FAZÉK

Szerző N.T.

Létrehozva: 2024.06.24.

Unod a lekvárt? Ezeket a sütiket sütheted meg a nyári idénygyümölcsökből

A nyár kedvelt szezongyümölcse a cseresznye, amit nem csak a fáról, frissen szedve jó fogyasztani, hanem hűsítő desszertekben is. Összegyűjtöttünk néhány egyszerű és finom sütemény receptet.

Cseresznyés gyümölcstorta 

Elkészítési idő: 80 perc + hűlési idő

Hozzávalók (10-12 szelethez, egy kb. 28 cm átmérőjű kerek formához):

A tésztához:

3 db tojás 
120 g cukor 
1 tasak vaníliás cukor 
50 ml olaj 
120 g liszt 
½ tasak sütőpor 
1 nagy csipet só 
vaj vagy margarin a forma kikenéséhez, liszt a forma beszórásához

A krémhez:

300 ml tej 
1 tasak vaníliás pudingpor 
100 g porcukor
50 g vaj vagy margarin

A tetejére:

kb. 300 g cseresznye
1 tasak (12 g) színtelen tortazselé
2-3 evőkanál cukor

1. A tésztához a tojásokat verjük fehéredésig a kétféle cukorral, majd adjuk hozzá az olajat. A lisztet szitáljuk át, keverjük össze a sütőporral és a sóval, majd forgassuk össze a tojásos eleggyel - írja a Fanny magazin

2. A tortaformát alaposan kenjük ki zsiradékkal, és szórjuk be liszttel, a felesleget ütögessük ki. Simítsuk bele a tésztát, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 25-30 perc alatt készre. Hagyjuk kissé hűlni a formában, majd borítsuk rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.

3. A krémhez 100 ml tejben keverjük simára a pudingport. A többi tejet forraljuk fel, csorgassuk hozzá a pudingos tejet, és lassú tűzön, folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre. Húzzuk le a tűzről, takarjuk le frissen tartó fóliával, és hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, habverővel dolgozzuk bele a porcukrot és a szobahőmérsékletű vajat vagy margarint.

4. A kihűlt piskótára halmozzuk rá a pudingos krémet, simítsuk el. A cseresznyét szárazzuk le, mossuk meg, a szemeket vágjuk ketté, és óvatosan távolítsuk el a magokat. Rakjuk ki a felezett gyümölcsökkel a torta tetejét.

5. A tortazselét a cukorral és 250 ml vízzel keverjük össze egy kis lábasban. Forraljuk fel, majd folyamatos keverés mellett főzzük 1 percet. Húzzuk le a tűzről, néhányszor keverjük meg, majd amikor sűrűsödni kezd, csorgassuk a gyümölcsre. Tegyük a tortát 1-2 órára hűtőbe, mentalevelekkel díszíthetjük.

Tipp: Tejszínes vagy puncs ízű pudingporral is elkészíthetjük.

Cseresznyés gyümölcstorta 

Omlós cseresznyés-vaníliás pite 

Elkészítési idő: 80 perc + hűlési, pihentetési idő

Hozzávalók (kb. 12-15 szelethez):

A tésztához:

500 g búzaliszt
200 g vaj vagy margarin
1/2 tasak sütőpor 
120 g cukor
2 db tojássárgája
kb. 80 g tejföl

A töltelékhez és az összeállításhoz:

1,5 kg cseresznye 
150 g cukor 
2 tasak vaníliás pudingpor 
50 g darált dió 
1 db tojás a kenéshez

1. A tésztához a lisztben morzsoljuk el a hideg, kis kockákra vágott zsiradékot. Adjuk hozzá a sütőport, a cukrot, a tojássárgájákat, és közben kezdjük el összegyúrni. Kanalazzuk hozzá a tejfölt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Osszuk ketté, és frissen tartó fóliába csomagolva tegyük hűtőbe legalább 30 percre. 

2. A töltelékhez a cseresznyét szárazzuk le, mossuk meg, magozzuk ki, majd tegyük egy lábasba. Öntsünk alá egy ujjnyi vizet, adjuk hozzá a cukrot, majd lassú tűzön, kevergetve főzzük puhára. Közben a vaníliás pudingport keverjük simára kb. 150 ml vízben. A lábast húzzuk le a tűzről, keverjük el benne a pudingot, majd tegyük vissza a tűzre, és alacsony lángon, kevergetve főzzük sűrűre. Hagyjuk kihűlni.

3. Egy 20x30 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral (vagy kenjük ki zsiradékkal). Az egyik tésztát nyújtsuk a tepsi méretére, tegyük bele, szurkáljuk meg villával, és toljuk 180 °C-ra előmelegített sütőbe 10 percre.

4. Ezután szórjuk meg a darált dió felével, osszuk el a rajta a tölteléket, és hintsük rá a többi diót. Nyújtsuk ki a másik tésztalapot is a tepsi méretére, és fedjük be vele a tölteléket. Szurkáljuk meg villával úgy, hogy egészen a tepsi aljáig leszúrunk, majd kenjük meg a felvert tojással. Toljuk vissza a 180 °C-os sütőbe további kb. 35 percre. Teljes hűlés után szeleteljük fel.

Tipp: Darált dió helyett zsemlemorzsát vagy édes morzsát is használhatunk.

Cseresznyetöltelékes rolók 

Elkészítési idő: 45 perc + hűlési, dermesztési idő

Hozzávalók (8 darabhoz):

1 csomag konyhakész, hűtött, sütőpapírra feltekert leveles tészta (270 g) 
kevés olaj 
1 db tojás 
320 g félzsíros túró 
1 púpozott evőkanál tejföl 
75 g porcukor 
120 g cseresznye 
1 tasak instant zselatin fix 
porcukor a díszítéshez

1. A leveles tésztát tekerjük ki, és a rövidebb oldala mentén vágjuk 16 db egyenlő szélességű csíkra. A habroló/cannoli csöveket olajozzuk be, és 2-2 tésztacsíkot tekerjünk rájuk úgy, hogy kissé fedjék egymást. Az illesztéseket jól nyomjuk össze. Kenjük le a rolókat egy kevés vízzel hígított, felvert tojással, és sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsibe.

2. Tegyük a tepsit 190 °C-ra előmelegített sütőbe, és kb. 16-18 perc alatt süssük aranysárgára a rolókat. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, majd óvatosan húzzuk le a csövekről, és hagyjuk teljesen kihűlni.

3. A túrót törjük át, keverjük ki a tejföllel és a porcukorral. A cseresznyét szárazzuk le, mossuk meg, magozzuk ki, és vágjuk kis darabokra. Turmixgéppel vagy késes aprítóval dolgozzuk hozzá a túrókrémhez, majd keverjük bele a zselatin fixet is. Tegyük hűtőbe 30-40 percre, hogy a krém megszilárduljon.

4. Kanalazzuk a krémet habzsákba, és nyomjuk a rolókba. Tálaljuk porcukorral meghintve.

Tipp: A rolókat előző nap is elkészíthetjük, de csak tálalás előtt töltsük be a krémmel.

Cseresznyetöltelékes rolók 

Cseresznyés sajttorta pohárban

Elkészítési idő: 20 perc + hűlési idő

Hozzávalók (4 pohárhoz):

200 g cseresznye 
100 g porcukor 
2 tasak vaníliás cukor
120 ml hideg habtejszín 
350 g mascarpone 
180 g zabkeksz 
mentalevelek a díszítéshez

1. A cseresznyét szárazzuk le, mossuk meg, magozzuk ki, majd tegyük egy kis lábasba, és lassú tűzön kezdjük el melegíteni, hogy levet engedjen. Keverjünk hozzá 20 g cukrot és az egyik tasak vaníliás cukrot, és hagyjuk addig a tűzön, amíg a cukor felolvad. Húzzuk le, és hagyjuk teljesen kihűlni.

2. A hideg habtejszínt verjük fel habbá. A mascarponét keverjük ki a többi cukorral és a másik tasak vaníliás cukorral, majd forgassuk össze a tejszínhabbal.

3. A zabkekszet törjük vagy daráljuk morzsás állagúra. 4 desszertes pohár aljába tegyünk a kekszmorzsából, majd rétegezzük a krémmel. A tetejére kanalazzuk rá a cseresznyét, és ezt is szórjuk meg egy kevés kekszmorzsával. Díszítsük mentalevelekkel.

Tipp: Zabkeksz helyett babapiskótával is elkészíthetjük.

Cseresznyés sajttorta pohárban 

Cseresznyés-mascarponés torta 

Elkészítési idő: 80 perc + hűlési idő

Hozzávalók (8 szelethez, egy kb. 20 cm átmérőjű kerek formához):

A tésztához:

4 db tojás 
1 csipet só
80 g cukor 
100 g liszt

A krémhez és a díszítéshez:

200 ml hideg habtejszín
1 csomag habfixáló 
250 g mascarpone 
2 teáskanál rumaroma 
70 g porcukor 
150 g cseresznye + a díszítéshez

1. A tésztához válasszuk szét a tojásokat. A fehérjéket a sóval kezdjük el felverni, majd adjuk hozzá a cukor felét, és verjük közepesen kemény habbá. A tojássárgájákat a többi cukorral verjük 2-3 percen keresztül. Forgassuk hozzá spatulával a tojásfehérjehabot, majd keverjük bele az átszitált lisztet is.

2. A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, és simítsuk bele a tésztát. Tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe, és süssük tűpróbáig (kb. 30-35 perc). Kapcsoljuk ki a sütőt, nyissuk résnyire a sütőajtót, és hagyjuk langyosra hűlni a piskótát. Ezután vágjuk körbe, vegyük ki a formából, és rácson hagyjuk kihűlni. A kihűlt piskótát vízszintesen vágjuk 2 lapra.

3. A tejszínből a habfixálóval verjünk habot, és osszuk ketté. A mascarponét keverjük simára a rumaromával és a porcukorral, majd forgassuk hozzá a tejszínhab felét. Kenjük meg vele az alsó tortalapot.

4. A cseresznyét szárazzuk le, mossuk meg, magozzuk ki, és körkörösen rakjuk ki vele a krémet. Tegyük rá a másik tortalapot, majd a torta tetejét és oldalát vékonyan vonjuk be a félretett tejszínhabbal. Díszítsük a torta tetejét megmosott, szárazra törölt cseresznyeszemekkel.

Tippek: Kakaós piskótával is elkészíthetjük a tortát. Rum helyett a piskótalapokat meglocsolhatjuk egy kevés cseresznyelikőrrel.

Cseresznyés-mascarponés torta  

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek