A cseresznyéből készült lekvár télen isteni hozzávaló lesz a süteményekhez, palacsintába, de édesség helyett, magában fogyasztva is igazi lélekmelegítő. Sokan tartanak tőle, hogy a lédús, bogyós gyümölcsökből lekvárt készítsenek, de ha türelmes vagy, akkor éppen olyan jó lesz az állaga, mint például a szilvalekváré. A titok nyitja, hogy érdemes egy kis pektint tenni a gyümölcshöz, így hamarabb besűrűsödik a lekvár. Ehhez vásárolhatsz is pektint, de ha kilónként egy darab almát teszel a lekvárhoz, máris hamarabb sűrűsödik be. Mutatunk három receptet, a különlegestől az egyszerűig!
Natúr cseresznyelekvár
Hozzávalók:
1,5 kg cseresznye
2 citrom reszelt héja (bio)
50 dkg cukor
2 szem alma
Elkészítés:
Alaposan mosd meg a cseresznyét, magozd ki, majd vágd félbe a szemeket. Tedd egy nagy tálba, szórd rá a cukrot, a citrom reszelt héját, és keverd át az egészet. Hagyd állni fél órát; ezalatt rengeteg levet fog ereszteni.
Botmixerrel vagy krumplinyomóval törd össze a gyümölcsöt, majd tedd fel egy fazékban, és közepes lángon kezdd le főzni. Vágd kockákra az almákat, add hozzá, és főzd együtt őket, míg be nem sűrűsödik a lekvár. Ha elérte a megfelelő sűrűséget, szedd csírátlanított befőttesüvegekbe, és szárazdunsztban hagyd kihűlni.
Csokoládés cseresznyelekvár
Hozzávalók:
1 kg cseresznye (magozott)
35 dkg cukor
15 dkg jó minőségű étcsokoládé
1 tasak dzsemfix
Elkészítés:
Tedd a cseresznyét egy nagy fazékba, szórd rá a cukrot, a dzsemfixet, majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett forrald fel. Főzd öt percig, majd botmixerrel pürésítsd egy kicsit.
Ezután hozzáadhatod a darabokra tört csokit, és forralj rajta még egyet. Forrón szedd sterilizált üvegekbe, száraz dunsztban hűtsd ki őket.
Vörösboros cseresznyelekvár
Hozzávalók
1 kg cseresznye
1 citrom leve
fél kg cukor
2,5 dl vörösbor
1 csomag dzsemfix
Elkészítés:
A kimagozott cseresznyét tedd egy tálba, szórd meg a cukorral, alaposan keverd össze. Várj fél órát, hogy levet engedjen. Törd össze a gyümölcsöt, majd tedd fel főni.
Lassú tűzön főzd, és ha felforrt, add hozzá a vörösbort és egy citrom kifacsart levét. Ha újra felforrt, hagyd pár percet főni, majd keverd bele a dzsemfixet, forrald még öt percig. A forró lekvárt töltsd csírátlanított üvegekbe.