tóth gabi
A főzés egyik legfontosabb alapanyaga, de egyre drágábban lehet kapni a boltban. Ha szeretnél spórolni, mutatjuk, mit érdemes használni tejföl helyett; az étel is isteni lesz, és a pénztárcád is hálás lesz érte!
Egyre drágábbak a tejtermékek, és ez alól a tejföl sem kivétel; ami azért nagyon bosszantó, mert rengeteg ételbe nélkülözhetetlen. Szerencsére van alternatíva, amit tejföl helyett lehet használni; az ízeken nem érezni, és jóval olcsóbb, mint a tejföl. Ez pedig nem más, mint a joghurt. Feleannyiba kerül a boltban, és szinte minden ételben használhatod tejföl helyett. A legideálisabb a görög joghurt, hiszen ez kellőképpen krémes, de a sima natúr joghurt is tökéletes helyettesítő; mutatjuk, hogyan használd!
Nem minden joghurt alkalmas
Tejföl helyett bátran használhatsz tehát natúr joghurtot, de nem mindegy, milyet: érdemes elkerülni csökkentett zsírtartalmú és a light változatokat, hiszen ezek tartalmazhatnak extra sűrítőanyagokat, ráadásul az ízük sem lesz az igazi. Mivel a joghurt jóval hígabb, mint a tejföl, érdemes felhasználás előtt lecsepegtetni egy kicsit, hogy kevesebb víz és savó legyen benne.
Főzelékekhez, mártásokhoz
Ahhoz, hogy kellemes állaga legyen a főzeléknek, mártásnak, szükséges behabarni vagy rántással sűríteni, és a legtöbb recept ehhez tejfölt javasol. Ha natúr joghurttal sűríted az ételt, használj ugyanannyi mennyiséget, mint tejfölből szoktál, ám arra figyelni kell, hogy mivel kevesebb a zsírtartalma, ezért a meleg hatására könnyebben kicsapódik. A hőkiegyenlítés elmaradhatatlan a tejfölös sűrítésnél is, de a joghurtosnál érdemes ezen felül a főzés legvégén az ételhez adni a habarást, úgy, hogy a fazekat lehúzod a tűzről.
Rakott ételek tetejére
Az isteni rakott krumpli elképzelhetetlen tejföl nélkül, de ugyanez igaz a rakott karfiolra, zöldbabra, káposztára is. Szerencsére itt is használhatsz joghurtot tejföl helyett: keverj hozzá egy kevés lisztet, hogy sűrűbb legyen, így tedd az étel tetejére.
Süteményekhez
Rengeteg receptben tejföl kerül a sütemények tésztájába, de használhatsz itt is natúr joghurtot helyette. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a joghurtban több a víz, így több lisztet fog felvenni. Érdemes lecsepegtetni, mielőtt a tésztába kevered, vagy pedig 1/3-dal kisebb mennyiséget használni, mint tejfölből. A sütemény ízén, állagán egyáltalán nem fog érződni, hogy natúr joghurttal készült.
Gyümölcslevesekbe
Könnyű és isteni finom lesz a gyümölcsleves, ha nem habarást készítesz, hanem nyakon öntöd egy kis natúr joghurttal a főzés végén. Akárcsak a főzelékeknél, itt is fontos, hogy végezd el a hőkiegyenlítést egy tálkában, és húzd le a tűzről a levest, mielőtt belecsurgatod a joghurtot.
Öntetekbe, mártogatósokba
A salátaöntetekhez is jó helyettesítő a joghurt, akárcsak a mártogatós szószokba. Az állaga kicsit hígabb lesz, mint tejföllel, de az enyhén savanykás íz még jól is passzol a zöldségekhez. Azokhoz az ételekhez is használhatsz natúr joghurtot, ahol csak kiegészítő a tejföl: például nagyszerűen passzol a csirkepaprikáshoz, de tálalhatod vele a töltött káposztát is. Az ízvilág nem változik, de sokkal egészségesebb lesz a karácsonyi menü.