Létrehozva: 2023.06.08.

Cseresznyéből is készülhet isteni lekvár: szuper recepteket mutatunk

Ha már unod a befőttet, itt az ideje, hogy kipróbáld, milyen lekvár készül ebből az isteni gyümölcsből. Hoztunk három szuper receptet!

A cseresznyéből készült lekvár télen isteni hozzávaló lesz a süteményekhez, palacsintába, de édesség helyett, magában fogyasztva is igazi lélekmelegítő. Sokan tartanak tőle, hogy a lédús, bogyós gyümölcsökből lekvárt készítsenek, de ha türelmes vagy, akkor éppen olyan jó lesz az állaga, mint például a szilvalekváré. A titok nyitja, hogy érdemes egy kis pektint tenni a gyümölcshöz, így hamarabb besűrűsödik a lekvár. Ehhez vásárolhatsz is pektint, de ha kilónként egy darab almát teszel a lekvárhoz, máris hamarabb sűrűsödik be. Mutatunk három receptet, a különlegestől az egyszerűig!

Hands,Holding,Wicker,Basket,With,Fresh,Ripe,Berries
Nem csak befőttet érdemes készíteni belőle! Fotó: Alter-ego / Shutterstock

Natúr cseresznyelekvár

Cooked,Homemade,Cherry,Jam,In,Glass,Jar,On,White,Wooden
Fűszerezés nélkül is isteni! Fotó: Jurga Jot / Shutterstock

Hozzávalók: 

  • 1,5 kg cseresznye
  • 2 citrom reszelt héja (bio)
  • 50 dkg cukor
  • 2 szem alma

Elkészítés:

  • Alaposan mosd meg a cseresznyét, magozd ki, majd vágd félbe a szemeket. Tedd egy nagy tálba, szórd rá a cukrot, a citrom reszelt héját, és keverd át az egészet. Hagyd állni fél órát; ezalatt rengeteg levet fog ereszteni. 
  • Botmixerrel vagy krumplinyomóval törd össze a gyümölcsöt, majd tedd fel egy fazékban, és közepes lángon kezdd le főzni. Vágd kockákra az almákat, add hozzá, és főzd együtt őket, míg be nem sűrűsödik a lekvár. Ha elérte a megfelelő sűrűséget, szedd csírátlanított befőttesüvegekbe, és szárazdunsztban hagyd kihűlni.

Csokoládés cseresznyelekvár

Homemade,Organic,Sour,Cherries,Preserve
Fantasztikus lesz egy kis csokival megbolondítva! Fotó: Elzbieta Sekowska / Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 kg cseresznye (magozott)
  • 35 dkg cukor
  • 15 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 1 tasak dzsemfix

Elkészítés:

  • Tedd a cseresznyét egy nagy fazékba, szórd rá a cukrot, a dzsemfixet, majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett forrald fel. Főzd öt percig, majd botmixerrel pürésítsd egy kicsit. 
  • Ezután hozzáadhatod a darabokra tört csokit, és forralj rajta még egyet. Forrón szedd sterilizált üvegekbe, száraz dunsztban hűtsd ki őket.

Vörösboros cseresznyelekvár

Soft,Focus,On,A,Ladle,And,A,Glass,Jar,In
Vörösborral pikáns ízű lesz a cseresznyelekvár. Fotó: Taras Grebinets / Shutterstock

Hozzávalók

  • 1 kg cseresznye
  • 1 citrom leve
  • fél kg cukor
  • 2,5 dl vörösbor
  • 1 csomag dzsemfix

Elkészítés:

  • A kimagozott cseresznyét tedd egy tálba, szórd meg a cukorral, alaposan keverd össze. Várj fél órát, hogy levet engedjen. Törd össze a gyümölcsöt, majd tedd fel főni.
  • Lassú tűzön főzd, és ha felforrt, add hozzá a vörösbort és egy citrom kifacsart levét. Ha újra felforrt, hagyd pár percet főni, majd keverd bele a dzsemfixet, forrald még öt percig. A forró lekvárt töltsd csírátlanított üvegekbe.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek