FAZÉK

Egyszerű, de nagyszerű: Szilvás álomsüti serpenyőben

Dobd fel a szürke őszi reggelt! Süss sokféle, színes szilvával borított, krémes sütit. Csak dobáld be a serpenyőbe a hozzávalókat, és már tolhatod is a sütőbe. Bújj vissza az ágyba, és úgy melegen fogyaszd, egy pohár teljes tejjel.

Gond nélkül, pillanatok alatt elkészül ez a mesés, rusztikus sütemény. Desszertként is fogyaszthatod, de hétvégén, reggelire, egy pohár tejjel is mennyei. Ágyban elköltve, lustálkodva kicsit, ideális kezdése a felhőtlen napnak.

Krémes, gyümölcsös, nem túl édes.

A sokféle szilva vidám színkavalkádja feldobja a szürke őszi reggelt.

Hozzávalók 6-8 személyre:

  • 2 csésze (kb.36 dkg) szilva, félbevágva, kimagozva
  • ½ csésze (100g) kristálycukor vagy kókuszcukor
  • 3 nagy tojás
  • fél vaníliarúd kikapart magja
  • 2/3 csésze (70g) liszt
  • ¼ csésze (25g) mandulaliszt
  • 1 tk. frissen őrölt szerecsendió
  • ½ tk. tengeri só
  • 1 tk. narancsvirág víz (vagy aroma)
  • 1 csésze (240g) teljes tej
  • 1 ek. vaj és 2-3 ek. cukor a serpenyő kikenéséhez és megszórásához
  • porcukor (opcionális) megszórni a tetejét

Elkészítés:

1. Melegítsd be a sütőt 180 Celsius-fokra. Vajazz ki egy 25 cm-es tepsit vagy egy öntöttvas serpenyőt, és szórd meg cukorral.

2. Egy tálban keverd össze a cukrot, a vaníliát, a tojást, és habverővel verd simára.

3. Add hozzá a lisztet, a szerecsendiót, a tengeri sót, és óvatosan kavard addig, míg az összes lisztcsomó el nem tűnik. Öntsd fel a tejjel és a narancsvirág vízzel. Finom mozdulatokkal dolgozd simára és egységesre.

4. A tésztát öntsd az előkészített serpenyőbe. Vond be a félbevágott szilvával, majd szórd meg darabos nyerscukorral. Süsd 30-45 percig, vagy míg a süti szilárd, a teteje meg szép barna nem lesz.

5. Vedd ki a sütőből a serpenyőt, hagyd hűlni 5-10 percet. Hintsd meg porcukorral, tetszés szerint. Melegen tálald, úgy a legfinomabb. Frissen, a sütőből.