RETRO RÁDIÓ

Kétszer annyi ideig marad friss az eper a hűtőben, ha beveted ezt a trükköt

Létrehozva2023. 05. 22. 12:30

Beindult az eperszezon, és már minden piacon lehet kapni ezt az édes, finom tavaszi gyümölcsöt. Ám nincs bosszantóbb, mint amikor a drága eper pár nap alatt megromlik a hűtőben.

Idén hűvösen indult a május, így még várnunk kell arra, hogy teremni kezdjen az eper; de hamarosan lehet rá számítani, hogy olcsóbb lesz a piacokon, üzletekben, és megnyitnak az eperföldek „Szedd magad!” akciói is. A friss epernél nincs finomabb, mégis előfordulhat, hogy egy körben nem fogy el. Ez a gyümölcs azonban gyorsan romlik, már másnapra puha, bolyhos, esetleg penészes lehet, még akkor is, ha a hűtőben tárolod. Néhány trükkel azonban hosszabb ideig is eltarthatod, méghozzá fagyasztás nélkül.

Gyorsan megromlik az eper, még a hűtőben is. Fotó: Pixabay.com

1. Csak a legszebbeket tárold

A frissen szedett vagy vásárolt epret szemenként nézd át, szedd ki, ami puha vagy sérült, és ezeket minél előbb egyétek meg. Tárolásra csak a teljesen ép szemeket tedd félre! Ha penészeset találsz köztük, azt a szemet dobd ki, nem elég kivágni a penészes részeket.

2. Semmi mosás!

Azokat az eperszemeket, amiket szeretnél későbbre eltenni, ne mosd meg, így sokkal tovább eláll, mintha vizet kapna.

3. Egyből tedd a hűtőbe

Bár mutatós az étkezőasztalon vagy a konyhapulton álló gyümölcsös tál, ami telis-tele van eperrel, ezt a kényes gyümölcsöt csak akkor hagyd szobahőmérsékleten, ha biztos vagy benne, hogy pár órán belül el fogjátok fogyasztani az egészet. Amit későbbre szánsz, azonnal tedd be a hűtőbe, ahogy hazavitted.

4. Ne legyenek egymás hegyén-hátán

Nem mindegy, hogyan pihennek a hűtőszekrényben az eprek, hiszen könnyen sérülnek a szemek, ezért nem ajánlott ömlesztve tárolni őket például egy dobozban, hiszen a súlyuk miatt egymást megtörik, és a sérült gyümölcs könnyebben romlik. Fogj egy jól záródó műanyag dobozt, béleld ki papírtörlővel, amire egyenként helyezd rá a mosatlan eperszemeket. Ha több rétegben szeretnéd belepakolni őket, minden réteg közé tegyél egy darab papírtörlőt; ez fel fogja szívni a nedvességet, és megakadályozza a romlást.

5. Hívd segítségül az almaecetet

Hosszabb ideig eláll az eper, ha kap egy kis almaecetes fürdőt. Fogj egy nagy tálat, keverj össze benne 8 rész vizet 1 rész almaecettel, és tedd bele az epreket. Hagyd ázni 4-5 percig, majd vedd ki a szemeket, és alaposan öblítsd le folyó vízzel. 

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.