RETRO RÁDIÓ

Így lehet olcsóbb a karácsonyi halászlé

E. V.
Szerző
E. V.
Létrehozva2022. 12. 16. 12:10

Idén nagyon sokba kerül a hal, így sokan inkább lemondanak erről az ünnepi finomságról. Pedig az olcsó halászlé nem lehetetlenség; mutatjuk, hogyan tudod elkészíteni úgy, hogy isteni legyen, és ne kerüljön egy vagyonba!

A 2022-es év a halgazdaságokat is sújtotta: az aszály, a magasabb takarmányárak és az infláció miatt szinte aranyárban lehet halat kapni, így az olcsó halászlé csak álom marad. A legnépszerűbb hal az évnek ebben az időszakában a ponty; a szeletelt változat ára akár elérheti a 3700 forintot is kilonként. 

A karácsonyi asztal egyik főszereplője a halászlé.
Az olcsó halászlé titka az egész hal. Fotó: Sergii Koval / Shutterstock

Szelet helyett vegyél élő halat

Az élő ponty valamivel olcsóbb: 1800-2000 forint körül alakul, ezért tanácsos inkább ebből vásárolni, ha halászlét is szeretnél beiktatni az ünnepi menübe. A halászlé akkor a legfinomabb, ha sokféle halból készül, de a többi hal ára még ennél is borsosabb, ezért érdemes kizárólag a pontyot felhasználni az ünnepi ételbe.

Érdemes figyelni az akciókat

Van, ahol az élő halat akciósan árulják, érdemes lecsapni rá. Sokszor halastavak, halgazdaságok hirdetnek élő hal vásárt, érdemes megkeresni a Facebook oldalukat, hiszen van, ahol így 1500 forintos kilonkénti áron juthatsz friss, élő pontyhoz; így olcsó halászlé kerülhet az asztalra. Mielőtt azonban a drága kincset eltennéd az ünnepekre, fontos, hogy a fagyasztásnál nagyon észnél kell lenni, hiszen a hal nagyon gyorsan romlik. Fagyasztás előtt gondosan dolgozd fel a halat, legyen konyhakész. Töröld szárazra az előkészített halhúst, majd alufóliára helyezve tedd a mélyhűtőbe. Ez az előfagyasztás, ami a hal méretétől függően 1-3 óra is lehet. Az előfagyasztott halakat vedd ki a mélyhűtőből, majd merítsd őket jeges vízbe. Ismételd meg többször a műveletet: így jégbevonattal látod el a halakat, ami megvédi őket a fagyasztóban lévő mínuszoktól, és megőrzik a frissességüket. Folpackba csomagolva tedd őket a fagyasztóba, felhasználás előtt pedig a hűtőben olvaszd ki őket. Így megmarad az állaguk.

Halászlé recept

Hozzávalók:

  • 1,5 kg ponty
  • 3 liter víz
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • 2 ek olaj
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • ízlés szerint só
Grass,Carp,Fillet
Érdemes eleve a halgazdaságoktól megvenni, figyeld a vásárokat! Fotó: yuda chen / Shutterstock

Elkészítés:

  • Készítsd elő a halakat, majd kockázd fel a hagymát, a paprikát és a paradicsomot.
  • Hevítsd fel az olajat egy fazékban, párold rajta üvegesre a hagymát, majd add hozzá a paradicsomot, paprikát, a pirospaprikát, és párold őket együtt néhány percig.
  • Tedd bele a hal fejét és farkát, majd öntsd fel vízzel. Ezzel készítsd egy alapvelet: főzd 45 percig, majd vedd ki a fejet, farkat, fejtsd le a róla a húst, passzírozd át egy kis lével.
  • Öntsd fel az alapvelet vízzel, ebbe tedd a ponty többi részét, a szeleteket. Fél óra alatt főzd puhára.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.