
Javában érik a füge, így készíts belőle isteni likőrt
Idén bőségesen ontja termését a füge, és az első darabokat már meg is kóstolhattuk. De hogyan lehet eltenni télire? A lekvár, befőtt mellett készíts fügelikőrt; különleges, isteni finom ital lesz a hideg hónapokra!
Ha van fügebokrod vagy fád a kertben, biztosan észrevetted már, hogy idén rogyásig van gyümölccsel: most kezd érni az első adag, de már a másodérés apró, zöld bogyóival is telis-tele vannak az ágak. Idén nagyon jó idő van a fügére, hiszen ez a növény a napfényt szereti; és míg más növény szenved a tikkasztó hőségtől és a vízhiánytól, a füge tobzódik. A lekvár, befőtt alap, ha el szeretnéd tenni télire, de próbálj ki egy kis alkoholos finomságot is: a fügelikőr különleges színével, mennyei ízével mindenki kedvence lesz. A recept gyors, tíz perc alatt össze is állíthatod a likőr alapanyagot, és később csak annyi teendőd van vele, hogy néha megrázogatod az üveget. A fügelikőrnek nagyon jól áll a vaníliás cukor, de emellett ízesítheted egy leheletnyi gyömbérrel, fahéjjal vagy narancshéjjal is. Mutatjuk a receptet, amit nem lehet elrontani!

Fügelikőr recept
Hozzávalók:
- 30 dkg érett füge
- 15 dkg kristálycukor
- 7 dl vodka
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 rúd fahéj, 4-5 db szegfűszeg (ízlés szerint)
- 1 db 2 literes befőttes üveg

Elkészítés:
- Alaposan mosd meg a fügéket, a sérült, barnult részeket és a szárát vágd le, majd darabold őket négyfelé, vagy vágd ujjnyi vastag karikákra.
- Dobd a darabolt fügét a befőttes üvegbe, majd szórd rá a cukrot, add hozzá a fűszereket, és végül öntsd rá a vodkát. Nem kell felkavarni a cukrot, pár nap – egy hét alatt feloldódik. Rázd össze a hozzávalókat, és az üveget tedd árnyékos helyre. Akár a konyhában is tarthatod, így szem előtt lesz, és nem felejted el naponta-két naponta felrázni.
- A fügéket hagyd állni 45 napig a szeszben, és közben időnként alaposan rázd fel az üveg tartalmát.
- Ha lejárt a 45 nap, szűrd le a likőrt: először egy nagyobb szűrővel fogd fel a darabokat, majd az egészet szűrd át egy teaszűrőn is, legvégül pedig egy kávéfilteren vagy sűrű szövésű konyharuhán.
- A leszűrt likőrt tedd jól zárható üvegbe, és állítsd a kamrapolcra, úgy érleld további 45 napig. Ilyenkor már meg lehet kóstolni, és bár finom az íze, még nem az igazi: mint minden likőr, ez is minél tovább érik, annál finomabb. Karácsonyra tökéletes ajándék lehet a saját készítésű likőröd, és addigra az ízek is alaposan összeérnek.






