
Soha többet nem reped meg a bejgli, fantasztikus ez a trükk
Az ünnep legfinomabb süteménye még azoknak is feladja a leckét, akik rutinosak a konyhában. Sokszor ugyanis hiába minden igyekezet és a legjobb recept, a bejgli szétreped. Ennek azonban nem kell így lennie!
Elképzelhetetlen nélküle a karácsony, hiszen ez a diós- vagy mákos sütemény már nagyanyáink idejében is ott volt az ünnepi asztalon. Azonban nem véletlen, hogy sokan nem merik maguk megsütni, hiszen nincs annál bosszantóbb, mint amikor a bejgli szétreped. Ez a finomság úgy tökéletes, ha márványos, telis-tele van finom töltelékkel – és természetesen, ha egyben marad. Bár a legtöbb családban elfogy akkor is, ha szétreped, a bejgli készítésétől hamar eltántorítja az egyszeri háziasszonyt egy ilyen baleset. Szerencsére megelőzhető a baj, csak néhány apróságra kell odafigyelni – és így garantált, hogy nem lesz csalódás a sütés vége! Összeszedtük néhány pontban, mitől marad egyben a bejgli, és a végére egy receptet is hoztunk!

1. Legyenek jók az arányok
Sokszor a túl sok töltelék miatt fordulhat elő, hogy a bejgli szétreped, hiszen sütéskor a gőzök nem tudnak távozni, a töltelék térfogata egyre nő, és garantált a katasztrófa. Ha fele-fele arányban teszi ki a süteményt a tészta és a töltelék, akkor ez nem fordulhat elő. Arra is érdemes figyelni, hogy ne legyen túl lágy a töltelék, mert ettől is széteshet a bejgli.
2. Fontos a jó tekerés-technika
Van, hogy nem szétreped a tészta, hanem elválik az illesztésnél. Mindig szorosan csavard fel a bejglit, és a végén a tészta szélét csipkedd össze; így biztosabban egyben marad sütés közben. A hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek!

3. Pihentetésből sosem elég
Az élesztőt soha ne futtasd fel, mert kalács jellegűre kelhet tőle a tészta, és ez a sütés közben is okozhat problémákat. Ha összegyúrtad a tésztát, minél többet pihentesd: a legjobb, ha előző este elkészíted, beteszed a hűtőbe, majd másnap formázod meg a bejgliket. Ettől nem csak az állaga és az íze lesz jobb, de könnyebb lesz vele dolgozni is.
4. Ne nyújtsd túl vékonyra
A pihentetett tésztát legfeljebb 3-4 mm vastag, téglalap alakra nyújtsd, és figyelj, hogy ne vékonyodjon el nagyon, hiszen emiatt is lehet, hogy később, sütés közben a bejgli szétreped.
5. Óvatosan a töltelékkel!
Sokszor észre se veszed, de a tészta megsérülhet akkor is, amikor rákened a tölteléket; óvatosan dolgozz! Fontos, hogy mindig kihűlt töltelékkel dolgozz.

Tökéletes bejgli recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 tojás
- 25 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 1,5 dl tejföl
- 5 dkg porcukor
- 1 csipet só
Elkészítés:
- Add hozzá a liszthez a sót, majd keverd el benne villával a puha vajat. Tedd hozzá az összemorzsolt élesztőt, a porcukrot, a tojást és a tejfölt. Alaposan gyúrd össze a tésztát, majd formálj belőle négy cipót – ezeket fóliában vagy zacskóban pihentesd egy éjszakát a hűtőben.
- Nyújtsd a tésztát másnap 3-4 milliméter vastagságú téglalapokra, a széleiket az ujjaddal vékonyítsd el egy kicsit. Egyenletesen oszlasd el rajta a tölteléket, majd a szélét visszahajtva tekerd fel.
- Kend meg a felvert tojással, tedd a sütőpapírral bélelt tepsire, majd szurkáld meg villával a bejgli tetejét, hogy a gőzök távozni tudjanak.
- 175 Celsius fokra előmelegített sütőben süsd őket pirosra. Közben ne nyitogasd a sütőajtót, mert ettől laposak lehetnek a bejglik!

Mákos töltelék:
Hozzávalók:
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg porcukor
- 1 citrom leve és reszelt héja
Elkészítés:
- Alaposan keverd össze a hozzávalókat, majd forrald át. Ha száraz a massza, egy kevés tejet vagy vizet önts hozzá.
- Akkor jó a töltelék, ha még morzsás, de összenyomva már egyben marad. Várd meg, míg kihűl, csak ezután tedd a tésztára.
Diós töltelék:
Hozzávalók:
- 20 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
- 1 csom vaníliás cukor
- kevés tej
Elkészítés:
- Keverd össze a hozzávalókat, majd forrald át, akárcsak a mákos tölteléket. Ha már összeállt, vedd le a tűzről, és ha kihűlt, mehet is a bejglikbe!






