RETRO RÁDIÓ

Így helyettesítsd a drága tejfölt az ételekben: feleannyiból megúszod

Létrehozva2022. 11. 28. 11:30

A főzés egyik legfontosabb alapanyaga, de egyre drágábban lehet kapni a boltban. Ha szeretnél spórolni, mutatjuk, mit érdemes használni tejföl helyett; az étel is isteni lesz, és a pénztárcád is hálás lesz érte!

Egyre drágábbak a tejtermékek, és ez alól a tejföl sem kivétel; ami azért nagyon bosszantó, mert rengeteg ételbe nélkülözhetetlen. Szerencsére van alternatíva, amit tejföl helyett lehet használni; az ízeken nem érezni, és jóval olcsóbb, mint a tejföl. Ez pedig nem más, mint a joghurt. Feleannyiba kerül a boltban, és szinte minden ételben használhatod tejföl helyett. A legideálisabb a görög joghurt, hiszen ez kellőképpen krémes, de a sima natúr joghurt is tökéletes helyettesítő; mutatjuk, hogyan használd!

A legtöbb ételbe tökéletes alternatíva tejföl helyett a natúr joghurt.
A natúr joghurt tökéletes választás tejföl helyett. Fotó: Pixabay.com

Nem minden joghurt alkalmas

Tejföl helyett bátran használhatsz tehát natúr joghurtot, de nem mindegy, milyet: érdemes elkerülni csökkentett zsírtartalmú és a light változatokat, hiszen ezek tartalmazhatnak extra sűrítőanyagokat, ráadásul az ízük sem lesz az igazi. Mivel a joghurt jóval hígabb, mint a tejföl, érdemes felhasználás előtt lecsepegtetni egy kicsit, hogy kevesebb víz és savó legyen benne. 

Főzelékekhez, mártásokhoz

Ahhoz, hogy kellemes állaga legyen a főzeléknek, mártásnak, szükséges behabarni vagy rántással sűríteni, és a legtöbb recept ehhez tejfölt javasol. Ha natúr joghurttal sűríted az ételt, használj ugyanannyi mennyiséget, mint tejfölből szoktál, ám arra figyelni kell, hogy mivel kevesebb a zsírtartalma, ezért a meleg hatására könnyebben kicsapódik. A hőkiegyenlítés elmaradhatatlan a tejfölös sűrítésnél is, de a joghurtosnál érdemes ezen felül a főzés legvégén az ételhez adni a habarást, úgy, hogy a fazekat lehúzod a tűzről. 

Rakott ételek tetejére

Az isteni rakott krumpli elképzelhetetlen tejföl nélkül, de ugyanez igaz a rakott karfiolra, zöldbabra, káposztára is. Szerencsére itt is használhatsz joghurtot tejföl helyett: keverj hozzá egy kevés lisztet, hogy sűrűbb legyen, így tedd az étel tetejére.

Senki nem fogja megmondani, hogy tejföl helyett joghurttal készült.
Ízben, látványban semmi különbség, viszont sokkal olcsóbb a joghurt, mint a tejföl. Fotó: NoirChocolate / Shutterstock

Süteményekhez

Rengeteg receptben tejföl kerül a sütemények tésztájába, de használhatsz itt is natúr joghurtot helyette. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a joghurtban több a víz, így több lisztet fog felvenni. Érdemes lecsepegtetni, mielőtt a tésztába kevered, vagy pedig 1/3-dal kisebb mennyiséget használni, mint tejfölből. A sütemény ízén, állagán egyáltalán nem fog érződni, hogy natúr joghurttal készült.

Gyümölcslevesekbe

Könnyű és isteni finom lesz a gyümölcsleves, ha nem habarást készítesz, hanem nyakon öntöd egy kis natúr joghurttal a főzés végén. Akárcsak a főzelékeknél, itt is fontos, hogy végezd el a hőkiegyenlítést egy tálkában, és húzd le a tűzről a levest, mielőtt belecsurgatod a joghurtot.

Krémesebb, lágyabb a gyümölcsleves, ha tejföl helyett joghurtot teszel bele.
Diétásabb, ha tejföl helyett joghurt kerül bele. Fotó: Mike Laptev / Shutterstock

Öntetekbe, mártogatósokba

A salátaöntetekhez is jó helyettesítő a joghurt, akárcsak a mártogatós szószokba. Az állaga kicsit hígabb lesz, mint tejföllel, de az enyhén savanykás íz még jól is passzol a zöldségekhez. Azokhoz az ételekhez is használhatsz natúr joghurtot, ahol csak kiegészítő a tejföl: például nagyszerűen passzol a csirkepaprikáshoz, de tálalhatod vele a töltött káposztát is. Az ízvilág nem változik, de sokkal egészségesebb lesz a karácsonyi menü.


 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.