RETRO RÁDIÓ

Javában érik a füge, így készíts belőle isteni likőrt

Létrehozva2022. 07. 21. 17:30

Idén bőségesen ontja termését a füge, és az első darabokat már meg is kóstolhattuk. De hogyan lehet eltenni télire? A lekvár, befőtt mellett készíts fügelikőrt; különleges, isteni finom ital lesz a hideg hónapokra!

Ha van fügebokrod vagy fád a kertben, biztosan észrevetted már, hogy idén rogyásig van gyümölccsel: most kezd érni az első adag, de már a másodérés apró, zöld bogyóival is telis-tele vannak az ágak. Idén nagyon jó idő van a fügére, hiszen ez a növény a napfényt szereti; és míg más növény szenved a tikkasztó hőségtől és a vízhiánytól, a füge tobzódik. A lekvár, befőtt alap, ha el szeretnéd tenni télire, de próbálj ki egy kis alkoholos finomságot is: a fügelikőr különleges színével, mennyei ízével mindenki kedvence lesz. A recept gyors, tíz perc alatt össze is állíthatod a likőr alapanyagot, és később csak annyi teendőd van vele, hogy néha megrázogatod az üveget. A fügelikőrnek nagyon jól áll a vaníliás cukor, de emellett ízesítheted egy leheletnyi gyömbérrel, fahéjjal vagy narancshéjjal is. Mutatjuk a receptet, amit nem lehet elrontani!

Figs,Grappa,Glass,With,Figs,Basket
Fotó: Shutterstock

Fügelikőr recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg érett füge
  • 15 dkg kristálycukor
  • 7 dl vodka
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 rúd fahéj, 4-5 db szegfűszeg (ízlés szerint)
  • 1 db 2 literes befőttes üveg
Fotó: Shutterstock

Elkészítés:

  • Alaposan mosd meg a fügéket, a sérült, barnult részeket és a szárát vágd le, majd darabold őket négyfelé, vagy vágd ujjnyi vastag karikákra. 
  • Dobd a darabolt fügét a befőttes üvegbe, majd szórd rá a cukrot, add hozzá a fűszereket, és végül öntsd rá a vodkát. Nem kell felkavarni a cukrot, pár nap – egy hét alatt feloldódik. Rázd össze a hozzávalókat, és az üveget tedd árnyékos helyre. Akár a konyhában is tarthatod, így szem előtt lesz, és nem felejted el naponta-két naponta felrázni.
  • A fügéket hagyd állni 45 napig a szeszben, és közben időnként alaposan rázd fel az üveg tartalmát. 
  • Ha lejárt a 45 nap, szűrd le a likőrt: először egy nagyobb szűrővel fogd fel a darabokat, majd az egészet szűrd át egy teaszűrőn is, legvégül pedig egy kávéfilteren vagy sűrű szövésű konyharuhán.
  • A leszűrt likőrt tedd jól zárható üvegbe, és állítsd a kamrapolcra, úgy érleld további 45 napig. Ilyenkor már meg lehet kóstolni, és bár finom az íze, még nem az igazi: mint minden likőr, ez is minél tovább érik, annál finomabb. Karácsonyra tökéletes ajándék lehet a saját készítésű likőröd, és addigra az ízek is alaposan összeérnek.
Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.