Létrehozva: 2023.05.22.

Kétszer annyi ideig marad friss az eper a hűtőben, ha beveted ezt a trükköt

Beindult az eperszezon, és már minden piacon lehet kapni ezt az édes, finom tavaszi gyümölcsöt. Ám nincs bosszantóbb, mint amikor a drága eper pár nap alatt megromlik a hűtőben.

Idén hűvösen indult a május, így még várnunk kell arra, hogy teremni kezdjen az eper; de hamarosan lehet rá számítani, hogy olcsóbb lesz a piacokon, üzletekben, és megnyitnak az eperföldek „Szedd magad!” akciói is. A friss epernél nincs finomabb, mégis előfordulhat, hogy egy körben nem fogy el. Ez a gyümölcs azonban gyorsan romlik, már másnapra puha, bolyhos, esetleg penészes lehet, még akkor is, ha a hűtőben tárolod. Néhány trükkel azonban hosszabb ideig is eltarthatod, méghozzá fagyasztás nélkül.

Gyorsan megromlik az eper, még a hűtőben is. Fotó: Pixabay.com

1. Csak a legszebbeket tárold

A frissen szedett vagy vásárolt epret szemenként nézd át, szedd ki, ami puha vagy sérült, és ezeket minél előbb egyétek meg. Tárolásra csak a teljesen ép szemeket tedd félre! Ha penészeset találsz köztük, azt a szemet dobd ki, nem elég kivágni a penészes részeket.

2. Semmi mosás!

Azokat az eperszemeket, amiket szeretnél későbbre eltenni, ne mosd meg, így sokkal tovább eláll, mintha vizet kapna.

3. Egyből tedd a hűtőbe

Bár mutatós az étkezőasztalon vagy a konyhapulton álló gyümölcsös tál, ami telis-tele van eperrel, ezt a kényes gyümölcsöt csak akkor hagyd szobahőmérsékleten, ha biztos vagy benne, hogy pár órán belül el fogjátok fogyasztani az egészet. Amit későbbre szánsz, azonnal tedd be a hűtőbe, ahogy hazavitted.

4. Ne legyenek egymás hegyén-hátán

Nem mindegy, hogyan pihennek a hűtőszekrényben az eprek, hiszen könnyen sérülnek a szemek, ezért nem ajánlott ömlesztve tárolni őket például egy dobozban, hiszen a súlyuk miatt egymást megtörik, és a sérült gyümölcs könnyebben romlik. Fogj egy jól záródó műanyag dobozt, béleld ki papírtörlővel, amire egyenként helyezd rá a mosatlan eperszemeket. Ha több rétegben szeretnéd belepakolni őket, minden réteg közé tegyél egy darab papírtörlőt; ez fel fogja szívni a nedvességet, és megakadályozza a romlást.

5. Hívd segítségül az almaecetet

Hosszabb ideig eláll az eper, ha kap egy kis almaecetes fürdőt. Fogj egy nagy tálat, keverj össze benne 8 rész vizet 1 rész almaecettel, és tedd bele az epreket. Hagyd ázni 4-5 percig, majd vedd ki a szemeket, és alaposan öblítsd le folyó vízzel. 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek