Létrehozva: 2020.08.11.

Így tedd el a szilvát télire: Ez a módszer ingyenes, ne fogyaszd a drága áramot!

Van egy nagyobb adag szilvád, de nincs kedved lekvárt főzni? Megértjük, hiszen a melegben senkinek nincs kedve órákig a tűzhely mellett állni. De épp a kánikula segít, hogy egy fillér ráfordítás nélkül legyen mindig kéznél télen is ez a finom gyümölcs.

Szerző Horváth Gabi

Szilvától roskadozik a fád? Vagy hozzájutottál néhány kiló szilvához? Nagy dilemma, mi legyen vele, hogy készítsd el télire úgy, hogy a lehető legolcsóbban úszd meg a tartósítást... A megoldás: egyszerűen aszald meg a gyümölcsöt a napon! Kíméletes eljárás és egy filléredbe sem kerül!

Fotó: Pixabay.com

Nem kell aszalógépet használnod, de még a sütőt sem kell bekapcsolnod: egy-két forró, kánikulai napra van csak szükséged, hogy magától elkészüljön a finom aszalt szilva. És persze kell hozzá egy olyan hely, ahová tartósan is odasüt a nap, például egy nagyobb terasz, egy kerti asztal, vagy a tető.

 

Ez utóbbi még jobb, hiszen ha felforrósodik a napon, alulról is süti a szilvát. Ha nem terveztek programot a hét végére, az autó tetejét vagy a motorháztetőt is hasznosíthatod, ha már úgyis olyan forró, hogy a tojás is megsülne rajta.

FONTOS! Először is, nézd meg az időjárás jelentést: két olyan napon végezd az aszalást, amikor tartós kánikula várható. 30 fok körüli hőmérséklet szükséges!

 

1. A megmosott szilvákat magozd ki, és hajtsd szét őket, hogy minél nagyobb felületen érje őket a szárító napfény, és minél hamarabb elpárologjon belőlük a nedvesség.

2. A széthajtott fél szilvákat vagy a szeleteket fektesd sütőpapírral bélelt tepsikre, tálcákra, egymás mellé, és egyszerűen hagyd száradni reggeltől estig.

3. Finom géz anyagot végigfektethetsz rajtuk, hogy ne érje a por a gyümölcsöt, és ne szálljanak rá a darazsak.

4. A száradófélben levő szilvát ne hagyd kint éjszakára mert az éjjeli harmat visszanedvesíti a gyümölcsdarabokat. Inkább vidd be őket erre az időre a konyhában, majd másnap reggel ismét teregesd szét a gyümölcsöt a napon.

5. Másnap reggel újra tedd ki tűző napra a szilvát! Nagy melegben két nap elég lehet ahhoz, hogy a friss szilva finom, húsos aszalt szilvává száradjon.

 

6. A kész aszalt szilvát tedd kisebb adagokban celofántasakba és a hűtőben tárold, nehogy megromoljon, vagy ostrom alá vegyék a kukacok. Ugyanezzel a módszerrel a is megaszalhatod, ha épp abból akad otthon egy nagyobb adag.

 

origo.hu

Bukhatja az El-indulást is a Manchester United?

ripost.hu

Ezek a csillagjegyek született mázlisták, idén nyáron nagy szerencse éri őket

mindmegette.hu

Így néz ki belülről az első magyar Primark – videón az üzlet!

hirtv.hu

Nógrádi György szerint akik az eszkaláció mellett kötelezték el magukat, nem ismerik az erőviszonyokat + videó

mindmegette.hu

Vége a vitának: tiltólistás édességek térnek vissza a Lidlbe

vg.hu

Magyarország kedvenc milliárdosa: így lesz vége az egészségügynek

ripost.hu

Ők azok a szerencsés csillagjegyek - nekik hozza el a szerelmet az idei nyár, a főboszorkány szerint

ripost.hu

Most kaptuk: tömegkarambol történt Budapesten, rohantak menteni

ripost.hu

Ezt már nem lehet visszaszívni, lelepleződött Katalin hercegné titka

ripost.hu

Ezzel vége? A legrosszabbat jósolta az időutazó, nincs sok hátra

ripost.hu

Tömegbaleset történt, áll a forgalom Budapestről kifelé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Soha többet ne dobd el a tejes dobozt, hihetetlen, mire használhatod

FAZÉK

Isteni finomság: Így készül a házi bodzaviráglekvár

FAZÉK

Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Szabad-e megenni a kukacos cseresznyét?

FAZÉK

Ez lesz a a nyár kedvenc süteménye, ilyen finom epres desszertet még nem ettél

FAZÉK

Így készül a roppanós cseresznyebefőtt, ez a recept mindent visz

FAZÉK

Eper és bodza, a legyőzhetetlen páros: fantasztikus recepteket mutatunk