kulcsár edina
Senki nem szeretne az ünnepen spórolni, ám rengeteg alapanyagnak az egekbe szökött az ára. Ha ragaszkodsz a megszokott ünnepi ételekhez, néhány trükkel megoldható az olcsó karácsonyi menü.
Nem álom az olcsó karácsonyi menü, még akkor sem, ha minden alapanyagnak egyre magasabb az ára. Sokaknak okoz fejtörést idén, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra, hiszen minden családnak megvan a maga kedvence, amiről nem szívesen mondana le. De nem is feltétlen kell, hiszen néhány trükkel rengeteget lehet spórolni a hozzávalók beszerzésekor, és a főzéskor is. Érdemes figyelni az akciókat, és jó előre megvenni az alapanyagokat, de ezen felül is sokat tehetsz, hogy olyan, olcsó karácsonyi menü kerüljön az asztalra, amit mindenki megszokott és szeret is. Mutatjuk, hogyan lehet spórolni, és azt is, hogyan érdemes variálni a klasszikus recepteken.
Halászlé
Idén méregdrága a hal, a pontyszelet kilója akár 4000 forint felett is lehet – ezért érdemes inkább élő halat választani, és ha teheted, közvetlenül a termelőtől, halgazdaságtól. Így akár már 1500 forintos kilónkénti áron is hozzájuthatsz a halászlé elengedhetetlen hozzávalójához, a pontyhoz, és így maradhat az olcsó karácsonyi menü része ez a fogás.
Recept
Hozzávalók (4 személyre)
Elkészítés:
Töltött káposzta
Idén a legtöbb háziasszony a savanyú káposzta árára panaszkodik, ezért sokan maguk készítik el az ünnepi fogáshoz. Érdemes belevágni, mert nem túl bonyolult, ha van otthon egy 5 literes befőttes üveg, sokkal finomabb savanyú káposztához juthatsz, mint amit a boltban kapni. De akkor is ki lehet hozni olcsóbbra a töltött káposztát, ha nem akarsz savanyítással bajlódni: az egyik trükk, hogy sima darált hús helyett disznó combot veszel, és magad darálod otthon, vagy a hentesnél eleve vegyes hús helyett ezt kéred darálva. Ha pedig kapsz akcióban olcsó húst, akár máris megcsinálhatod ezt az ünnepi ételt, hiszen az olcsó karácsonyi menü egyik alapreceptje a töltött káposzta.
Recept
Hozzávalók (4 főre)
Elkészítés:
Bejgli
Az olcsó karácsonyi menü sem az igazi enélkül a sütemény nélkül, a legtöbb háztartásban elképzelhetetlen a karácsony bejgli nélkül. Ám a dió, a mák minden évben borzasztóan drága, idén pedig egyenesen megfizethetetlen. A bejgli esetében a töltelékkel tudsz spórolni, méghozzá úgy, hogy kevesebb mákot és diót használsz, és semleges ízű alapanyagokkal dúsítod. Erre a célra szoktak édes morzsát használni, amit darált piskótából, darált kekszből magad is elkészíthetsz. Így a diós és mákos ízek megmaradnak, de kevesebb kell ebből a drága alapanyagból a töltelékbe. De a legfinomabb, ha a diós bejgli töltelékét almával dúsítod.
Recept
Hozzávalók (6 személyre)
A töltelékhez:
Elkészítés: