kulcsár edina
Az ünnep legfinomabb süteménye még azoknak is feladja a leckét, akik rutinosak a konyhában. Sokszor ugyanis hiába minden igyekezet és a legjobb recept, a bejgli szétreped. Ennek azonban nem kell így lennie!
Elképzelhetetlen nélküle a karácsony, hiszen ez a diós- vagy mákos sütemény már nagyanyáink idejében is ott volt az ünnepi asztalon. Azonban nem véletlen, hogy sokan nem merik maguk megsütni, hiszen nincs annál bosszantóbb, mint amikor a bejgli szétreped. Ez a finomság úgy tökéletes, ha márványos, telis-tele van finom töltelékkel – és természetesen, ha egyben marad. Bár a legtöbb családban elfogy akkor is, ha szétreped, a bejgli készítésétől hamar eltántorítja az egyszeri háziasszonyt egy ilyen baleset. Szerencsére megelőzhető a baj, csak néhány apróságra kell odafigyelni – és így garantált, hogy nem lesz csalódás a sütés vége! Összeszedtük néhány pontban, mitől marad egyben a bejgli, és a végére egy receptet is hoztunk!
1. Legyenek jók az arányok
Sokszor a túl sok töltelék miatt fordulhat elő, hogy a bejgli szétreped, hiszen sütéskor a gőzök nem tudnak távozni, a töltelék térfogata egyre nő, és garantált a katasztrófa. Ha fele-fele arányban teszi ki a süteményt a tészta és a töltelék, akkor ez nem fordulhat elő. Arra is érdemes figyelni, hogy ne legyen túl lágy a töltelék, mert ettől is széteshet a bejgli.
2. Fontos a jó tekerés-technika
Van, hogy nem szétreped a tészta, hanem elválik az illesztésnél. Mindig szorosan csavard fel a bejglit, és a végén a tészta szélét csipkedd össze; így biztosabban egyben marad sütés közben. A hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek!
3. Pihentetésből sosem elég
Az élesztőt soha ne futtasd fel, mert kalács jellegűre kelhet tőle a tészta, és ez a sütés közben is okozhat problémákat. Ha összegyúrtad a tésztát, minél többet pihentesd: a legjobb, ha előző este elkészíted, beteszed a hűtőbe, majd másnap formázod meg a bejgliket. Ettől nem csak az állaga és az íze lesz jobb, de könnyebb lesz vele dolgozni is.
4. Ne nyújtsd túl vékonyra
A pihentetett tésztát legfeljebb 3-4 mm vastag, téglalap alakra nyújtsd, és figyelj, hogy ne vékonyodjon el nagyon, hiszen emiatt is lehet, hogy később, sütés közben a bejgli szétreped.
5. Óvatosan a töltelékkel!
Sokszor észre se veszed, de a tészta megsérülhet akkor is, amikor rákened a tölteléket; óvatosan dolgozz! Fontos, hogy mindig kihűlt töltelékkel dolgozz.
Tökéletes bejgli recept
Hozzávalók:
Elkészítés:
Mákos töltelék:
Hozzávalók:
Elkészítés:
Diós töltelék:
Hozzávalók:
Elkészítés: