Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.03.10.

Tényleg le kell-e csipkedni a spenót szárát, vagy meg lehet enni azzal is?

Itt a spenótszezon, és amikor megvesszük a friss, élénkzöld leveleket a piacon, biztos megnézzük, milyen a nyele. Ugyanis a hagyományos receptúrák szerint ez az, amit el kell távolítani a spenótlevelekről...

A tavasz legszuperebb zöldsége a spenót, mely a medvehagyma mellett a legkorábban jelenik meg a piacokon. És bár fagyasztott állapotban egész évben hozzáférhető a boltokban, mondanunk sem kell, hogy óriási a különbség a friss leveles és az ipari módon feldolgozott és fagyasztva tárolt spenót között. Az persze nyilvánvaló, hogy aki télen-nyáron a fagyasztottra szavaz, rengeteg időt spórol magának, aki viszont a minőséget, illetve az egészséget tekinti fő szempontnak, biztosan veszi a fáradságot és megküzd a friss, leveles spenóttal. Megéri!

A piacon legalább fél kiló spenótlevelet kell venni egy főzelékhez, de ez bizony csak két főre elég. Aki egy egész családra készít vacsorát, jobb ha kilónyit vásárol belőle – ez a mennyiség körülbelül meg is tölt egy bevásárlószatyrot. Tehát ennyi spenótlevelet kell egyesével megtisztítani és közben a szárát is eltávolítani. Szögezzük le: ez egy meglehetősen időrabló tevékenység. Kérdés, hogyan lehetne felgyorsítani a műveletet.

A spenótot legkényelmesebben a mosogatóban tudjuk megmosni. Öblítsük ki a kagylót, töltsük meg vízzel és zúdítsuk bele a spenótleveleket. Forgassuk át többször a leveleket, így a rájuk tapadt homok és föld nagy része azonnal lejön. Húzzuk ki a dugót, eresszük le a vizet úgy, hogy egyik kezünkkel félrehúzzuk a spenótot, a másik kezünkkel segítünk, hogy a homok mind lefolyjon a vízzel. Dugjuk be újra a dugót, engedjünk friss vizet, forgassuk át a spenótot. Ezt követően – amennyiben sikerült zsenge leveleket vásárolnunk – nyugodtan tegyük szárral együtt a tálba, amiből majd dolgozunk.

Elég csak az öregnek tűnő levelekről lecsippenteni a szárat – ezek ugyanis fűszerű rostként ronthatnak majd a spenótból készült étel minőségén.

A gyenge szárak viszont semmilyen érzékelhető minőségromlást nem idéznek elő, sőt megjelenésében is izgalmasabbá teszik a spenótos fogásokat.

Arról nem is beszélve, hogy a spenót levélnyele ugyanúgy vitaminban és ásványi anyagban gazdag, mint maga a zöld levél, hiszen itt húzódnak azok a rostok, melyek a gyökerek által a földből felszívott tápanyagokat a levél felé szállítják.

Egyébként a különbség szinte alig érzékelhető! Íme, egy adag szár nélkül leforrázott spenótlevél:

És így néz ki ugyanaz a minőségű spenót, levélnyéllel együtt leforrázva:

 

Háziasszonyok részéről fel szokott merülni az a kritika, hogy a turmixgép forgóegységére rácsavarodnak spenótlevélen maradt rostok. Ezt is ki lehet küszöbölni, hiszen az étel készítése előtt éppen elég a leforrázott spenótleveleket egy deszkán átvágni – így rusztikus lesz az étel megjelenése, míg a turmixolós módszer egyöntetű híg pürét eredményez, ami valljuk be, nem is feltétlenül gusztusos.

Ha pedig nem sikerült igazán gyenge, friss spenótot vásárolnunk, további trükkökkel könnyíthetünk magunkon. Néhány háziasszony a levél hátulján fölfelé húzva távolítja el az erősebb levélnyelet, mások a főérnél félbehajtják a spenótlevelet és egy ollóval hosszában lenyisszantják ezt a részt.

Sok sikert mindenkinek a spenótos ételekhez, hiszen ilyenkor tavasszal nincs is jobb. Végezetül még egy jótanács: bármit készítetek spenótból, használjatok hozzá minél több fokhagymát! Rendkívül jól passzol össze a két ízvilág, és ez a két alapanyag együtt valóságos vitaminbomba!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

metropol.hu

Széteshet Szoboszlai Dominik csapata, Klopp után egy másik kulcsember is leléphet

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

travelo.hu

Csodájára járnak a színpompás dunántúli völgynek, ahol azáleák virágoznak

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Magyar győzelemmel avatták fel a gyönyörű Alba Arénát - Galéria

ripost.hu

Kitálalt a házassági tanácsadó: innen tudhatod, hogy a kapcsolatod halálra van ítélve

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban