tóth gabi
Idén nagyon sokba kerül a hal, így sokan inkább lemondanak erről az ünnepi finomságról. Pedig az olcsó halászlé nem lehetetlenség; mutatjuk, hogyan tudod elkészíteni úgy, hogy isteni legyen, és ne kerüljön egy vagyonba!
A 2022-es év a halgazdaságokat is sújtotta: az aszály, a magasabb takarmányárak és az infláció miatt szinte aranyárban lehet halat kapni, így az olcsó halászlé csak álom marad. A legnépszerűbb hal az évnek ebben az időszakában a ponty; a szeletelt változat ára akár elérheti a 3700 forintot is kilonként.
Szelet helyett vegyél élő halat
Az élő ponty valamivel olcsóbb: 1800-2000 forint körül alakul, ezért tanácsos inkább ebből vásárolni, ha halászlét is szeretnél beiktatni az ünnepi menübe. A halászlé akkor a legfinomabb, ha sokféle halból készül, de a többi hal ára még ennél is borsosabb, ezért érdemes kizárólag a pontyot felhasználni az ünnepi ételbe.
Érdemes figyelni az akciókat
Van, ahol az élő halat akciósan árulják, érdemes lecsapni rá. Sokszor halastavak, halgazdaságok hirdetnek élő hal vásárt, érdemes megkeresni a Facebook oldalukat, hiszen van, ahol így 1500 forintos kilonkénti áron juthatsz friss, élő pontyhoz; így olcsó halászlé kerülhet az asztalra. Mielőtt azonban a drága kincset eltennéd az ünnepekre, fontos, hogy a fagyasztásnál nagyon észnél kell lenni, hiszen a hal nagyon gyorsan romlik. Fagyasztás előtt gondosan dolgozd fel a halat, legyen konyhakész. Töröld szárazra az előkészített halhúst, majd alufóliára helyezve tedd a mélyhűtőbe. Ez az előfagyasztás, ami a hal méretétől függően 1-3 óra is lehet. Az előfagyasztott halakat vedd ki a mélyhűtőből, majd merítsd őket jeges vízbe. Ismételd meg többször a műveletet: így jégbevonattal látod el a halakat, ami megvédi őket a fagyasztóban lévő mínuszoktól, és megőrzik a frissességüket. Folpackba csomagolva tedd őket a fagyasztóba, felhasználás előtt pedig a hűtőben olvaszd ki őket. Így megmarad az állaguk.
Halászlé recept
Hozzávalók:
Elkészítés: