tóth gabi
A nyár kedvelt szezongyümölcse a cseresznye, amit nem csak a fáról, frissen szedve jó fogyasztani, hanem hűsítő desszertekben is. Összegyűjtöttünk néhány egyszerű és finom sütemény receptet.
Elkészítési idő: 80 perc + hűlési idő
Hozzávalók (10-12 szelethez, egy kb. 28 cm átmérőjű kerek formához):
3 db tojás
120 g cukor
1 tasak vaníliás cukor
50 ml olaj
120 g liszt
½ tasak sütőpor
1 nagy csipet só
vaj vagy margarin a forma kikenéséhez, liszt a forma beszórásához
300 ml tej
1 tasak vaníliás pudingpor
100 g porcukor
50 g vaj vagy margarin
kb. 300 g cseresznye
1 tasak (12 g) színtelen tortazselé
2-3 evőkanál cukor
1. A tésztához a tojásokat verjük fehéredésig a kétféle cukorral, majd adjuk hozzá az olajat. A lisztet szitáljuk át, keverjük össze a sütőporral és a sóval, majd forgassuk össze a tojásos eleggyel - írja a Fanny magazin.
2. A tortaformát alaposan kenjük ki zsiradékkal, és szórjuk be liszttel, a felesleget ütögessük ki. Simítsuk bele a tésztát, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 25-30 perc alatt készre. Hagyjuk kissé hűlni a formában, majd borítsuk rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
3. A krémhez 100 ml tejben keverjük simára a pudingport. A többi tejet forraljuk fel, csorgassuk hozzá a pudingos tejet, és lassú tűzön, folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre. Húzzuk le a tűzről, takarjuk le frissen tartó fóliával, és hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, habverővel dolgozzuk bele a porcukrot és a szobahőmérsékletű vajat vagy margarint.
4. A kihűlt piskótára halmozzuk rá a pudingos krémet, simítsuk el. A cseresznyét szárazzuk le, mossuk meg, a szemeket vágjuk ketté, és óvatosan távolítsuk el a magokat. Rakjuk ki a felezett gyümölcsökkel a torta tetejét.
5. A tortazselét a cukorral és 250 ml vízzel keverjük össze egy kis lábasban. Forraljuk fel, majd folyamatos keverés mellett főzzük 1 percet. Húzzuk le a tűzről, néhányszor keverjük meg, majd amikor sűrűsödni kezd, csorgassuk a gyümölcsre. Tegyük a tortát 1-2 órára hűtőbe, mentalevelekkel díszíthetjük.
Tipp: Tejszínes vagy puncs ízű pudingporral is elkészíthetjük.
Elkészítési idő: 80 perc + hűlési, pihentetési idő
Hozzávalók (kb. 12-15 szelethez):
500 g búzaliszt
200 g vaj vagy margarin
1/2 tasak sütőpor
120 g cukor
2 db tojássárgája
kb. 80 g tejföl
1,5 kg cseresznye
150 g cukor
2 tasak vaníliás pudingpor
50 g darált dió
1 db tojás a kenéshez
1. A tésztához a lisztben morzsoljuk el a hideg, kis kockákra vágott zsiradékot. Adjuk hozzá a sütőport, a cukrot, a tojássárgájákat, és közben kezdjük el összegyúrni. Kanalazzuk hozzá a tejfölt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Osszuk ketté, és frissen tartó fóliába csomagolva tegyük hűtőbe legalább 30 percre.
2. A töltelékhez a cseresznyét szárazzuk le, mossuk meg, magozzuk ki, majd tegyük egy lábasba. Öntsünk alá egy ujjnyi vizet, adjuk hozzá a cukrot, majd lassú tűzön, kevergetve főzzük puhára. Közben a vaníliás pudingport keverjük simára kb. 150 ml vízben. A lábast húzzuk le a tűzről, keverjük el benne a pudingot, majd tegyük vissza a tűzre, és alacsony lángon, kevergetve főzzük sűrűre. Hagyjuk kihűlni.
3. Egy 20x30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral (vagy kenjük ki zsiradékkal). Az egyik tésztát nyújtsuk a tepsi méretére, tegyük bele, szurkáljuk meg villával, és toljuk 180 °C-ra előmelegített sütőbe 10 percre.
4. Ezután szórjuk meg a darált dió felével, osszuk el a rajta a tölteléket, és hintsük rá a többi diót. Nyújtsuk ki a másik tésztalapot is a tepsi méretére, és fedjük be vele a tölteléket. Szurkáljuk meg villával úgy, hogy egészen a tepsi aljáig leszúrunk, majd kenjük meg a felvert tojással. Toljuk vissza a 180 °C-os sütőbe további kb. 35 percre. Teljes hűlés után szeleteljük fel.
Tipp: Darált dió helyett zsemlemorzsát vagy édes morzsát is használhatunk.
Elkészítési idő: 45 perc + hűlési, dermesztési idő
1 csomag konyhakész, hűtött, sütőpapírra feltekert leveles tészta (270 g)
kevés olaj
1 db tojás
320 g félzsíros túró
1 púpozott evőkanál tejföl
75 g porcukor
120 g cseresznye
1 tasak instant zselatin fix
porcukor a díszítéshez
1. A leveles tésztát tekerjük ki, és a rövidebb oldala mentén vágjuk 16 db egyenlő szélességű csíkra. A habroló/cannoli csöveket olajozzuk be, és 2-2 tésztacsíkot tekerjünk rájuk úgy, hogy kissé fedjék egymást. Az illesztéseket jól nyomjuk össze. Kenjük le a rolókat egy kevés vízzel hígított, felvert tojással, és sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe.
2. Tegyük a tepsit 190 °C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 16-18 perc alatt süssük aranysárgára a rolókat. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, majd óvatosan húzzuk le a csövekről, és hagyjuk teljesen kihűlni.
3. A túrót törjük át, keverjük ki a tejföllel és a porcukorral. A cseresznyét szárazzuk le, mossuk meg, magozzuk ki, és vágjuk kis darabokra. Turmixgéppel vagy késes aprítóval dolgozzuk hozzá a túrókrémhez, majd keverjük bele a zselatin fixet is. Tegyük hűtőbe 30-40 percre, hogy a krém megszilárduljon.
4. Kanalazzuk a krémet habzsákba, és nyomjuk a rolókba. Tálaljuk porcukorral meghintve.
Tipp: A rolókat előző nap is elkészíthetjük, de csak tálalás előtt töltsük be a krémmel.
Elkészítési idő: 20 perc + hűlési idő
200 g cseresznye
100 g porcukor
2 tasak vaníliás cukor
120 ml hideg habtejszín
350 g mascarpone
180 g zabkeksz
mentalevelek a díszítéshez
1. A cseresznyét szárazzuk le, mossuk meg, magozzuk ki, majd tegyük egy kis lábasba, és lassú tűzön kezdjük el melegíteni, hogy levet engedjen. Keverjünk hozzá 20 g cukrot és az egyik tasak vaníliás cukrot, és hagyjuk addig a tűzön, amíg a cukor felolvad. Húzzuk le, és hagyjuk teljesen kihűlni.
2. A hideg habtejszínt verjük fel habbá. A mascarponét keverjük ki a többi cukorral és a másik tasak vaníliás cukorral, majd forgassuk össze a tejszínhabbal.
3. A zabkekszet törjük vagy daráljuk morzsás állagúra. 4 desszertes pohár aljába tegyünk a kekszmorzsából, majd rétegezzük a krémmel. A tetejére kanalazzuk rá a cseresznyét, és ezt is szórjuk meg egy kevés kekszmorzsával. Díszítsük mentalevelekkel.
Tipp: Zabkeksz helyett babapiskótával is elkészíthetjük.
Elkészítési idő: 80 perc + hűlési idő
Hozzávalók (8 szelethez, egy kb. 20 cm átmérőjű kerek formához):
4 db tojás
1 csipet só
80 g cukor
100 g liszt
200 ml hideg habtejszín
1 csomag habfixáló
250 g mascarpone
2 teáskanál rumaroma
70 g porcukor
150 g cseresznye + a díszítéshez
1. A tésztához válasszuk szét a tojásokat. A fehérjéket a sóval kezdjük el felverni, majd adjuk hozzá a cukor felét, és verjük közepesen kemény habbá. A tojássárgájákat a többi cukorral verjük 2-3 percen keresztül. Forgassuk hozzá spatulával a tojásfehérjehabot, majd keverjük bele az átszitált lisztet is.
2. A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, és simítsuk bele a tésztát. Tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és süssük tűpróbáig (kb. 30-35 perc). Kapcsoljuk ki a sütőt, nyissuk résnyire a sütőajtót, és hagyjuk langyosra hűlni a piskótát. Ezután vágjuk körbe, vegyük ki a formából, és rácson hagyjuk kihűlni. A kihűlt piskótát vízszintesen vágjuk 2 lapra.
3. A tejszínből a habfixálóval verjünk habot, és osszuk ketté. A mascarponét keverjük simára a rumaromával és a porcukorral, majd forgassuk hozzá a tejszínhab felét. Kenjük meg vele az alsó tortalapot.
4. A cseresznyét szárazzuk le, mossuk meg, magozzuk ki, és körkörösen rakjuk ki vele a krémet. Tegyük rá a másik tortalapot, majd a torta tetejét és oldalát vékonyan vonjuk be a félretett tejszínhabbal. Díszítsük a torta tetejét megmosott, szárazra törölt cseresznyeszemekkel.
Tippek: Kakaós piskótával is elkészíthetjük a tortát. Rum helyett a piskótalapokat meglocsolhatjuk egy kevés cseresznyelikőrrel.