RETRO RÁDIÓ

Héjával vagy héj nélkül kell befőzni a sárgabarack lekvárt?

Létrehozva2024. 06. 29. 14:30

A befőzőszezon kedvence ez a gyümölcs, a legtöbbször lekvárt készítenek belőle az asszonyok. De vajon rajta kell hagyni a héjat, vagy le kell hámozni?

Ha tudsz beszerezni olcsón sárgabarackot, netán van saját, bőtermő fád, akkor vétek lenne kihagyni ezt a különleges ízű lekvárt a befőzésből! Isteni finom, egészséges, tele van rostokkal, olyan hasznos ásványi anyagokkal, mint a foszfor, a kén és a magnézium, és igazi lélekmelegítő a téli zimankós időben. Aki rendszeresen befőz, mindenkinek van egy tuti receptje a sárgabaracklekvárra: van, aki fahéjjal teszi pikánsabbá, mások megbolondítják egy kevés vaníliával, és az összetevőkben nem is szokott vita lenni a háziasszonyok között, hiszen ahány ház, annyi szokás. Az a kérdés azonban, hogy kell-e hámozni befőzés előtt a barackot, már eléggé megosztó. Összegyűjtöttük az érveket a hámozás mellett és ellene!

Apricot,Jam,In,Glass,Jar,And,Fresh,Apricots
Kell hámozni vagy nem kell? Fotó: Elena.Katkova / Shutterstock

Macerásabb, de finomabb héj nélkül

A hámozás-pártiak szerint sokkal finomabb az a sárgabaracklekvár, amelyiknél leszedték a héjat a gyümölcsről, hiszen a héjtól enyhén kesernyés íze lesz. Ez a módszer időigényes, hiszen a több kilónyi barackról leszedni a héjat babra munka: forrásban lévő vízbe kell tenni három percre a gyümölcsöket, majd ugyanennyi időre hideg vízbe, és utána egy húzással is jön a héj. Viszont akik így teszik el a lekvárt, azt mondák, megéri a plusz munkát a gazdagabb, teltebb barack-íz. Állítólag azt is megfigyelték, hogy a héj nélkül főzött baracklekvár kevésbé hajlamos a barnulásra.  

Sűrűbb lesz, ha benne van a héja is

Kevesebb a munka a lekvárral, ha nem hámozzuk meg, állítják azok, akik rajta hagyják a barackon a héjat lekvárfőzés előtt. Ráadásul nemcsak a hámozás idejét spórolják meg, de a főzését is, hiszen a héjban rengeteg a pektin, ez pedig gyorsabban besűrűsíti a lekvárt. Aki a darabosabb lekvárt szereti, egyszerűen szétfőzi a héjat, de van, aki botmixerrel pürésíti, hogy egységes legyen. Ha így készíted el a lekvárt, akkor nagyon alaposan át kell válogatnod a gyümölcsöket, hiszen a lekvárba csak makulátlan gyümölcs kerülhet; amelyiken akár csak egy foltot is látsz, azt inkább egyétek meg nyersen.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.