
Így tedd el a chilit télre, ennél jobb módszer nincs
Jó, ha van otthon ebből a tüzes paprikából, hiszen jól passzol a pörköltekhez, tésztákhoz, levesekhez. Ha szeretnéd eltenni télire, most kell cselekedned!
Egyre többen termesztenek chilit otthon, hiszen nem csupán a csípőssége, de az íze is magával ragadja az embert. Chiliből rengetegféle létezik, de az mindegyikre igaz, hogy sokkal erősebbek, mint a jól ismert, hagyományos erős paprikák. A termesztésében azonban nincs különbség, ugyanolyan gondozást igényel, mint a többi paprikaféle; egészen az első fagyokig ontja a bőséges termést, ha megfelelően gondozzák. Akár saját chilid van, akár tudtál olcsón beszerezni, érdemes eltenni belőle télire. Pár dologra azonban nem árt figyelni közben: például darabolás, feldolgozás közben viselj dupla gumikesztyűt, hiszen a legerősebb chilipaprikák hatóanyaga, a kapszaicin akár egész nap is az ujjaidon maradhat, és túl azon, hogy marja a bőrödet, máshova is átviheted – például a szemedbe. Ha befőzöd a paprikát, rendszeresen szellőztess, sőt, a legjobb, ha szabadtéri tűzhelyen készíted a szószt, ugyanis kegyetlenül tudja csípni a szemet. Megéri azonban a „veszélyes” munka, hiszen a télire eltett chiliből kevés is elég ahhoz, hogy tüzessé varázsolja az ételeket. Mutatunk két tuti módszert, hogyan érdemes eltenni ezt a csípős finomságot!

Chiliszósz

Hozzávalók:
- 30 dkg friss chilipaprika
- 40 dkg fokhagyma
- 3 ek olaj
- 2 tk cukor vagy méz
- 1 kisebb darab gyömbér
- 1 ek vörösborecet
- 1 tk só
Elkészítés:
- Vágd apró darabokra a parikákat, majd keverd össze jó alaposan a sóval. Hagyd állni egy órát.
- Pirítsd meg egy evőkanál olajon az apróra vágott fokhagymát, majd add hozzá a chilit, és süsd őket együtt. Tedd hozzá a reszelt gyömbért, majd öntsd hozzá a maradék olajat és a borecetet, szórd bele a cukrot, és együtt főzd őket pár percig.
- Ha már kellőképpen megfőtt, vagyis krémes állaga van, forrón szedd csírátlanított, kisebb üvegekbe. Érdemes egy késhegynyi tartósítószert tenni az üvegekbe, hiszen chiliszószból mindig keveset fogsz használni, és tartósítószer nélkül a felbontott szósz nem sokáig áll el.
- Az üvegeket száraz dunsztban hagyd kihűlni.
Aszalt chili sütőben

Hozzávalók:
- chilipaprika
- sütőpapír
- légmentesen zárható üvegek
Elkészítés:
- Alaposan válogasd át a paprikákat, a sérülteket, foltosakat tedd félre, hiszen csak ép, érett darabokat tanácsos aszalni. Ha nagyobbak a paprikák, számíts rá, hogy tovább tart majd a szárítás folyamata. Alaposan mosd meg a paprikákat, és várd meg, míg megszáradnak. Vágd ketté a paprikákat; erősségtől függ, ki kell-e szedni a magokat.
- Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, majd fektesd rá a paprikákat úgy, hogy a héj lefelé legyen. Hagyj helyet a chilik között, hogy alaposan átjárja őket a meleg levegő.
- A sütőben aszaláshoz érdemes a sütőajtót résnyire nyitva hagyni; a legegyszerűbb, ha kitámasztod egy fakanállal. 80 Celsius fokon, 8 órán át szárítsd a chiliket úgy, hogy óránként egyszer megforgatod őket.
- Ha már roppanósak, és könnyen törnek, akkor készen van a szárított chili. Vedd ki a sütőből, és várd meg, míg kihűl.
- Légmentesen zárható üvegben tárold.






