4 hónapja

A legjobb módszerek, ha szeretnél otthon aszalni

Az aszalványok fantasztikus ízűek és roppant egészségesek, de borzasztó drágák a boltban. De miért ne készíthetnél magadnak? Mutatunk néhány módszert, hogyan lesz sikeres az aszalás otthon.

Az aszalás a tartósítás egyik legősibb módja, a szárított gyümölcs és zöldség pedig egészséges, és nem mellesleg isteni finom is. A boltokban is kaphatók különféle aszalványok, de általában az ember abból a lendületből teszi vissza a polcra őket, ahogy meglátja az árukat. De miért is kellene vásárolni, amikor az aszalás otthon is megoldható? Mutatunk néhány módszert, amivel gyerekjáték az otthoni aszalás.

Fotó: Shutterstock


 

Mit lehet aszalni?

Fotó: Pixabay.com

A legtöbb gyümölcsöt kiválóan lehet aszalni, felsorolni is hosszú lenne: alma, körte, sárgabarack, meggy, cseresznye, szilva… egyedül a hazánkban megtermő füge az, amit nem lehet szárítással eltenni, pedig a legtöbben aszalvány formájában ismerik ezt a gyümölcsöt. Aszalhatsz zöldségeket is, spenótot, répát, petrezselymet, de a legnagyobb sláger az aszalt paradicsom. 

 

Tartsd be az alapokat

Fotó: Shutterstock

Akárcsak befőzésnél vagy lekvárfőzésnél, az aszalásnál is fontos, hogy az alapanyagok kifogástalanok legyenek, vagyis nem kerülhet az aszalásra szánt zöldségek, gyümölcsök közé sérült, penészes, beteg darab. Alaposan mosd meg az alapanyagokat, és hagyd lecsepegni. Van, amit érdemes apróra vágni, meghámozni és kimagozni, például az almát, körtét; ha pedig ribizlit aszalsz, a bogyókat le kell szedni a szárról. Az előkészítés után pedig jöhet az otthoni aszalás, amire több bevált módszer is van.

 

Aszalógépben a legegyszerűbb

Fotó: Shutterstock

Kényelmes a használatuk, hiszen tartják az ideális hőfokot, biztosítják a szellőzést, így a gyümölcsök, zöldségek egyenletesen száradnak ki. Hogy meddig tart az aszalás, az a gépbe tett zöldségtől és gyümölcstől is függ, de általában 6-24 óra között van. A gépi aszalás előnye, hogy borús napokon is működik a dolog, és az egyenletes szárítás miatt tökéletes lesz a végeredmény. Hátránya, hogy a legtöbb gépbe kevés alapanyag fér, általában 5 kg, és a villanyszámlán is meglátszik a használat. Ráadásul egy ilyen gép elég drága, így csak akkor éri meg megvenni, ha tudod, hogy az elkövetkező években rengeteget fogsz aszalni, így mindenképpen behozza az árát.

 

Sütőben a legdrágább

Fotó: Shutterstock

Sokan egyszerűen beteszik az előkészített alapanyagot a sütőbe, és ott aszalnak. Ilyenkor ki kell bélelni a tepsit vagy tepsiket sütőpapírral, és erre helyezni a gyümölcsöket – majd 50-60 fokon, résnyire nyitott ajtónál szárítani. Az időtartam itt is attól függ, hogy mit aszalsz; általában az aszalványok akkor vannak készen, ha megnyomkodva, kettétörve nem enged magából nedvességet a gyümölcs, de a tapintása még rugalmas.

 

A legolcsóbb a napon

Fotó: Shutterstock

Nyáron, a kánikulában a legegyszerűbb, ha kiteszed a napra a gyümölcsöket, zöldségeket, hiszen ilyenkor a természet teszi a dolgát. Arra ügyelj, hogy ha magas a levegő páratartalma, akkor nem jársz majd sikerrel, és fontos, hogy a száradás közben járjon a levegő az aszalványok között. Helyezd a gyümölcsöket fémlemezre vagy aszalótálcára, majd takard le őket hálóval, hogy a bogarak ne tudják ellepni. Éjszaka, amikor lehűl a levegő, vidd be a házba az aszalványokat, és másnap a forróságban folytasd. Több napig is tarthat a folyamat; a leleményesebbek nem a tűző napra, hanem a felforrósodott kocsiba teszik nyáron az aszalótálcákat.


Így tárold az aszalványokat

Fotó: Pixabay.com

Ha elkészült az aszalt gyümölcs, zöldség, ne feledkezz meg a helyes tárolásról! Mielőtt elcsomagolod őket, mindig várd meg, hogy teljesen kihűljenek, majd légmentesen záródó üvegekbe pakold őket – a legjobb egy hétköznapi befőttes üveg. Sötét, hűvös helyen legyenek, míg fel nem használod; a legjobb a kamra. 

 


 


 


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!