Létrehozva: 2022.07.11.

Így készül zöld dióból isteni pálinka

Ha valami igazi különlegességet szeretnél télire, készíts diópálinkát! A zöld diót még lehet szedni, az elkészítés pedig, bár hosszadalmas, roppant egyszerű, mutatjuk a receptet!

A diófa igazi kincs, hiszen szinte aranyárban lehet kapni a diót. Ha van a kertedben, akkor most is szüretelhetsz róla, nem csupán ősszel az érett terméseket, hiszen a zöld diót is felhasználhatod. Készülhet belőle isteni befőtt, de az igazi sláger a diópálinka, ami pont karácsonyra érik be – és ezzel a különlegességgel minden vendégedet elkápráztathatod. A zöld dióban rengeteg C-vitamin és vas található, méregtelenítő és vértisztító hatása van, így a belőle készült likőr a hideg, megfázásos hónapokban valóságos gyógyír. Mutatjuk lépésről lépésre, hogyan készül a házi diópálinka.

Fotó: Shutterstock


 

Diópálinka recept

Hozzávalók:

  • 3,5 l minőségi törkölypálinka
  • 20 dkg zöld dió
  • 20 db szegfűszeg
  • 2 narancs héja
  • 2 db vaníliarúd
  • 70 dkg cukor
Fotó: Shutterstock

Elkészítés:

  • Alaposan mosd meg a narancsot és a diót. A zöld diókat vágd nyolcfelé, a narancs héját vékonyan hámozd le úgy, hogy a fehér, héj alatti részek ne maradjanak rajta.
  • A diókat és a narancshéjat tedd egy ötliteres befőttes üvegbe, majd öntsd rá a pálinkát. Ezután add hozzá a cukrot, és addig kevergesd, míg fel nem oldódik. 
  • Tedd az üvegbe a darabokra vágott vaníliarudakat és a szegfűszeget, majd zárd le az üveget a tetővel.
  • Ezután tedd sötét, hűvös helyre az üveget; a legjobb, ha a kamrapolcon pihen, és hetente egyszer alaposan rázogasd meg. Így érleld egészen karácsonyig; ekkor szűrd le, és már fogyasztható is. Hamarabb is leszűrheted, a likőröknek általában 45 nap is elég az érleléshez, de minél tovább hagyod ázni a hozzávalókat a pálinkában, annál finomabb lesz az íze, ezért érdemes várni vele karácsonyig.


Június végén, július elején szedhető a zöld dió a fáról; akkor használható fel, ha még nem kezdett el megkeményedni. Ezt a legkönnyebben úgy tudod megnézni, hogy leszedsz egyet a fáról, és kettévágod egy éles késsel. Ha nem akad meg a penge, akkor még bátran felhasználhatod a diópálinkához.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek