2 éve

Így tedd el a szilvát télire: Ez a módszer ingyenes, ne fogyaszd a drága áramot!

Van egy nagyobb adag szilvád, de nincs kedved lekvárt főzni? Megértjük, hiszen a melegben senkinek nincs kedve órákig a tűzhely mellett állni. De épp a kánikula segít, hogy egy fillér ráfordítás nélkül legyen mindig kéznél télen is ez a finom gyümölcs.

Szerző Horváth Gabi

Szilvától roskadozik a fád? Vagy hozzájutottál néhány kiló szilvához? Nagy dilemma, mi legyen vele, hogy készítsd el télire úgy, hogy a lehető legolcsóbban úszd meg a tartósítást... A megoldás: egyszerűen aszald meg a gyümölcsöt a napon! Kíméletes eljárás és egy filléredbe sem kerül!

Fotó: Pixabay.com

Nem kell aszalógépet használnod, de még a sütőt sem kell bekapcsolnod: egy-két forró, kánikulai napra van csak szükséged, hogy magától elkészüljön a finom aszalt szilva. És persze kell hozzá egy olyan hely, ahová tartósan is odasüt a nap, például egy nagyobb terasz, egy kerti asztal, vagy a tető.

 

Ez utóbbi még jobb, hiszen ha felforrósodik a napon, alulról is süti a szilvát. Ha nem terveztek programot a hét végére, az autó tetejét vagy a motorháztetőt is hasznosíthatod, ha már úgyis olyan forró, hogy a tojás is megsülne rajta.

FONTOS! Először is, nézd meg az időjárás jelentést: két olyan napon végezd az aszalást, amikor tartós kánikula várható. 30 fok körüli hőmérséklet szükséges!

 

1. A megmosott szilvákat magozd ki, és hajtsd szét őket, hogy minél nagyobb felületen érje őket a szárító napfény, és minél hamarabb elpárologjon belőlük a nedvesség.

2. A széthajtott fél szilvákat vagy a szeleteket fektesd sütőpapírral bélelt tepsikre, tálcákra, egymás mellé, és egyszerűen hagyd száradni reggeltől estig.

3. Finom géz anyagot végigfektethetsz rajtuk, hogy ne érje a por a gyümölcsöt, és ne szálljanak rá a darazsak.

4. A száradófélben levő szilvát ne hagyd kint éjszakára mert az éjjeli harmat visszanedvesíti a gyümölcsdarabokat. Inkább vidd be őket erre az időre a konyhában, majd másnap reggel ismét teregesd szét a gyümölcsöt a napon.

5. Másnap reggel újra tedd ki tűző napra a szilvát! Nagy melegben két nap elég lehet ahhoz, hogy a friss szilva finom, húsos aszalt szilvává száradjon.

 

6. A kész aszalt szilvát tedd kisebb adagokban celofántasakba és a hűtőben tárold, nehogy megromoljon, vagy ostrom alá vegyék a kukacok. Ugyanezzel a módszerrel a is megaszalhatod, ha épp abból akad otthon egy nagyobb adag.

 

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a meztelen hírolvasók - fotók

origo.hu

Húsz gyerekkel veretett össze a mezőcsáti tanár egy 12 éves fiút a tornaórán

borsonline.hu

Megint rá akarta törni szomszédjára az ajtót egy férfi, lelőtték a rendőrök

magyarnemzet.hu

Kiderült kik állnak a debreceni akkumulátorgyár elleni tüntetések mögött + videó

ripost.hu

Katalin hercegné helyretette Meghant: ez a válasza a sógornőjének

borsonline.hu

Jacuzziból nézi Budapestet: Megmutatta egymilliárdos álomlakását a TV2 következő Nagy Ő-je – Videó

travelo.hu

Magyar versek egy gombnyomásra a Széll Kálmán téren

ripost.hu

Egy hónapja tűntek el, megtalálták a két fiatal lány holttestét

ripost.hu

Most érkezett: Lelőttek a rendőrök egy férfit, aki a szomszédjára támadt

ripost.hu

Hátborzongató, mi vár ránk 2023-ban Nostradamus jóslatai szerint

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

FAZÉK

Készíts házi tésztát, rengeteget spórolhatsz vele

FAZÉK

Így készül a bögrés palacsinta, ezt lehetetlen elrontani

FAZÉK

Olcsó és egészséges: így készítsd el az amerikai káposztasalátát

FAZÉK

Ez a tojásos nokedli titka: ezt a trükköt ismerned kell

FAZÉK

Ezt a trükköt ismerned kell, ettől lesz isteni a tojásleves

FAZÉK

Bronzérmes lett a magyar csapat a gasztronómiai világdöntőn

FAZÉK

Isteni és omlós lesz a sült hús, ha beveted ezt az ősi trükköt

FAZÉK

Eszméletlen, mire jó a datolyamag