RETRO RÁDIÓ

Így tedd el a szilvát télire: Ez a módszer ingyenes, ne fogyaszd a drága áramot!

Szilva 01
Horváth Gabi
Szerző
Horváth Gabi
Létrehozva2020. 08. 11. 17:40

Van egy nagyobb adag szilvád, de nincs kedved lekvárt főzni? Megértjük, hiszen a melegben senkinek nincs kedve órákig a tűzhely mellett állni. De épp a kánikula segít, hogy egy fillér ráfordítás nélkül legyen mindig kéznél télen is ez a finom gyümölcs.

Szilvától roskadozik a fád? Vagy hozzájutottál néhány kiló szilvához? Nagy dilemma, mi legyen vele, hogy készítsd el télire úgy, hogy a lehető legolcsóbban úszd meg a tartósítást... A megoldás: egyszerűen aszald meg a gyümölcsöt a napon! Kíméletes eljárás és egy filléredbe sem kerül!

Fotó: Pixabay.com

Nem kell aszalógépet használnod, de még a sütőt sem kell bekapcsolnod: egy-két forró, kánikulai napra van csak szükséged, hogy magától elkészüljön a finom aszalt szilva. És persze kell hozzá egy olyan hely, ahová tartósan is odasüt a nap, például egy nagyobb terasz, egy kerti asztal, vagy a tető.

 

Ez utóbbi még jobb, hiszen ha felforrósodik a napon, alulról is süti a szilvát. Ha nem terveztek programot a hét végére, az autó tetejét vagy a motorháztetőt is hasznosíthatod, ha már úgyis olyan forró, hogy a tojás is megsülne rajta.

FONTOS! Először is, nézd meg az időjárás jelentést: két olyan napon végezd az aszalást, amikor tartós kánikula várható. 30 fok körüli hőmérséklet szükséges!

 

1. A megmosott szilvákat magozd ki, és hajtsd szét őket, hogy minél nagyobb felületen érje őket a szárító napfény, és minél hamarabb elpárologjon belőlük a nedvesség.

2. A széthajtott fél szilvákat vagy a szeleteket fektesd sütőpapírral bélelt tepsikre, tálcákra, egymás mellé, és egyszerűen hagyd száradni reggeltől estig.

3. Finom géz anyagot végigfektethetsz rajtuk, hogy ne érje a por a gyümölcsöt, és ne szálljanak rá a darazsak.

4. A száradófélben levő szilvát ne hagyd kint éjszakára mert az éjjeli harmat visszanedvesíti a gyümölcsdarabokat. Inkább vidd be őket erre az időre a konyhában, majd másnap reggel ismét teregesd szét a gyümölcsöt a napon.

5. Másnap reggel újra tedd ki tűző napra a szilvát! Nagy melegben két nap elég lehet ahhoz, hogy a friss szilva finom, húsos aszalt szilvává száradjon.

 

6. A kész aszalt szilvát tedd kisebb adagokban celofántasakba és a hűtőben tárold, nehogy megromoljon, vagy ostrom alá vegyék a kukacok. Ugyanezzel a módszerrel a is megaszalhatod, ha épp abból akad otthon egy nagyobb adag.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.