tóth gabi
A régi öregek nemcsak azért ették a csalánt, mert nem került semmibe! Nagyanyáink még tudták, micsoda erő lakozik leveleiben, és itt nem a csípésre kell gondolni. A csalán az erdő patikája, felsorolni is nehéz, milyen sokféle módon támogatja az egészségünket.
A csalán az egyik legszuperebb nyáreleji immunerősítő, mégis sokan irtóznak tőle. Pedig megszelídítve nagyon is finom, szuper belőle a főzelék!
Nem is olyan nehéz megvalósítani! Hiszen bármilyen száraz a tavasz illetve a nyár eleje, abban mindenki biztos lehet, hogy az erdőben így is tömegesen terem a zsenge levelű, friss csalán. Ilyenkor még halványzöldek és szinte áttetszőek a levelei, szinte arra csábítanak, hogy ez ember megfogja, megsimogassa bársonyos felületüket.
Persze a csalán piszkosul csíp, így aztán hamar megtanuljuk, hogy jobb a távolságtartás. Tudjuk, hogy mennyire egészséges, hiszen csalánteát a patikában is kapni, de valahogy nehezen képzeljük el, hogy a csípős levelekből bármiféle emberi fogyasztásra alkalmas, uram bocsá', élvezhető, finom étel készülhet. Pedig van ilyen, sőt ki is próbáltuk, ez pedig nem más, mint a csalánfőzelék!
Ehhez persze friss csalánlevélre van elsősorban szükség. A szedéshez gumikesztyű, olló és egy kosár vagy erős nejlonzacskó szükséges.
Mindenképp olyan helyre menjünk begyűjteni, ahol nincs autóforgalom. Fontos, hogy csak olyan növényről szedjünk levelet, amelyik még nem virágzik. A virágzó csalán levelei már elég öregek és élvezhetetlenek.
Kellő elővigyázatossággal csípés nélkül ússzuk meg az előkészületeket. Ha összejött jó fél kilónyi csalánlevél, mehetünk is haza, a konyhába. A leveleket bő vízzel alaposan mossuk át. Innentől kezdve járjunk el úgy a csalánnal, mintha spenóttal dolgoznánk. A végeredmény is megtévesztésig hasonló lesz.
CSALÁNFŐZELÉK
Hozzávalók:
Így készül:
1. Az alaposan megmosott csalánleveleket sós vízben főzzük 3-5 percig, majd szűrjük le.
2. A megzuhant leveleket késsel hanyagul vagdossuk át.
3. Vajon vagy olajon futtassuk meg a lisztet, keverjük bele a zúzott fokhagymát és engedjük fel a tejszínnel. Adjuk az alaphoz a főtt és átvagdalt csalánleveleket, majd ízesítsük sóval, borssal a főzeléket. Ha túl sűrű, a csalán főzőlevével vagy tejjel tovább lehet hígítani, ez ízlés kérdése. Végezetül keverjünk hozzá 2 evőkanál tejfölt, ez fogja felrakni a csalánfőzelékre a koronát.
4. Főtt tojással vagy virslivel tálalva tökéletes vacsora!
EZÉRT EGYÜNK CSALÁNT A csalán A- és C-vitaminban, vasban, kalciumban, káliumban és mangánban gazdag, emellett pedig a proteintartalma is meglepően magas. A zsenge csalánt hasonlóképpen készíthetjük el, mint a spenótot, az íze is erre emlékeztet. Csinálhatunk belőle főzeléket, levest, pesztót, tésztaételeket vagy kukoricakását is ízesíthetünk vele. Európa bizonyos régióiban népszerűek a csalánnal ízesített sajtok is. Enyhíti a reumás fájdalmakat A csalánt régóta használják a különböző ízületi problémák, mozgásszervi betegségek, reumás panaszok enyhítésére. Nemcsak ételként fogyasztva, de tea formájában is hatásos, ugyanis gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, a mikrotápanyagai (pl. a kalcium vagy a magnézium, a C- és K-vitamin) pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy a csontjaink és az ízületeink erősek, rugalmasak és ellenállóak maradjanak. Jót tesz a húgyutaknak, a prosztatának Csalántartalmú étrend-kiegészítőket a férfiaknak nagyon érdemes szedni, különösen az idősebbeknek, elsősorban azért, mert igen jó hatással van a prosztatára: enyhíti a prosztatamegnagyobbodással összefüggő kellemetlen tüneteket, természetes vízhajtó hatásának köszönhetően pedig segít eltávolítani a szervezetből a gyulladást okozó mikrobákat, méreganyagokat. Nők számára a felfázásos betegségek kezelésben van nagy jelentősége a csalánnak, a húgyúti fertőzésekkel összefüggő tünetek enyhítésére naponta 2-3 csésze csalántea javallott.