RETRO RÁDIÓ

Cseresznyéből is készülhet isteni lekvár: szuper recepteket mutatunk

Létrehozva2023. 06. 08. 12:00

Ha már unod a befőttet, itt az ideje, hogy kipróbáld, milyen lekvár készül ebből az isteni gyümölcsből. Hoztunk három szuper receptet!

A cseresznyéből készült lekvár télen isteni hozzávaló lesz a süteményekhez, palacsintába, de édesség helyett, magában fogyasztva is igazi lélekmelegítő. Sokan tartanak tőle, hogy a lédús, bogyós gyümölcsökből lekvárt készítsenek, de ha türelmes vagy, akkor éppen olyan jó lesz az állaga, mint például a szilvalekváré. A titok nyitja, hogy érdemes egy kis pektint tenni a gyümölcshöz, így hamarabb besűrűsödik a lekvár. Ehhez vásárolhatsz is pektint, de ha kilónként egy darab almát teszel a lekvárhoz, máris hamarabb sűrűsödik be. Mutatunk három receptet, a különlegestől az egyszerűig!

Hands,Holding,Wicker,Basket,With,Fresh,Ripe,Berries
Nem csak befőttet érdemes készíteni belőle! Fotó: Alter-ego / Shutterstock

Natúr cseresznyelekvár

Cooked,Homemade,Cherry,Jam,In,Glass,Jar,On,White,Wooden
Fűszerezés nélkül is isteni! Fotó: Jurga Jot / Shutterstock

Hozzávalók: 

  • 1,5 kg cseresznye
  • 2 citrom reszelt héja (bio)
  • 50 dkg cukor
  • 2 szem alma

Elkészítés:

  • Alaposan mosd meg a cseresznyét, magozd ki, majd vágd félbe a szemeket. Tedd egy nagy tálba, szórd rá a cukrot, a citrom reszelt héját, és keverd át az egészet. Hagyd állni fél órát; ezalatt rengeteg levet fog ereszteni. 
  • Botmixerrel vagy krumplinyomóval törd össze a gyümölcsöt, majd tedd fel egy fazékban, és közepes lángon kezdd le főzni. Vágd kockákra az almákat, add hozzá, és főzd együtt őket, míg be nem sűrűsödik a lekvár. Ha elérte a megfelelő sűrűséget, szedd csírátlanított befőttesüvegekbe, és szárazdunsztban hagyd kihűlni.

Csokoládés cseresznyelekvár

Homemade,Organic,Sour,Cherries,Preserve
Fantasztikus lesz egy kis csokival megbolondítva! Fotó: Elzbieta Sekowska / Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 kg cseresznye (magozott)
  • 35 dkg cukor
  • 15 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 1 tasak dzsemfix

Elkészítés:

  • Tedd a cseresznyét egy nagy fazékba, szórd rá a cukrot, a dzsemfixet, majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett forrald fel. Főzd öt percig, majd botmixerrel pürésítsd egy kicsit. 
  • Ezután hozzáadhatod a darabokra tört csokit, és forralj rajta még egyet. Forrón szedd sterilizált üvegekbe, száraz dunsztban hűtsd ki őket.

Vörösboros cseresznyelekvár

Soft,Focus,On,A,Ladle,And,A,Glass,Jar,In
Vörösborral pikáns ízű lesz a cseresznyelekvár. Fotó: Taras Grebinets / Shutterstock

Hozzávalók

  • 1 kg cseresznye
  • 1 citrom leve
  • fél kg cukor
  • 2,5 dl vörösbor
  • 1 csomag dzsemfix

Elkészítés:

  • A kimagozott cseresznyét tedd egy tálba, szórd meg a cukorral, alaposan keverd össze. Várj fél órát, hogy levet engedjen. Törd össze a gyümölcsöt, majd tedd fel főni.
  • Lassú tűzön főzd, és ha felforrt, add hozzá a vörösbort és egy citrom kifacsart levét. Ha újra felforrt, hagyd pár percet főni, majd keverd bele a dzsemfixet, forrald még öt percig. A forró lekvárt töltsd csírátlanított üvegekbe.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.