Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2022.12.04.

A legjobb tippek, hogy olcsóbb legyen a karácsonyi menü

Senki nem szeretne az ünnepen spórolni, ám rengeteg alapanyagnak az egekbe szökött az ára. Ha ragaszkodsz a megszokott ünnepi ételekhez, néhány trükkel megoldható az olcsó karácsonyi menü.

Nem álom az olcsó karácsonyi menü, még akkor sem, ha minden alapanyagnak egyre magasabb az ára. Sokaknak okoz fejtörést idén, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra, hiszen minden családnak megvan a maga kedvence, amiről nem szívesen mondana le. De nem is feltétlen kell, hiszen néhány trükkel rengeteget lehet spórolni a hozzávalók beszerzésekor, és a főzéskor is. Érdemes figyelni az akciókat, és jó előre megvenni az alapanyagokat, de ezen felül is sokat tehetsz, hogy olyan, olcsó karácsonyi menü kerüljön az asztalra, amit mindenki megszokott és szeret is. Mutatjuk, hogyan lehet spórolni, és azt is, hogyan érdemes variálni a klasszikus recepteken.

Az olcsó karácsonyi menü már az alapanyagok megvásárlásánál eldől.
Az olcsó karácsonyi menü titka a jó helyről beszerzett alapanyagokban rejlik. Fotó: Pixabay.com

Halászlé

A karácsonyi asztal egyik főszereplője a halászlé.
Nem csak olcsóbb, gazdagabb is az élő halból készült halászlé. Fotó: Sergii Koval / Shutterstock

Idén méregdrága a hal, a pontyszelet kilója akár 4000 forint felett is lehet – ezért érdemes inkább élő halat választani, és ha teheted, közvetlenül a termelőtől, halgazdaságtól. Így akár már 1500 forintos kilónkénti áron is hozzájuthatsz a halászlé elengedhetetlen hozzávalójához, a pontyhoz, és így maradhat az olcsó karácsonyi menü része ez a fogás. 

Recept

Hozzávalók (4 személyre)

  • 1 kg ponty
  • 1,5 liter víz
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 tk só
  • ízlés szerint erőspaprika

Elkészítés:

  • Tisztítsd meg a halat, távolítsd el a belsőségeket, majd szeleteld fel a pontyot. Vágd apróra a hagymát, tedd rá a lemosott szeleteket, fejet, farkat, majd szórd rá az őrölt pirospaprikát. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a halat, és add hozzá a csípős paprika felét.
  • Nagy lángon melegítsd forrásig, majd lassú tűzön főzd. Figyelem, kevergetni nem szabad, mert összetörnek a halszeletek! Rázogasd az edényt, forgasd, hogy ne égjen le a halászlé.
  • 20 perc főzés után vedd vissza a lángot, hogy éppen csak gyöngyözzön a hallé, majd fűszerezd, ha még szükséges, és ha van ikra vagy haltej, most add hozzá. További 10 percig főzd, míg teljesen elkészül.

 

Töltött káposzta

Töltött Káposzta
Érdemes figyelni az akciókat, olcsóbb húsból is finom a töltött káposzta! Fotó:  Shutterstock

Idén a legtöbb háziasszony a savanyú káposzta árára panaszkodik, ezért sokan maguk készítik el az ünnepi fogáshoz. Érdemes belevágni, mert nem túl bonyolult, ha van otthon egy 5 literes befőttes üveg, sokkal finomabb savanyú káposztához juthatsz, mint amit a boltban kapni. De akkor is ki lehet hozni olcsóbbra a töltött káposztát, ha nem akarsz savanyítással bajlódni: az egyik trükk, hogy sima darált hús helyett disznó combot veszel, és magad darálod otthon, vagy a hentesnél eleve vegyes hús helyett ezt kéred darálva. Ha pedig kapsz akcióban olcsó húst, akár máris megcsinálhatod ezt az ünnepi ételt, hiszen az olcsó karácsonyi menü egyik alapreceptje a töltött káposzta.

Recept

Hozzávalók (4 főre)

  • 1 fej savanyú káposzta
  • 1 kg darált sertéscomb
  • 20 dkg füstölt sertésborda
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg rizs
  • só, bors, pirospaprika ízlés szerint

Elkészítés:

  • Alaposan mosd meg a rizst, majd keverd össze az apróra vágott vöröshagymával, a darált hússal és a reszelt fokhagymával. Ízlés szerint fűszerezd, majd alaposan gyúrd össze – ez lesz a tölteléked.
  • Göngyöld a tölteléket a káposztalevelekbe, a maradék leveleket halmozd a fazék aljára. Erre tedd a füstölt bordát, majd jöhetnek a töltött levelek. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd takard be a tetejét is káposztalevelekkel. Ha felforrt, tedd takarékra a lángot, majd főzd egy-másfél órán át.

 

Bejgli

A bejgli a dió és a mák miatt drága.
Ha dúsítod a tölteléket, sokkal olcsóbb elkészíteni a bejglit. Fotó: Osztya / Shutterstock

Az olcsó karácsonyi menü sem az igazi enélkül a sütemény nélkül, a legtöbb háztartásban elképzelhetetlen a karácsony bejgli nélkül. Ám a dió, a mák minden évben borzasztóan drága, idén pedig egyenesen megfizethetetlen. A bejgli esetében a töltelékkel tudsz spórolni, méghozzá úgy, hogy kevesebb mákot és diót használsz, és semleges ízű alapanyagokkal dúsítod. Erre a célra szoktak édes morzsát használni, amit darált piskótából, darált kekszből magad is elkészíthetsz. Így a diós és mákos ízek megmaradnak, de kevesebb kell ebből a drága alapanyagból a töltelékbe. De a legfinomabb, ha a diós bejgli töltelékét almával dúsítod.

Recept

Hozzávalók (6 személyre)

  • 12 dkg margarin
  • 30 g porcukor
  • 30 dkg liszt
  • 1 csip só
  • 1 db tojássárgája
  • 1 dl tej
  • 10 g friss élesztő
  • 1 db tojás a kenéshez

A töltelékhez:

  • 20 dkg alma
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg mazsola (ízlés szerint)
  • 1 db citrom
  • 2 ek baracklekvár
  • fahéj

Elkészítés:

  • Morzsold el a liszttel a vajat, add hozzá a sót, majd futtasd fel az élesztőt a porcukorral langyos tejben. Add hozzá a tojássárgáját, majd ha felfutott, add a lisztes keverékhez, és gyúrj belőle sima tésztát. Oszt két adagra a tésztát, csomagold folpackba, és pihentesd 30 percet a hűtőben – közben elkészítheted a tölteléket.
  • Reszeld le az almát, és addig párold, míg minden nedvesség elpárolog alóla. Ha kihűlt, mehet hozzá a darált dió, a mazsola, a cukor, a citrom reszelt héja és a fahéj. Jó alaposan keverd össze a tölteléket.
  • Nyújts téglalapokká a tésztákat lisztezett deszkán, majd kend meg őket a baracklekvárral. A megfelezett tölteléket úgy oszd el rajtuk, hogy a tészta széleitől egy centi szabadon maradjon. A két, rövidebb szélen lévő tésztarészt hajtsd a töltelékre, majd szorosan tekerd fel a tésztákat a hosszabbik felüktől kezdve.
  • Tedd a bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a felvert tojássárgájával, és pihentesd a hűtőben 10 percet. Ennyi idő alatt megszárad a tojássárgája; kend be a bejgliket tojásfehérjével, és szobahőmérsékleten pihentesd őket fél órát – ettől szép márványosak lesznek.
  • Szurkáld meg a bejgliket hústűvel vagy fogpiszkálóval, és mehetnek a sütőbe: 160 fokos, előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süsd készre.


 


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek