A lekvárfőzési szezon az eperrel kezdődik. De hogyan lehet egyszerűen és olcsón ebből a finom gyümölcsből befőzni? Manapság nem szokás agyonfőzni és telecukrozni sem, valamint a tartósítóval is csínján lehet bánni. Lehet készíteni lekvárt pektinnel, zselatinnal, és citromlével is. Takarékosabb lesz és isteni finom is, ha kevesebb cukrot teszel bele és a végén kisebb üvegbe töltöd bele a kész lekvárt - így takarékosabban tudod a tél során felhasználni, hiszen sokkal kevesebb lesz az üvegbe beleromló maradék. Mi most egy szuper és viszonylag olcsó eperlekvár receptjét mutatjuk meg:
Hozzávalók:
3 kg friss eper
30 dkg cukor vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítő
1 citrom leve
3 ek zselatin vagy 1,5 ek pektin
1 pici Na-benzonát, de elhagyható
Így készítsd el:
Az epret váltott vízben mosd át, de ne áztasd szét, és csöpögtesd le. Távolítsd el a szárát és a csumáját.
Tedd a megtisztított epret egy lábosba és kezdd el főzni. Kevergesd és közben törögesd össze a gyümölcsöt.
Amint felforr, add hozzá a cukrot. Vegyél belőle ki egy keveset és egy tálban add hozzá a pektint vagy zselatint, majd öntsd hozzá a többi eperhez. Add hozzá a citromlevet, és forralj rajta még egyet. Zárd el alatta a gázt.
Merd sterilizált apró üvegekbe a lekvárt úgy, hogy tele legyen az üveg. Tekerd rá szorosan a tetejét, és állítsd fejre mindet. Így hagyd kihűlni, száraz dunsztban. Az üvegeket plédek közé csomagold.
Másnap fordítsd őket vissza és mehetnek is a kamrába.