Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2022.11.27.

Így lesz csodálatosan omlós és illatos a mézeskalács, ez a tökéletes recept

Sokszor hiába a legnagyobb gondosság és lelkesedés, betonkemény lesz a végeredmény. Ezzel a recepttel azonban nem lehet hibázni: mutatjuk, mi az omlós mézeskalács titka!

Közelednek az ünnepek, hamarosan itt az ideje elkészíteni ezt a hagyományos süteményt, ami egyszerre lehet dekoráció, ajándék és desszert is. Nincs is annál jobb, mint amikor az omlós mézeskalács illata belengi a lakást – de sokan nem szívesen fognak neki a sütésnek, mert gyakran a végeredmény kőkemény lesz. Bár dekorációnak így is jó, azért az az igazi, ha omlós mézeskalács kerül ki a sütőből, amire nem kell hosszú heteket várni, hogy ehető legyen. Mutatjuk, hogyan készítsd, ha azt szeretnéd, hogy egyből puha, illatos és fogyasztható legyen.

Mindenki szeretné, ha omlós mézeskalács kerülne az asztalra az ünnepekkor.
Nem lehetetlen az omlós mézeskalács elkészítése! Fotó: Pixabay.com

A tésztán múlik minden

Szinte mindenkinek van egy alap mézeskalács receptje, de ha az a cél, hogy rögtön ehető legyen, akkor már a tészta összeállításánál észnél kell lenni: az omlós mézeskalács egyik titka ugyanis az, hogy több zsiradék kerül a tésztába, és kevesebb cukor és méz. Így azonnal fogyasztható lesz ez az isteni karácsonyi sütemény. Az azonban fontos, hogy ha nem ajándékba, hanem dísznek, netán házikónak szánod a mézeskalácsodat, akkor keményebb tésztát készíts, vagyis maradj a hagyományos változatnál.

Ne süsd túl sokáig

Azonban hiába a tökéletesen összeállított tészta, ha túlsütöd. Az omlós mézeskalács számára elég 5-10 perc sütési idő; ez a tészta vastagságától is függ. Míg sülnek, figyelni kell a tésztát: ha a széle már kezd barnulni, veheted is ki; így biztosan omlós és puha lesz.

A sütési időt is nagyon el kell találni! Fotó: Pixabay.com

Utólag is menthető

Ha keményre sikerült a mézeskalács, tedd légmentesen zárható zacskóba vagy fedeles fémdobozba, és dobj mellé egy szelet almát! A méz megköti az almából kipárolgó vizet, így néhány nap után puha lesz a mézeskalácsod.

Omlós mézeskalács recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 7,5 dkg porcukor
  • 7,5 dkg margarin vagy vaj
  • 0,7 dl méz
  • 2 tk mézeskalács fűszer
  • 1 tk szódabikarbóna
Az omlós mézeskalács egyik titka a megfelelő összetételű tészta.
Ha jó a tészta, puha és illatos lesz a mézeskalács. Fotó: Pixabay.com

Elkészítés:

  • Keverd össze a száraz alapanyagokat – a lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát, a mézeskalács fűszert –, majd alaposan keverd össze őket.
  • Add hozzá a kockákra vágott margarint vagy vajat, és morzsold el a száraz hozzávalókkal; akkor jó, ha zsemlemorzsa-szerű állaga van. Öntsd bele ezután a mézet, üsd bele a tojást.
  • Gyúrd össze a tésztát; lágy állagú kell, hogy legyen. Csomagold folpackba, és tedd a hűtőbe pár órára; a legjobb, ha egész éjszaka ott pihen.
  • Belisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát 3-4 mm vastagságúra, majd szaggasd ki belőle a formákat. 
  • 180 fokos, előmelegített sütőben süsd 5-10 percig; akkor van kész, ha felpúposodik, és az alja megbarnult. 


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek