Mit lehetne tenni a zöld fügével? Az is jó valamire?
Sokszor roskadásig van velük a növény, de már esélyük sincs beérni a fagyokig. De ilyenkor mi lehet kezdeni velük? Ki kell dobni, vagy fel lehet használni valahogyan?
Idén jó idő volt a fügékre, bőséges volt nyáron a termés – ám még jócskán vannak a bokrokon, fákon zöld termések, amiknek már nem valószínű, hogy lesz idejük beérni. Nagy kérdés, vajon utóérő-e a füge; a válasz, hogy igen is, meg nem is. Az éréshez etilén gázra van szükség, amit csak akkor kezd a füge gyümölcs termelni, amikor már beindult az érési folyamat. Tehát, ha szép nagy, puha, de még zöld fügéid vannak, azok be fognak érni a hűtőben, konyhapulton néhány nap alatt. A kicsi, kemény zöld fügék azonban nem, hiába szeded le őket. Ha nem szeretnéd, hogy kárba vesszen, szerencsére vannak receptek, amikkel a zöld termés is menthető: isteni finom, mediterrán csemegéket készíthetsz belőlük, ami télen igazi kincs lesz. Mutatunk három receptet!
Kandírozott füge
Hozzávalók:
1 kg füge
1 kg cukor
1,5 liter víz
1 evőkanál ecet
Elkészítés:
Forralj egy lábasban egy liter ecetes vizet, és főzd meg benne a zöld fügéket, hogy megpuhuljanak. Figyelem, a fügék szárát le kell vágni, hiszen az nem fog megpuhulni!
Főzz a másfél liter vízből és az 1 kiló cukorból szirupot, és főzd fel benne az előfőzött zöld fügéket. Adhatsz hozzá fahéjat, szegfűszeget, vaníliát, citromkarikákat ízlés szerint. Pár perc forrás után vedd le a fazekat a tűzről, fedd le, és hagyd állni 24 órát.
Másnap vedd ki a fügéket a szirupból, és forrald fel újra a szirupot. Forgasd bele a fügéket, és újra hagyd állni egy napot; a harmadik napon ismételd meg.
Az utolsó felfőzés után kész a kandírozott fügéd; tedd őket kisebb üvegekbe, öntsd rájuk az újra felfőzött szirupot, és zárd le. Isteni csemege lesz az ünnepek alatt.
Zöld füge befőtt
Hozzávalók:
2 kg zöld füge
2 kg cukor
nátrium-benzoát
Elkészítés:
Alaposan mosd meg a zöld fügéket, vágd le a szárukat, majd szurkáld meg őket több helyen villával, hogy mindenhol átjárhassa őket a lé.
Tedd fazékba a fügéket, borítsd rájuk a cukrot, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi éppen csak ellepi. Forrald fel, és lassú tűzön körülbelül egy órán át főzd, lefedve.
Szedd a gyümölcsöket a levük nélkül csírátlanított befőttes üvegekbe. A levet forrald újra, majd szűrd le.
Tegyél az üvegekbe egy-egy késhegynyi nátrium-benzoátot, majd öntsd a fügékre a forró levet. Zárd le az üvegeket, és tedd száraz dunsztba.
Pikáns savanyúság zöld fügéből
Hozzávalók:
éretlen füge
savanyúság alaplé:
8 dl víz
1 dl 20%-os ecet
1 ek só
4-6 kanál cukor
1 mk szalicil vagy nátrium-benzoát
1 mk borkén
Elkészítés:
Készítsd elő a fügéket a savanyításhoz: alaposan mosd meg őket, vágd le a szárukat, majd tedd fel őket egy fazék vízben. Forralj rajtuk egyet, majd vedd ki őket a vízből. Erre azért van szükség, hogy kijöjjön a fehér nedv.
Készítsd el a savanyúság alaplevelet; a füge mennyiségétől függ, mennyire van szükséged. Ha bizonytalan vagy, töltsd befőttes üvegekbe a fügéket, öntsd őket színültig vízzel, majd egy nagyobb edénybe öntsd le róluk a vizet – így tudni fogod, mennyi alaplére lesz szükséged.
Az alaplé hozzávalóit add hideg vízhez, és alaposan keverd el benne őket. Forralni, melegíteni nem kell.
Jó szorosan helyezd el a fügéket csírátlanított befőttes üvegekben, majd öntsd rájuk a felöntőlevet úgy, hogy teljesen ellepje. Zárd le az üvegeket, és mehetnek is a kamrapolcra.