MEDICINA

Sosem gondoltad volna! Erre is remek a fokhagyma

A téli hónapok kellemetlenségeit kúráld ezzel a csodaszerrel! Hihetetlen, milyen hatásos.

MEGFÁZÁS

Egyre távolabb kerülünk a nyártól, fogynak vitamintartalékaink. Ilyenkor még gondosabban kell a betegségek megelőzésével foglalkoznod. A megfázás könnyebben ledönt a lábadról, pedig védekezhetsz ellene. Fogyassz sok fokhagymát! Antioxidáns-tartalma erősíti a szervezetedet. Ha félsz, hogy szagos leszel tőle, szeletelj le 4-5 fokhagymagerezdet, és kefirrel, joghurttal, rágás nélkül nyeld le. Így csak a gyomrodban kezd megemésztődni, és a szád kevésbé lesz fokhagymaszagú.

Ihatod teaként is: Forró vízben áztass pár percig zúzott vagy aprított fokhagymát. Szűrd le, majd mézzel vagy gyömbérrel ízesítve lassan kortyold el.

PATTANÁSOK

Tél közepe van, a bőröd már jó ideje nem jut elég napsütéshez. Szabadba is ritkábban mész, a szobafogság ideje ez. Ezek a körülmények kedveznek a pattanások kialakulásának. A gyári készítmények helyett mi lenne, ha kipróbálnád őseid titkos módszerét?

A pattanásos területeket kend be egy gerezd fokhagymával. Fertőtleníti a bőrödet, a benne lévő vegyületek megölik a láthatatlan baktériumokat. 

HAJHULLÁS

Hajad sem szellőzik, napozik mostanában. A sapka alatt fejed megizzadhat, majd a hideg levegő megcsaphatja: elkezdődik a hajhullás. Ne szaladgálj a boltokba, ne keresgélj a drága termékek között, inkább fordulj a már máshol is jól bevált házi csodaszerhez, a fokhagymához. A benne található, nagy mennyiségben jelen lévő kéntartalmú vegyület, az allicin hatására megszűnhet a hajhullás.

Zsíros hajra: dörzsöld be a fejbőröd aprított fokhagymával.

Száraz hajra: apríts fokhagymát, keverd olívaolajba. Ezzel kend be a fejbőrödet. Jól dörzsöld bele.

LÁBGOMBA

A nagy hideg miatt folyton cipőben, csizmában senyved a lábad. Vajon odafigyelsz-e, hogy ne viseld ugyanazt a cipőt-csizmát minden nap? Adj a lábbelidnek egy nap pihenőt, hogy jól kiszellőzhessen. Ha megtörtént a baj, és kezdődik a kínos, viszkető érzés, jusson eszedbe a régiek módszere. A fokhagyma egy csodás gombaölő szer. Tisztíts meg pár gerezdet, zúzd össze, szórd bele egy lavór jó meleg vízbe, majd áztasd benne a lábadat. Megszünteti a kipállást, nem alakul ki a gombásodás. Töröld a lábfejedet szárazra. A lábujjak közeit különös gonddal szárítsd meg. Szórd be hintőporral, hogy megelőzd a további izzadást. Minden nap tiszta zoknit húzz!

FOGYÓKÚRA

A téli ünnepek során bizony felszedtél pár nem kívánatos kilót. Ha nem szeretnél kínzó böjtbe fogni, vagy megfosztani magad a kedvenc ételeidtől, akkor legalább tegyél minél több ételedbe fokhagymát. A fokhagyma lebontja a zsírokat, és segít megszabadulni a súlytöbbletedtől. Már reggel kezdd el a kúrát: a pirítósodat ne felejtsd el jó alaposan bekenni a frissen tisztított magyar fokhagymával.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A vendégváró, amiből egy morzsa sem marad
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?