, már eléggé megosztó. Összegyűjtöttük az érveket a hámozás mellett és ellene!

Apricot,Jam,In,Glass,Jar,And,Fresh,Apricots
Kell hámozni vagy nem kell? Fotó: Elena.Katkova / Shutterstock

Macerásabb, de finomabb héj nélkül

A hámozás-pártiak szerint sokkal finomabb az a sárgabaracklekvár, amelyiknél leszedték a héjat a gyümölcsről, hiszen a héjtól enyhén kesernyés íze lesz. Ez a módszer időigényes, hiszen a több kilónyi barackról leszedni a héjat babra munka: forrásban lévő vízbe kell tenni három percre a gyümölcsöket, majd ugyanennyi időre hideg vízbe, és utána egy húzással is jön a héj. Viszont akik így teszik el a lekvárt, azt mondák, megéri a plusz munkát a gazdagabb, teltebb barack-íz. Állítólag azt is megfigyelték, hogy a héj nélkül főzött baracklekvár kevésbé hajlamos a barnulásra.  

Sűrűbb lesz, ha benne van a héja is

Kevesebb a munka a lekvárral, ha nem hámozzuk meg, állítják azok, akik rajta hagyják a barackon a héjat lekvárfőzés előtt. Ráadásul nemcsak a hámozás idejét spórolják meg, de a főzését is, hiszen a héjban rengeteg a pektin, ez pedig gyorsabban besűrűsíti a lekvárt. Aki a darabosabb lekvárt szereti, egyszerűen szétfőzi a héjat, de van, aki botmixerrel pürésíti, hogy egységes legyen. Ha így készíted el a lekvárt, akkor nagyon alaposan át kell válogatnod a gyümölcsöket, hiszen a lekvárba csak makulátlan gyümölcs kerülhet; amelyiken akár csak egy foltot is látsz, azt inkább egyétek meg nyersen.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek