kulcsár edina
Rendkívül egészséges ez az őszi termés, és bár igencsak borsos áron kínálják, érdemes belőle minden nap fogyasztani. Ugyanis valóságos csoda, amit a szervezettel művel…
Bár rájár a rúd a termésre az elmúlt években, hiszen a dióburok-fúrólégy a dió javát minden évben tönkreteszi, azért a kiskertekben mutatóban akad még belőle, és a piacon is lehet kapni. Megéri beszerezni belőle, hiszen a dió egészséges: nem csupán a bőrödet rakja rendbe, de az egész szervezetedre kifejti jótékony hatásait. Mindenki tudja, hogy jót tesz a testünkkel, de azzal kevesen vannak tisztában, hogy milyen sok mindenben segít; nem véletlen, hogy nem csupán megelőzésre, de betegségek kezelésére is több száz éve használt népi gyógymód. Mindemellett, hasonlóan más olajos magvakhoz, a dió is bőven tartalmaz fehérjét, rostokat és egészséges zsírokat is, így érdemes beilleszteni az étrendedbe. Nem csupán süteményekben lehet fogyasztani, hanem reszelve, apróra darabolva salátákhoz is. Mutatjuk a dió egészséges tulajdonságait!
Csökkenti a koleszterinszintet
Mivel magas a telítetlen zsírsavtartalma, rendszeres fogyasztásával csökken a koleszterin szintje a vérben, ez pedig megelőzi a komolyabb keringési betegségek kialakulását. Így a dió csökkenti a szívinfarktus kialakulásának az esélyeit.
Helyreteszi a vérnyomást
Napi néhány szem is elég, hogy egészséges szinten tartsa a vérnyomást, de nagy szerepe van a vérrögképződés megakadályozásában is, és segít megőrizni az érfalak rugalmasságát.
Rengeteg fehérjét tartalmaz
Vegetáriánusok tudják, hogy húspótlóként is remek választás a dió, hiszen rendkívül magas tápértéke mellett rengeteg fehérje is van benne. De ezen kívül B-vitamin-, foszfor-, kálium-, vas- és rézforrás is a szervezet számára.
Csodát tesz a bőrrel
Ha rendszeresen fogyasztasz diót, búcsút inthetsz a pattanásoknak, ekcémának, hiszen a diós borogatás kiváló bőrnyugtató. Kevesen tudják, hogy vérzéscsillapító hatása is van, és a belőle készült olajat gyakran használják gyógyszerekben és kozmetikai szerekben is.