5°C
9°C

Miklós névnapja

RETRO RÁDIÓ

Unod a lekvárt? Ezeket a sütiket sütheted meg a nyári idénygyümölcsökből

N.T.
Szerző
N.T.
Létrehozva2024. 06. 24. 11:00

A nyár kedvelt szezongyümölcse a cseresznye, amit nem csak a fáról, frissen szedve jó fogyasztani, hanem hűsítő desszertekben is. Összegyűjtöttünk néhány egyszerű és finom sütemény receptet.

Cseresznyés gyümölcstorta 

Elkészítési idő: 80 perc + hűlési idő

Hozzávalók (10-12 szelethez, egy kb. 28 cm átmérőjű kerek formához):

A tésztához:

3 db tojás 
120 g cukor 
1 tasak vaníliás cukor 
50 ml olaj 
120 g liszt 
½ tasak sütőpor 
1 nagy csipet só 
vaj vagy margarin a forma kikenéséhez, liszt a forma beszórásához

A krémhez:

300 ml tej 
1 tasak vaníliás pudingpor 
100 g porcukor
50 g vaj vagy margarin

A tetejére:

kb. 300 g cseresznye
1 tasak (12 g) színtelen tortazselé
2-3 evőkanál cukor

1. A tésztához a tojásokat verjük fehéredésig a kétféle cukorral, majd adjuk hozzá az olajat. A lisztet szitáljuk át, keverjük össze a sütőporral és a sóval, majd forgassuk össze a tojásos eleggyel - írja a Fanny magazin

2. A tortaformát alaposan kenjük ki zsiradékkal, és szórjuk be liszttel, a felesleget ütögessük ki. Simítsuk bele a tésztát, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 25-30 perc alatt készre. Hagyjuk kissé hűlni a formában, majd borítsuk rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.

3. A krémhez 100 ml tejben keverjük simára a pudingport. A többi tejet forraljuk fel, csorgassuk hozzá a pudingos tejet, és lassú tűzön, folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre. Húzzuk le a tűzről, takarjuk le frissen tartó fóliával, és hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, habverővel dolgozzuk bele a porcukrot és a szobahőmérsékletű vajat vagy margarint.

4. A kihűlt piskótára halmozzuk rá a pudingos krémet, simítsuk el. A cseresznyét szárazzuk le, mossuk meg, a szemeket vágjuk ketté, és óvatosan távolítsuk el a magokat. Rakjuk ki a felezett gyümölcsökkel a torta tetejét.

5. A tortazselét a cukorral és 250 ml vízzel keverjük össze egy kis lábasban. Forraljuk fel, majd folyamatos keverés mellett főzzük 1 percet. Húzzuk le a tűzről, néhányszor keverjük meg, majd amikor sűrűsödni kezd, csorgassuk a gyümölcsre. Tegyük a tortát 1-2 órára hűtőbe, mentalevelekkel díszíthetjük.

Tipp: Tejszínes vagy puncs ízű pudingporral is elkészíthetjük.

Cseresznyés gyümölcstorta 

Omlós cseresznyés-vaníliás pite 

Elkészítési idő: 80 perc + hűlési, pihentetési idő

Hozzávalók (kb. 12-15 szelethez):

A tésztához:

500 g búzaliszt
200 g vaj vagy margarin
1/2 tasak sütőpor 
120 g cukor
2 db tojássárgája
kb. 80 g tejföl

A töltelékhez és az összeállításhoz:

1,5 kg cseresznye 
150 g cukor 
2 tasak vaníliás pudingpor 
50 g darált dió 
1 db tojás a kenéshez

1. A tésztához a lisztben morzsoljuk el a hideg, kis kockákra vágott zsiradékot. Adjuk hozzá a sütőport, a cukrot, a tojássárgájákat, és közben kezdjük el összegyúrni. Kanalazzuk hozzá a tejfölt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Osszuk ketté, és frissen tartó fóliába csomagolva tegyük hűtőbe legalább 30 percre. 

2. A töltelékhez a cseresznyét szárazzuk le, mossuk meg, magozzuk ki, majd tegyük egy lábasba. Öntsünk alá egy ujjnyi vizet, adjuk hozzá a cukrot, majd lassú tűzön, kevergetve főzzük puhára. Közben a vaníliás pudingport keverjük simára kb. 150 ml vízben. A lábast húzzuk le a tűzről, keverjük el benne a pudingot, majd tegyük vissza a tűzre, és alacsony lángon, kevergetve főzzük sűrűre. Hagyjuk kihűlni.

3. Egy 20x30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral (vagy kenjük ki zsiradékkal). Az egyik tésztát nyújtsuk a tepsi méretére, tegyük bele, szurkáljuk meg villával, és toljuk 180 °C-ra előmelegített sütőbe 10 percre.

4. Ezután szórjuk meg a darált dió felével, osszuk el a rajta a tölteléket, és hintsük rá a többi diót. Nyújtsuk ki a másik tésztalapot is a tepsi méretére, és fedjük be vele a tölteléket. Szurkáljuk meg villával úgy, hogy egészen a tepsi aljáig leszúrunk, majd kenjük meg a felvert tojással. Toljuk vissza a 180 °C-os sütőbe további kb. 35 percre. Teljes hűlés után szeleteljük fel.

Tipp: Darált dió helyett zsemlemorzsát vagy édes morzsát is használhatunk.

Cseresznyetöltelékes rolók 

Elkészítési idő: 45 perc + hűlési, dermesztési idő

Hozzávalók (8 darabhoz):

1 csomag konyhakész, hűtött, sütőpapírra feltekert leveles tészta (270 g) 
kevés olaj 
1 db tojás 
320 g félzsíros túró 
1 púpozott evőkanál tejföl 
75 g porcukor 
120 g cseresznye 
1 tasak instant zselatin fix 
porcukor a díszítéshez

1. A leveles tésztát tekerjük ki, és a rövidebb oldala mentén vágjuk 16 db egyenlő szélességű csíkra. A habroló/cannoli csöveket olajozzuk be, és 2-2 tésztacsíkot tekerjünk rájuk úgy, hogy kissé fedjék egymást. Az illesztéseket jól nyomjuk össze. Kenjük le a rolókat egy kevés vízzel hígított, felvert tojással, és sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe.

2. Tegyük a tepsit 190 °C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 16-18 perc alatt süssük aranysárgára a rolókat. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, majd óvatosan húzzuk le a csövekről, és hagyjuk teljesen kihűlni.

3. A túrót törjük át, keverjük ki a tejföllel és a porcukorral. A cseresznyét szárazzuk le, mossuk meg, magozzuk ki, és vágjuk kis darabokra. Turmixgéppel vagy késes aprítóval dolgozzuk hozzá a túrókrémhez, majd keverjük bele a zselatin fixet is. Tegyük hűtőbe 30-40 percre, hogy a krém megszilárduljon.

4. Kanalazzuk a krémet habzsákba, és nyomjuk a rolókba. Tálaljuk porcukorral meghintve.

Tipp: A rolókat előző nap is elkészíthetjük, de csak tálalás előtt töltsük be a krémmel.

Cseresznyetöltelékes rolók 

Cseresznyés sajttorta pohárban

Elkészítési idő: 20 perc + hűlési idő

Hozzávalók (4 pohárhoz):

200 g cseresznye 
100 g porcukor 
2 tasak vaníliás cukor
120 ml hideg habtejszín 
350 g mascarpone 
180 g zabkeksz 
mentalevelek a díszítéshez

1. A cseresznyét szárazzuk le, mossuk meg, magozzuk ki, majd tegyük egy kis lábasba, és lassú tűzön kezdjük el melegíteni, hogy levet engedjen. Keverjünk hozzá 20 g cukrot és az egyik tasak vaníliás cukrot, és hagyjuk addig a tűzön, amíg a cukor felolvad. Húzzuk le, és hagyjuk teljesen kihűlni.

2. A hideg habtejszínt verjük fel habbá. A mascarponét keverjük ki a többi cukorral és a másik tasak vaníliás cukorral, majd forgassuk össze a tejszínhabbal.

3. A zabkekszet törjük vagy daráljuk morzsás állagúra. 4 desszertes pohár aljába tegyünk a kekszmorzsából, majd rétegezzük a krémmel. A tetejére kanalazzuk rá a cseresznyét, és ezt is szórjuk meg egy kevés kekszmorzsával. Díszítsük mentalevelekkel.

Tipp: Zabkeksz helyett babapiskótával is elkészíthetjük.

Cseresznyés sajttorta pohárban 

Cseresznyés-mascarponés torta 

Elkészítési idő: 80 perc + hűlési idő

Hozzávalók (8 szelethez, egy kb. 20 cm átmérőjű kerek formához):

A tésztához:

4 db tojás 
1 csipet só
80 g cukor 
100 g liszt

A krémhez és a díszítéshez:

200 ml hideg habtejszín
1 csomag habfixáló 
250 g mascarpone 
2 teáskanál rumaroma 
70 g porcukor 
150 g cseresznye + a díszítéshez

1. A tésztához válasszuk szét a tojásokat. A fehérjéket a sóval kezdjük el felverni, majd adjuk hozzá a cukor felét, és verjük közepesen kemény habbá. A tojássárgájákat a többi cukorral verjük 2-3 percen keresztül. Forgassuk hozzá spatulával a tojásfehérjehabot, majd keverjük bele az átszitált lisztet is.

2. A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, és simítsuk bele a tésztát. Tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és süssük tűpróbáig (kb. 30-35 perc). Kapcsoljuk ki a sütőt, nyissuk résnyire a sütőajtót, és hagyjuk langyosra hűlni a piskótát. Ezután vágjuk körbe, vegyük ki a formából, és rácson hagyjuk kihűlni. A kihűlt piskótát vízszintesen vágjuk 2 lapra.

3. A tejszínből a habfixálóval verjünk habot, és osszuk ketté. A mascarponét keverjük simára a rumaromával és a porcukorral, majd forgassuk hozzá a tejszínhab felét. Kenjük meg vele az alsó tortalapot.

4. A cseresznyét szárazzuk le, mossuk meg, magozzuk ki, és körkörösen rakjuk ki vele a krémet. Tegyük rá a másik tortalapot, majd a torta tetejét és oldalát vékonyan vonjuk be a félretett tejszínhabbal. Díszítsük a torta tetejét megmosott, szárazra törölt cseresznyeszemekkel.

Tippek: Kakaós piskótával is elkészíthetjük a tortát. Rum helyett a piskótalapokat meglocsolhatjuk egy kevés cseresznyelikőrrel.

Cseresznyés-mascarponés torta  

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.