RETRO RÁDIÓ

Így készül a gyógyító csalánfőzelék, filléres immunerősítő étel az erdőből

Így készül a gyógyító csalánfőzelék, filléres immunerősítő étel az erdőből
D.K.
Szerző
D.K.
Létrehozva2020. 05. 29. 08:40

A régi öregek nemcsak azért ették a csalánt, mert nem került semmibe! Nagyanyáink még tudták, micsoda erő lakozik leveleiben, és itt nem a csípésre kell gondolni. A csalán az erdő patikája, felsorolni is nehéz, milyen sokféle módon támogatja az egészségünket.

A csalán az egyik legszuperebb nyáreleji immunerősítő, mégis sokan irtóznak tőle. Pedig megszelídítve nagyon is finom, szuper belőle a főzelék!

Csalánfőzelék (Fotó: Ripost)

Nem is olyan nehéz megvalósítani! Hiszen bármilyen száraz a tavasz illetve a nyár eleje, abban mindenki biztos lehet, hogy az erdőben így is tömegesen terem a zsenge levelű, friss csalán. Ilyenkor még halványzöldek és szinte áttetszőek a levelei, szinte arra csábítanak, hogy ez ember megfogja, megsimogassa bársonyos felületüket.

Óvatosan, mert csíp! (Fotó: Ripost)

Persze a csalán piszkosul csíp, így aztán hamar megtanuljuk, hogy jobb a távolságtartás. Tudjuk, hogy mennyire egészséges, hiszen csalánteát a patikában is kapni, de valahogy nehezen képzeljük el, hogy a csípős levelekből bármiféle emberi fogyasztásra alkalmas, uram bocsá', élvezhető, finom étel készülhet. Pedig van ilyen, sőt ki is próbáltuk, ez pedig nem más, mint a csalánfőzelék!

Ehhez persze friss csalánlevélre van elsősorban szükség. A szedéshez gumikesztyű, olló és egy kosár vagy erős nejlonzacskó szükséges.

Mindenképp olyan helyre menjünk begyűjteni, ahol nincs autóforgalom. Fontos, hogy csak olyan növényről szedjünk levelet, amelyik még nem virágzik. A virágzó csalán levelei már elég öregek és élvezhetetlenek.

Gumikesztyű és olló kell hozzá! (Fotó: Ripost)

Kellő elővigyázatossággal csípés nélkül ússzuk meg az előkészületeket. Ha összejött jó fél kilónyi csalánlevél, mehetünk is haza, a konyhába. A leveleket bő vízzel alaposan mossuk át. Innentől kezdve járjunk el úgy a csalánnal, mintha spenóttal dolgoznánk. A végeredmény is megtévesztésig hasonló lesz.

CSALÁNFŐZELÉK

Hozzávalók:

  • 1/2 kg csalánlevél
  • 5 cikk fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 2 ek liszt
  • 2 ek tejföl
  • vaj vagy olaj, ízlés szerint
  • só, bors
  • Így készül:

    1. Az alaposan megmosott csalánleveleket sós vízben főzzük 3-5 percig, majd szűrjük le.

    A forró víz elveszi az erejét. Néhány perc főzés szükséges. (Fotó: Ripost)

    2. A megzuhant leveleket késsel hanyagul vagdossuk át.

    Sokan szeretik így, összevágva, de turmixolni is lehet. Úgy teljesen sima lesz a főzelék, mártásszerű. (Fotó: Ripost)

    3. Vajon vagy olajon futtassuk meg a lisztet, keverjük bele a zúzott fokhagymát és engedjük fel a tejszínnel. Adjuk az alaphoz a főtt és átvagdalt csalánleveleket, majd ízesítsük sóval, borssal a főzeléket. Ha túl sűrű, a csalán főzőlevével vagy tejjel tovább lehet hígítani, ez ízlés kérdése. Végezetül keverjünk hozzá 2 evőkanál tejfölt, ez fogja felrakni a csalánfőzelékre a koronát.

    A tejszínes habarástól krémes és selymes lesz. (Fotó: Ripost)

    4. Főtt tojással vagy virslivel tálalva tökéletes vacsora!

    A spenótfőzelék nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is! Férfiaknak kimondottan javallott! (Fotó: Ripost)

    EZÉRT EGYÜNK CSALÁNT A csalán A- és C-vitaminban, vasban, kalciumban, káliumban és mangánban gazdag, emellett pedig a proteintartalma is meglepően magas. A zsenge csalánt hasonlóképpen készíthetjük el, mint a spenótot, az íze is erre emlékeztet. Csinálhatunk belőle főzeléket, levest, pesztót, tésztaételeket vagy kukoricakását is ízesíthetünk vele. Európa bizonyos régióiban népszerűek a csalánnal ízesített sajtok is. Enyhíti a reumás fájdalmakat A csalánt régóta használják a különböző ízületi problémák, mozgásszervi betegségek, reumás panaszok enyhítésére. Nemcsak ételként fogyasztva, de tea formájában is hatásos, ugyanis gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, a mikrotápanyagai (pl. a kalcium vagy a magnézium, a C- és K-vitamin) pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy a csontjaink és az ízületeink erősek, rugalmasak és ellenállóak maradjanak. Jót tesz a húgyutaknak, a prosztatának Csalántartalmú étrend-kiegészítőket a férfiaknak nagyon érdemes szedni, különösen az idősebbeknek, elsősorban azért, mert igen jó hatással van a prosztatára: enyhíti a prosztatamegnagyobbodással összefüggő kellemetlen tüneteket, természetes vízhajtó hatásának köszönhetően pedig segít eltávolítani a szervezetből a gyulladást okozó mikrobákat, méreganyagokat. Nők számára a felfázásos betegségek kezelésben van nagy jelentősége a csalánnak, a húgyúti fertőzésekkel összefüggő tünetek enyhítésére naponta 2-3 csésze csalántea javallott.

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.