Létrehozva: 2022.12.16.

Így lehet olcsóbb a karácsonyi halászlé

Idén nagyon sokba kerül a hal, így sokan inkább lemondanak erről az ünnepi finomságról. Pedig az olcsó halászlé nem lehetetlenség; mutatjuk, hogyan tudod elkészíteni úgy, hogy isteni legyen, és ne kerüljön egy vagyonba!

A 2022-es év a halgazdaságokat is sújtotta: az aszály, a magasabb takarmányárak és az infláció miatt szinte aranyárban lehet halat kapni, így az olcsó halászlé csak álom marad. A legnépszerűbb hal az évnek ebben az időszakában a ponty; a szeletelt változat ára akár elérheti a 3700 forintot is kilonként. 

A karácsonyi asztal egyik főszereplője a halászlé.
Az olcsó halászlé titka az egész hal. Fotó: Sergii Koval / Shutterstock

Szelet helyett vegyél élő halat

Az élő ponty valamivel olcsóbb: 1800-2000 forint körül alakul, ezért tanácsos inkább ebből vásárolni, ha halászlét is szeretnél beiktatni az ünnepi menübe. A halászlé akkor a legfinomabb, ha sokféle halból készül, de a többi hal ára még ennél is borsosabb, ezért érdemes kizárólag a pontyot felhasználni az ünnepi ételbe.

Érdemes figyelni az akciókat

Van, ahol az élő halat akciósan árulják, érdemes lecsapni rá. Sokszor halastavak, halgazdaságok hirdetnek élő hal vásárt, érdemes megkeresni a Facebook oldalukat, hiszen van, ahol így 1500 forintos kilonkénti áron juthatsz friss, élő pontyhoz; így olcsó halászlé kerülhet az asztalra. Mielőtt azonban a drága kincset eltennéd az ünnepekre, fontos, hogy a fagyasztásnál nagyon észnél kell lenni, hiszen a hal nagyon gyorsan romlik. Fagyasztás előtt gondosan dolgozd fel a halat, legyen konyhakész. Töröld szárazra az előkészített halhúst, majd alufóliára helyezve tedd a mélyhűtőbe. Ez az előfagyasztás, ami a hal méretétől függően 1-3 óra is lehet. Az előfagyasztott halakat vedd ki a mélyhűtőből, majd merítsd őket jeges vízbe. Ismételd meg többször a műveletet: így jégbevonattal látod el a halakat, ami megvédi őket a fagyasztóban lévő mínuszoktól, és megőrzik a frissességüket. Folpackba csomagolva tedd őket a fagyasztóba, felhasználás előtt pedig a hűtőben olvaszd ki őket. Így megmarad az állaguk.

Halászlé recept

Hozzávalók:

  • 1,5 kg ponty
  • 3 liter víz
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • 2 ek olaj
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • ízlés szerint só
Grass,Carp,Fillet
Érdemes eleve a halgazdaságoktól megvenni, figyeld a vásárokat! Fotó: yuda chen / Shutterstock

Elkészítés:

  • Készítsd elő a halakat, majd kockázd fel a hagymát, a paprikát és a paradicsomot.
  • Hevítsd fel az olajat egy fazékban, párold rajta üvegesre a hagymát, majd add hozzá a paradicsomot, paprikát, a pirospaprikát, és párold őket együtt néhány percig.
  • Tedd bele a hal fejét és farkát, majd öntsd fel vízzel. Ezzel készítsd egy alapvelet: főzd 45 percig, majd vedd ki a fejet, farkat, fejtsd le a róla a húst, passzírozd át egy kis lével.
  • Öntsd fel az alapvelet vízzel, ebbe tedd a ponty többi részét, a szeleteket. Fél óra alatt főzd puhára.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek