Létrehozva: 2023.05.24.

Íme az olcsó eperlekvár receptje, amit még a nagyi is megirigyelne

Induljon a befőzési szezon eperlekvárral! Ez a néhány ötlet segít, hogy ne maradjon üres a pénztárcád.

Szerző Sors Edina

A lekvárfőzési szezon az eperrel kezdődik. De hogyan lehet egyszerűen és olcsón ebből a finom gyümölcsből befőzni? Manapság nem szokás agyonfőzni és telecukrozni sem, valamint a tartósítóval is csínján lehet bánni.  Lehet készíteni lekvárt pektinnel, zselatinnal, és citromlével is. Takarékosabb lesz és isteni finom is, ha kevesebb cukrot teszel bele és a végén kisebb üvegbe töltöd bele a kész lekvárt - így takarékosabban tudod a tél során felhasználni, hiszen sokkal kevesebb lesz az üvegbe beleromló maradék. Mi most egy szuper és viszonylag olcsó eperlekvár receptjét mutatjuk meg:

Top,View,,Close,Up:,Strawberry,Jam,In,Making,Progress,Boiling.
Fotó: DimaSid / shutterstock

Hozzávalók:

  • 3 kg friss eper
  • 30 dkg cukor vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítő 
  • 1 citrom leve
  • 3 ek zselatin vagy 1,5 ek pektin
  • 1 pici Na-benzonát, de elhagyható

Így készítsd el:

  1. Az epret váltott vízben mosd át, de ne áztasd szét, és csöpögtesd le. Távolítsd el a szárát és a csumáját.
  2. Tedd a megtisztított epret egy lábosba és kezdd el főzni. Kevergesd és közben törögesd össze a gyümölcsöt. 
  3. Amint felforr, add hozzá a cukrot. Vegyél belőle ki egy keveset és egy tálban add hozzá a pektint vagy zselatint, majd öntsd hozzá a többi eperhez. Add hozzá a citromlevet, és forralj rajta még egyet. Zárd el alatta a gázt. 
  4. Merd sterilizált apró üvegekbe a lekvárt úgy, hogy tele legyen az üveg. Tekerd rá szorosan a tetejét, és állítsd fejre mindet. Így hagyd kihűlni, száraz dunsztban. Az üvegeket plédek közé csomagold. 
  5. Másnap fordítsd őket vissza és mehetnek is a kamrába.

Jó étvágyat!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek