
Cseresznyéből is készülhet isteni lekvár: szuper recepteket mutatunk
Ha már unod a befőttet, itt az ideje, hogy kipróbáld, milyen lekvár készül ebből az isteni gyümölcsből. Hoztunk három szuper receptet!
A cseresznyéből készült lekvár télen isteni hozzávaló lesz a süteményekhez, palacsintába, de édesség helyett, magában fogyasztva is igazi lélekmelegítő. Sokan tartanak tőle, hogy a lédús, bogyós gyümölcsökből lekvárt készítsenek, de ha türelmes vagy, akkor éppen olyan jó lesz az állaga, mint például a szilvalekváré. A titok nyitja, hogy érdemes egy kis pektint tenni a gyümölcshöz, így hamarabb besűrűsödik a lekvár. Ehhez vásárolhatsz is pektint, de ha kilónként egy darab almát teszel a lekvárhoz, máris hamarabb sűrűsödik be. Mutatunk három receptet, a különlegestől az egyszerűig!

Natúr cseresznyelekvár

Hozzávalók:
- 1,5 kg cseresznye
- 2 citrom reszelt héja (bio)
- 50 dkg cukor
- 2 szem alma
Elkészítés:
- Alaposan mosd meg a cseresznyét, magozd ki, majd vágd félbe a szemeket. Tedd egy nagy tálba, szórd rá a cukrot, a citrom reszelt héját, és keverd át az egészet. Hagyd állni fél órát; ezalatt rengeteg levet fog ereszteni.
- Botmixerrel vagy krumplinyomóval törd össze a gyümölcsöt, majd tedd fel egy fazékban, és közepes lángon kezdd le főzni. Vágd kockákra az almákat, add hozzá, és főzd együtt őket, míg be nem sűrűsödik a lekvár. Ha elérte a megfelelő sűrűséget, szedd csírátlanított befőttesüvegekbe, és szárazdunsztban hagyd kihűlni.
Csokoládés cseresznyelekvár

Hozzávalók:
- 1 kg cseresznye (magozott)
- 35 dkg cukor
- 15 dkg jó minőségű étcsokoládé
- 1 tasak dzsemfix
Elkészítés:
- Tedd a cseresznyét egy nagy fazékba, szórd rá a cukrot, a dzsemfixet, majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett forrald fel. Főzd öt percig, majd botmixerrel pürésítsd egy kicsit.
- Ezután hozzáadhatod a darabokra tört csokit, és forralj rajta még egyet. Forrón szedd sterilizált üvegekbe, száraz dunsztban hűtsd ki őket.
Vörösboros cseresznyelekvár

Hozzávalók
- 1 kg cseresznye
- 1 citrom leve
- fél kg cukor
- 2,5 dl vörösbor
- 1 csomag dzsemfix
Elkészítés:
- A kimagozott cseresznyét tedd egy tálba, szórd meg a cukorral, alaposan keverd össze. Várj fél órát, hogy levet engedjen. Törd össze a gyümölcsöt, majd tedd fel főni.
- Lassú tűzön főzd, és ha felforrt, add hozzá a vörösbort és egy citrom kifacsart levét. Ha újra felforrt, hagyd pár percet főni, majd keverd bele a dzsemfixet, forrald még öt percig. A forró lekvárt töltsd csírátlanított üvegekbe.






