
Így lesz csodálatosan omlós és illatos a mézeskalács, ez a tökéletes recept
Sokszor hiába a legnagyobb gondosság és lelkesedés, betonkemény lesz a végeredmény. Ezzel a recepttel azonban nem lehet hibázni: mutatjuk, mi az omlós mézeskalács titka!
Közelednek az ünnepek, hamarosan itt az ideje elkészíteni ezt a hagyományos süteményt, ami egyszerre lehet dekoráció, ajándék és desszert is. Nincs is annál jobb, mint amikor az omlós mézeskalács illata belengi a lakást – de sokan nem szívesen fognak neki a sütésnek, mert gyakran a végeredmény kőkemény lesz. Bár dekorációnak így is jó, azért az az igazi, ha omlós mézeskalács kerül ki a sütőből, amire nem kell hosszú heteket várni, hogy ehető legyen. Mutatjuk, hogyan készítsd, ha azt szeretnéd, hogy egyből puha, illatos és fogyasztható legyen.

A tésztán múlik minden
Szinte mindenkinek van egy alap mézeskalács receptje, de ha az a cél, hogy rögtön ehető legyen, akkor már a tészta összeállításánál észnél kell lenni: az omlós mézeskalács egyik titka ugyanis az, hogy több zsiradék kerül a tésztába, és kevesebb cukor és méz. Így azonnal fogyasztható lesz ez az isteni karácsonyi sütemény. Az azonban fontos, hogy ha nem ajándékba, hanem dísznek, netán házikónak szánod a mézeskalácsodat, akkor keményebb tésztát készíts, vagyis maradj a hagyományos változatnál.
Ne süsd túl sokáig
Azonban hiába a tökéletesen összeállított tészta, ha túlsütöd. Az omlós mézeskalács számára elég 5-10 perc sütési idő; ez a tészta vastagságától is függ. Míg sülnek, figyelni kell a tésztát: ha a széle már kezd barnulni, veheted is ki; így biztosan omlós és puha lesz.

Utólag is menthető
Ha keményre sikerült a mézeskalács, tedd légmentesen zárható zacskóba vagy fedeles fémdobozba, és dobj mellé egy szelet almát! A méz megköti az almából kipárolgó vizet, így néhány nap után puha lesz a mézeskalácsod.
Omlós mézeskalács recept
Hozzávalók:
- 25 dkg finomliszt
- 1 db tojás
- 7,5 dkg porcukor
- 7,5 dkg margarin vagy vaj
- 0,7 dl méz
- 2 tk mézeskalács fűszer
- 1 tk szódabikarbóna

Elkészítés:
- Keverd össze a száraz alapanyagokat – a lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát, a mézeskalács fűszert –, majd alaposan keverd össze őket.
- Add hozzá a kockákra vágott margarint vagy vajat, és morzsold el a száraz hozzávalókkal; akkor jó, ha zsemlemorzsa-szerű állaga van. Öntsd bele ezután a mézet, üsd bele a tojást.
- Gyúrd össze a tésztát; lágy állagú kell, hogy legyen. Csomagold folpackba, és tedd a hűtőbe pár órára; a legjobb, ha egész éjszaka ott pihen.
- Belisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát 3-4 mm vastagságúra, majd szaggasd ki belőle a formákat.
- 180 fokos, előmelegített sütőben süsd 5-10 percig; akkor van kész, ha felpúposodik, és az alja megbarnult.






